NYHEDER SAMLET TIL ABONNENTER AF
BioNyt - Videnskabens Verden
Dele af denne side kræver, at du tegner abonnement på BioNyt Videnskabens Verden eller allerede er abonnent.

Nyheder og kilder til nyheder



Brug linket her til at gå til "Nyhedssamling 1, 2, 3 osv." (brug Ctrl-B eller Ctrl-F for at søge på siden).



10 myter om jordskælv (Nyhedssamling 1)

100 år siden udgivelsen af den første samiske bog (Nyhedssamling 1)

14 måneder efter at de tog hallucinerende stoffer, opleves rusen fortsat som yderst meningsfuld blandt deltagerne i kontrollerede forsøg. Nu vil forskere også give hallucinerende stoffer til kræftpatienter. (Nyhedssamling 1)

15 meter under havoverfladen findes en naturtype, der er helt unik for Danmark: Et såkaldt boblerev, der er et meget naturrigt område. (Nyhedssamling 1)

174 billiontedele af en billiontedel af en newton. Så svag er den mindste kraft, man nogensinde har målt. (Nyhedssamling 1)

18-årig forsker på Aarhus Universitet (Nyhedssamling 1)

200 år siden, at Darwin blev født og 150 år siden, at han udgav bogen 'Arternes oprindelse'. (Nyhedssamling 1)

2010: Et drabeligt år (Nyhedssamling 1)

25 år siden, at hiv-virus første gang blev identificeret. VI følger det potente virus ind i cellerne og tilbage i historien. (Nyhedssamling 1)

26.000 danskere har deltaget i det store smileforsøg. Resultaterne overrasker: Mænd var bedre end kvinder, og unge bedre end gamle til at gennemskue et falsk smil. (Nyhedssamling 1)

30 genetisk identiske grise lever det fede liv i et forsøg på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet. (Nyhedssamling 1)

32 nye exoplaneter (Nyhedssamling 1)

3D-billeder af cellegift giver håb om ny antibiotika (Nyhedssamling 1)

40 procent af alle danskere er overfølsomme overfor helt naturlige ting som pollen, insektgifte, nikkel eller fødevarer som fisk og nødder. Vi har medicin, men ingen kur. Vi har vacciner, men ikke mod alle typer overfølsomhed. (Nyhedssamling 1)

47,5 millioner år gamle hvalskeletter afslører, at hvalerne dengang fødte deres unger på land. Opdagelsen er intet mindre end fantastisk, udbryder dansk palæontolog. (Nyhedssamling 1)

8.000 blodprøver skal afsløre, hvilke hormonforstyrrende stoffer en helt almindelig dansker bærer rundt på - og måske også hvad, der udløser den dårlige danske sædkvalitet (Nyhedssamling 1)

80 kilometer høje lyn er et af de fænomener et nyt klimaobservatorium i rummet skal udforske. (Nyhedssamling 1)

80 procent af Universet består af såkaldt mørkt stof, som forskerne ikke ved, hvad er. Men nu har danske kosmologer afsløret en unik egenskab ved mørkt stof, der viser, at det er noget helt for sig selv. (Nyhedssamling 1)

80 år efter opdagelsen af penicillin bliver flere og flere bakterier resistente. En dansk professor arbejder på et nyt våben i krigen mod bakterierne. (Nyhedssamling 1)

9.000 skolever fra hele landet har lagt smagsløg til et gigantisk forsøg, som giver overraskende ny viden om, hvad drenge og piger bedst kan lide (Nyhedssamling 1)

Abe bevæger robot-arm med tankerne (Nyhedssamling 1)

Aber er glade givere (Nyhedssamling 1)

Aber med Parkinsons sygdom, der er blevet behandlet med genterapi, har genvundet kontrol over deres bevægelser uden store bivirkninger. Det lover godt for fremtidens parkinsonpatienter. (Nyhedssamling 1)

Aber på kalorielet kost lever længere og sundere end aber på almindelig kost, viser ny forskning. Det er sandsynligt, at det samme gør sig gældende hos mennesker. (Nyhedssamling 1)

Afkodningen af en ny parasit, der giver mennesker malaria, ventes at få stor betydning for arbejdet med at udvikle en vaccine mod dræbersygdommen. (Nyhedssamling 1)

Afsaltningsanlæg ved Colorado-floden - betydning for nærliggende vådområder. (Nyhedssamling 1)

Afslørende afføring: Indianerne var der først (Nyhedssamling 1)

Aggressive infektioner på hospitaler udgør et alvorligt sundhedsproblem. Måske findes fremtidens lægemiddelløsninger i Mapuche-indianernes naturmedicinskab (Nyhedssamling 1)

Aktionærer mod firmaer eller disses ledere (Nyhedssamling 1)

Aktivering af en receptor, som findes i cellekerner, kan hæmme væksten af tamoxifen-resistenter brystkræftceller. Farnesoid X receptoren, der altså findes i brystkræftceller, er især kendt fra leverceller. (Nyhedssamling 1)

Akupunktur nedsætter ikke fødselssmerter (Nyhedssamling 1)

Akutmodtagelse - og ikke-vestlige kulturers strategier (Norge) (Nyhedssamling 1)

Alaska før klimaændringerne. (Nyhedssamling 1)

Alene ved tankens kraft bevæger aben robot-armen og mader sig selv. Teknologien kan blive nyttig for mennesker som har behov for proteser. (Nyhedssamling 1)

Alle kneb gælder i kampen mod malaria. Også at sætte gener fra myg ind i æg fra frøer. På den måde kan forskerne nemlig finde ud af, hvilke lugte malariamyggene foretrækker eller afskyr. (Nyhedssamling 1)

Alle nye lægemidler skal gennem en test, for at man kan se, om de skulle være giftige for mennesker. Det bruger man hvert år 400.000 kaniner til. Nu har to forskere fundet på en ny, bredspektret test, som i stedet for kaniner bruger menneskelige cellelinier (Nyhedssamling 1)

Alle små hunde kommer sandsynligvis fra Mellemøsten, viser ny gen-forskning. (Nyhedssamling 1)

Allerede en milliard år efter big bang var der dannet en stor galakse med et kæmpemæssigt sort hul i midten. Det overrasker forskerne. (Nyhedssamling 1)

Allerede i sensommeren får vi en stor epidemi med den nye H1N1A-influenza, spår professor Jens Lundgren. Helt op mod 1,5 millioner danskere kan blive ramt af sygdommen, som især går ud over børn og unge. (Nyhedssamling 1)

Almindeligt smertestillende middel kan måske dæmme op for visse aldersrelaterede sygdomme, viser ny forskning. Det kan give større forståelse af aldringsprocessen, mener overlæge Bente Klarlund Pedersen. (Nyhedssamling 1)

Aloe vera har været kendt for sin helende effekt siden oldtiden. Nu undersøger forskere på Københavns Universitet beslægtede plantearter med udgangspunkt i moderne DNA-teknologi. (Nyhedssamling 1)

Alt gik efter planen, da rumfærgen Atlantis i går aftes, d. 11. maj, blev sendt af sted med kurs mod Rumteleskopet Hubble. (Nyhedssamling 1)

Alt gik som smurt, da den europæiske rumsonde Rosetta 5. september fløj tæt forbi asteroiden Steins. Se passagen her. (Nyhedssamling 1)

Alzheimers hukommelsesproblemer begynder med proteinklumper (amyloid-beta oligomerer), som flyder rundt i hjernen, og ikke med dannelse af amyloid-plak (Nyhedssamling 1)

Amerikanerne vælter af golfvogne som aldrig før og ender på hospitalet, viser ny forskning. I Danmark ses ikke samme mønster – endnu. (Nyhedssamling 1)

Amerikansk rapport om hvordan folkeskolelærere uddannes i USA. (Nyhedssamling 1)

Amerikansk økonomi stadig dyster (Nyhedssamling 1)

Amerikanske astronomer har fundet ud af, at det regner med mineraler fra klippeskyer på den efterhånden berømte exoplanet COROT-7b. (Nyhedssamling 1)

Amerikanske astronomer har netop opdaget, at den røde kæmpestjerne Betelgeuze i stjernebilledet Orion er skrumpet med 15 procent siden 1993. (Nyhedssamling 1)

Amerikanske forskere er ved at kortlægge de mange forskellige forkølelsesvira. Det er første skridt mod en kur for verdens mest udbredte sygdom og kan være med til at forebygge astma. (Nyhedssamling 1)

Amerikanske forskere har fået et stykke organiske plaster til at banke som et hjerte ved at sætte hjerteceller fra rotter på. (Nyhedssamling 1)

Amerikanske forskere har opfundet et aluminiumspulver, der kan fremstille brint af vand (Nyhedssamling 1)

Amerikanske forskere har skabt RNA-molekyler, som kopierer sig selv. Den slags RNA skabte muligvis det første liv på jorden. (Nyhedssamling 1)

Amerikanske forskere har som de første i verden kortlagt hele arvemassen hos to kernefamilier og fundet generne bag sjældne sygdomme i familierne. Om få år vil alle have råd til samme undersøgelse, spår dansk professor. (Nyhedssamling 1)

Amerikanske forskere har udviklet et termometer, der kan måle temperaturer uhyre tæt på det absolutte nulpunkt. (Nyhedssamling 1)

Amerikanske forskere har undersøgt, hvorvidt børn gør far og mor lykkeligere. Par, der planlægger familieforøgelse, bør ikke læse videre. (Nyhedssamling 1)

Amerikanske forskere mener at kunne bevise, at deres specielle tilgivelsesterapi kan være til stor gavn for hjertepatienter, der ikke kan kontrollere deres vrede. (Nyhedssamling 1)

Amerikanske forskere mener, at størrelsen på flyvende fugle afhænger af, hvor lang tid det tager at erstatte slidte flyvefjer. (Nyhedssamling 1)

Amning reducerer risikoen for arvelig brystkræft hos kvinder før overgangsalderen, viser en ny undersøgelse fra USA. Resultatet støtter tidligere forskning på dette felt. (Nyhedssamling 1)

Analyser af proteiner fra en fossil Tyrannosaurus Rex placerer dinosaurerne lidt fastere på en gren mellem fugle og krokodiller. Molekylær palæontologi kan give svar, hvor knoglesammenligninger ikke er tilstrækkelige (Nyhedssamling 1)

Ansigtskuløren sladrer om, hvilket køn vi har, viser et nyt amerikansk eksperiment. (Nyhedssamling 1)

Antallet af mennesker med type 2-diabetes er eksploderet. I Danmark er kliniske forsøg med nigeriansk te til behandling af livsstilssygdomme i gang netop nu (Nyhedssamling 1)

Antallet af unge piger, der forsøger at begå selvmord med smertestillende piller, er steget stærkt de seneste 12 år. Sundhedsministeren afviser at begrænse adgangen til pillerne, selvom udenlandsk forskning viser, at det hjælper (Nyhedssamling 1)

Antallet af uprovokerede hajangreb i verden var det laveste nogensinde i 2008. Det kan være finanskrisens skyld, mener en hajforsker ved University of Florida. (Nyhedssamling 1)

Antilopers sexappeal sidder i knæene (Nyhedssamling 1)

Antimaterie - i virkeligheden (Nyhedssamling 1)

Antioxidanttilskud kan hæmme effekten af træning, så kroppen ikke kommer i bedre form til trods for træningen. Det viser ny norsk forskning. (Nyhedssamling 1)

Antiprotoner har potentiale til at blive et uhyre effektivt våben til behandling af kræft - langt bedre end alle andre former for stråleterapi. Det viser nye forsøg på CERN. (Nyhedssamling 1)

Anti-retrovirusterapi medfører at AIDS-dødsfald bliver stadig sjældnere. (Nyhedssamling 1)

Apollo i fokus (Nyhedssamling 1)

Apophis-asteroiden kommer på besøg igen (Nyhedssamling 1)

Ardi er årets gennembrud (Nyhedssamling 1)

Ardi ændrer billedet af menneskets oprindelse (Nyhedssamling 1)

Arkæologer får hjælp fra himlen (Nyhedssamling 1)

Arkæologer på arbejde i Mexico nøjes ikke med spade og teske. I jagten på en gammel civilisation tager de også satellitter i brug. (Nyhedssamling 1)

Arven efter Apollo (Nyhedssamling 1)

Askesky over Norge (Nyhedssamling 1)

Asteroider bliver også solbrændte (Nyhedssamling 1)

Astrofysiker: Solen er stadig et mysterium (Nyhedssamling 1)

Astronomer finder tempereret exoplanet (Nyhedssamling 1)

Astronomer har for første gang nogensinde fundet en hvid dværgstjerne, der er godt på vej til at eksplodere som supernova. (Nyhedssamling 1)

Astronomer har fundet et objekt i Solsystemet, der kredser om Solen i en usædvanlig langstrakt bane. (Nyhedssamling 1)

Astronomer har fundet seks fjerne planeter, der ikke kredser samme vej om deres stjerne, som stjernen drejer om sig selv. Det peger på, at planetsystemer kan udvikle sig ganske kaotisk. (Nyhedssamling 1)

Astronomer har færdiggjort det hidtil største 3D-atlas over galakser i universet. Det nye atlas giver vigtig information om universets opbygning. (Nyhedssamling 1)

Astronomer har lavet de hidtil mest detaljerede undersøgelser af en såkaldt tempereret exoplanet, hvor temperaturerne ikke er alt for ekstreme. (Nyhedssamling 1)

Astronomer har opdaget den hidtil fjerneste galaksehob. Hoben ligger mere end 10 milliarder lysår fra Jorden. (Nyhedssamling 1)

Astronomer har opdaget det hidtil fjerneste eksemplar af et sort hul, der er i samme vægtklasse som stjerner. (Nyhedssamling 1)

Astronomer har opdaget et mystisk kæmpeobjekt, der eksisterede ca. 800 millioner år efter universets fødsel. (Nyhedssamling 1)

Astronomer har opdaget et sukkermolekyle i et område af rummet, hvor livet kan eksistere. Sukkermolekylet er en forudsætning for, at liv kan opstå. (Nyhedssamling 1)

Astronomer opdager unik planet-trio (Nyhedssamling 1)

Astronomer ser Tycho Brahes supernova (Nyhedssamling 1)

Astronomerne er i tvivl om, hvorvidt der findes mellemtunge sorte huller. Nye resultater tyder på, at de i hvert fald er sjældne. (Nyhedssamling 1)

Astronomerne har fundet en videnskabelig forklaring på, hvorfor supernovaen SN 2002bj ikke var så kraftig og langvarig, som sådan nogle plejer at være. (Nyhedssamling 1)

Astronomerne havde unik mulighed for at observere Uranus, mens Solen stod over planetens ækvator. (Nyhedssamling 1)

Astronomerne jubler: Der er is på Mars og vand på Månen (Nyhedssamling 1)

Astronomerne på La Silla observatoriet i Chile har opdaget næsten 100 planeter uden for vores solsystem – de såkaldte exoplaneter. Nu skal nyt udstyr optrappe jagten. (Nyhedssamling 1)

At alt liv er beslægtet, og at der findes en mekanisme, der kan forklare (Nyhedssamling 1)

At blive rockmusiker er ingen dårlig idé, hvis du gerne vil være i form. Vi har testet, hvor meget et band forbrænder på en 45 minutters koncert på Roskilde Festival. (Nyhedssamling 1)

At Jordens overflade konstant ommøbleres af vældige tektoniske plader, der flytter kontinenterne rundt og forårsager jordskælv og vulkanudbrud, fremstår i dag som den fundamentale teori inden for geovidenskaberne (Nyhedssamling 1)

At komme i form og spise fedtfattigt er ikke bare godt for din fysik. Sund livsstil får også kroppen til at bruge sine gener på en måde, der beskytter mod kræft. (Nyhedssamling 1)

At vinteren har en vis negativ indvirkning på humøret, tror man gerne efter denne ualmindeligt lange vinter i Danmark. Hvordan har grønlænderne det så ikke? Det har en gruppe forskere undersøgt. (Nyhedssamling 1)

At vinteren har en vis negativ indvirkning på humøret, tror man gerne efter denne ualmindeligt lange vinter i Danmark. Hvordan har grønlænderne det så ikke? Det har en gruppe forskere undersøgt. (Nyhedssamling 1)

Atlantis hjemme igen (Nyhedssamling 1)

Atlantis på vej til Hubble (Nyhedssamling 1)

Atommikroskopet (Nyhedssamling 1)

Australske forskere dokumenterer, at headbanging er uhyre skadeligt. Heavyfans bør nøjes med at headbange til hvert andet beat eller lytte til Celine Dion i stedet, mener de. (Nyhedssamling 1)

Av, sagde fisken (Nyhedssamling 1)

A-vitamin-tilskud kan slå piger ihjel (Nyhedssamling 1)

Babyer er slet ikke glemsomme. I nogle situationer misforstår de bare os voksne, viser ny psykologisk forskning. (Nyhedssamling 1)

Babyer, der lærer at svømme, får bedre balanceevne og fatteevne. (Nyhedssamling 1)

Bakteriel resistens mod antibiotika er et af de mest alvorlige sundhedsproblemer i verden. Mere end 70 % af de sygdomsfremkaldende bakterier er i dag resistente overfor mindst en type antibiotika. (Nyhedssamling 1)

Bakteriel økologi kan afløse antibiotika (Nyhedssamling 1)

Bakterier i havet kan høste sollysets energi med et specielt fotoprotein. (Nyhedssamling 1)

Bakterier i rumskibe vil kunne forurene Mars (Nyhedssamling 1)

Bakterier kan overleve i støvet på Mars (Nyhedssamling 1)

Bakterier med modstandsdygtighed over for antibiotika kan udløse en sand sygdomskatastrofe, advarer svenske forskere. De frygter globale epidemier. (Nyhedssamling 1)

Bakterier myldrer rundt på den golde havbund (Nyhedssamling 1)

Bakterier trækker vejret gennem strømkabler (Nyhedssamling 1)

Bakterier, der er resistente over for antibiotika, anses for at være en af de største trusler mod sundhed hos mennesker i verden i dag. Danske forskere tager nu fat på at løse problemet. (Nyhedssamling 1)

Banebrydende fund af ny menneskelig forfader, der levede for 2 mio. år siden, kan give svaret på, hvordan menneskets slægt, Homo, opstod. Forskerne fandt frem til fossilet med Google Earth. (Nyhedssamling 1)

Bedre tolkning af biopsi-vævsprøver. (Nyhedssamling 1)

Bedre udnyttelse af solen (Nyhedssamling 1)

Begrebet arv og arvelighed forvirrer (Nyhedssamling 1)

Believe it or not: Ganske almindelig tape udsender røntgenstråling, når det trækkes fri af rullen. Forskerne kan ikke forklare fænomenet. (Nyhedssamling 1)

Ben og Jerry skulle sikre flere afkom af arten blue duck i England. Men i stedet blev de interesseret i hinanden og kom i tabloidpressen. (Nyhedssamling 1)

Bertel Haarder fik våde bukser efter en tur i Det gyldne Tårn. Bagefter fik han rodet sig ud i en tvivlsom forklaring på buksernes tilstand. (Nyhedssamling 1)

Berømte italienske årgangsvine som Barolo har til tider svært ved at leve op til deres egen etikette. En kulstof-14-datering har afsløret, at de dyre dråber til tider er spædet op med vin af dårlig kvalitet. (Nyhedssamling 1)

Betelgeuse koger (Nyhedssamling 1)

Bevæg dig hver dag og nedsæt din risiko for en alvorlig blodprop i hjernen. Det siger danske forskere på baggrund af ny, stor undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Bidronninger bestemmer biernes køn (Nyhedssamling 1)

Bier kan genkende ansigter (Nyhedssamling 1)

Big bang-satellit succesfuldt i luften (Nyhedssamling 1)

Billeblod sikrer isfri fly og lækker flødeis (Nyhedssamling 1)

Billeder fra den europæisk-amerikanske SOHO-satellit viser planeten Venus, mens den nærmer sig Solen (Nyhedssamling 1)

Billeder optaget af NASA's MRO-sonde viser, at nogle klitter på Mars er i bevægelse, mens andre ligger stille. (Nyhedssamling 1)

Billeder tyder på flydende saltvand på Mars (Nyhedssamling 1)

Billens kode er knækket (Nyhedssamling 1)

Biobrændstof kan øge drivhuseffekten (Nyhedssamling 1)

Biologer fra Københavns Universitet har identificeret det første selvmordsprogram hos planter, der også findes i dyr og mennesker. På sigt kan det føre til bedre behandling af bl.a. infektioner, kræft og Alzheimers. (Nyhedssamling 1)

Bjergbestigerne overhales af verdensmestrene i højder på vejen op af Mount Everest: fuglene. De bevingede dyr har en fysik, der gør turen over bjerget til en leg. (Nyhedssamling 1)

Bjerge og dale på bunden af oceanerne har stor indflydelse på de globale havstrømme, som er en af klimaets jokere. Derfor skal en ny satellit kortlægge havbunden (Nyhedssamling 1)

Bjerge vokser frem på uventede steder (Nyhedssamling 1)

Bjælkespiraler er modne galakser (Nyhedssamling 1)

Bjørnedyr på rumvandring (Nyhedssamling 1)

Bladlusens sorte boks er åbnet (Nyhedssamling 1)

Blind mand kan se uden at have bevidst adgang til det sete. (Nyhedssamling 1)

Blodet sladrer om vores mentale tilstand. I fremtiden kan læger måske diagnosticere en depression ud fra en blodprøve. (Nyhedssamling 1)

Bloggen har erstattet den gode gamle dagboka for ungjenter. (Nyhedssamling 1)

Blogprinsesserne kommer (Nyhedssamling 1)

Blot man tror, at man får en smertestillende behandling, vil hjernen sætte gang i et system, der undertrykker smerten. Tyske forskere har nu vist, at smerten dæmpes i rygmarven. (Nyhedssamling 1)

Blåbær på Mars forvirrer forskerne (Nyhedssamling 1)

B-mennesker, som både går sent i seng og står sent op, kan koncentrere sig over længere tid end A-mennesker. (Nyhedssamling 1)

Britiske astronomer har bestemt mængden af mørk energi i universet. Og det giver et fingerpeg om universets skæbne. (Nyhedssamling 1)

Britiske forskere melder om en sikrere metode til at opdage klamydia. De håber på at undgå udbrud, som det en muteret svensk klamydiabakterie forårsagede i 2006. (Nyhedssamling 1)

Britiske hjerneforskere har kortlagt områderne for skyld og skam i hjernen. Det skal gøre os klogere på depressioner. (Nyhedssamling 1)

Brug af anabolske steroider i længere tid kan svække hjertet mere end hidtil antaget. (Nyhedssamling 1)

Brug vand og sæbe og overlad de nanoteknologiske vidundermidler til patienter i behandling. For mange sølvioner i forbrugerprodukter risikerer at få mikroorganismerne til at udvikle resistens. (Nyhedssamling 1)

Brystkræftpatienter kan se frem til en mere effektiv behandling med langt færre bivirkninger takket være nye forskningsresultater. (Nyhedssamling 1)

Brystkræftsvulster vokser hurtigere hos kvinder i alderen 50-59 år, end hos kvinder som er 60-69 år. Nogle svulster fordobler deres diameter på kun een måned, hos andre kvinder tager det over seks år (Nyhedssamling 1)

By på skrump: Danske fedmeforskere forventer, at deltagerne i DR-programmet By på Skrump tager de tabte kilo på igen. En fejlslagen kur kan vise sig at skade deltagernes psyke og forkorte deres levetid. (Nyhedssamling 1)

Bytter polerne plads? (Nyhedssamling 1)

Bækken kaster nyt lys over menneskets udvikling (Nyhedssamling 1)

Børn af kvinder, der spiser moderate mængder fisk, mens de er gravide, udvikler sig hurtigere både fysisk og mentalt (Nyhedssamling 1)

Børn født ved kejsersnit har 20 procent større risiko for at få sukkersyge. De engelske forskere kan ikke sige med sikkerhed, om årsagen er selve kejsersnittet eller måske det pludselige møde med fremmede bakterier. (Nyhedssamling 1)

Børn har mere gavn af bakterier i hjemmet end hidtil troet, mener amerikanske forskere. Dansk immunolog tvivler på undersøgelsens kvalitet. (Nyhedssamling 1)

Børn med tendens til astma har ikke kun svært ved at klare hårde fysiske anstrengelser. De bevæger sig generelt langt mindre i hverdagen end andre børn, viser ny dansk forskning. (Nyhedssamling 1)

Børn med udenlandske mødre dukker sjældnere op på skadestuen end børn af danskere. Men de bliver langt oftere skoldede eller forbrændte. (Nyhedssamling 1)

Børn og unge med dårlig fysisk form har en større sandsynlighed for at have en ophobning af risikofaktorer for hjerte- og karsygdomme, viser ny norsk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Børn og unge, der har overlevet kræft, har en øget risiko for at udvikle en ny kræftsygdom senere i livet og risikoen stiger med alderen, viser ny nordisk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Børn rører sig ikke mere af at få flere idrætstimer i skolen, konkluderer ny engelsk forskning. »Simpelthen noget sludder«, lyder dommen fra en erfaren dansk professor. (Nyhedssamling 1)

Børn som er meget plaget af infektioner i ørene, kan blive overvægtige som voksne. Fjernelse af mandlerne kan også give udslag på vægten, hævder amerikanske forskere. (Nyhedssamling 1)

Børn, der passes i dagpleje, vuggestue eller børnehave, har 30 pct. lavere risiko for at udvikle leukæmi senere i livet, viser ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Både jetlag og søvnproblemer forårsaget af skifteholdsarbejde kan snart løses med en ny medicin udviklet af amerikanske og australske forskere. (Nyhedssamling 1)

Canadisk kæmpe-ildkugle (Nyhedssamling 1)

Cannabisrøg skader cellernes arvemateriale og kan være kræftfremkaldende, viser forskningsresultater opnået med ny metode. Det bekræfter vores mistanke, siger dansk ekspert. (Nyhedssamling 1)

Cassini-sonden har optaget billeder, der viser lysglimt fra store lyn på ringplaneten Saturn. Det oplyser NASA. (Nyhedssamling 1)

Cecilie på 18 år arbejder som forsker på Aarhus Universitet, selvom hun først lige er gået ud af gymnasiet (Nyhedssamling 1)

Celler har GPS-antenner (Nyhedssamling 1)

Celler skal dels dele sig i korrekt tempo, dels på rigtig måde (Nyhedssamling 1)

CERN har sat dato på næste LHC-forsøg (Nyhedssamling 1)

Chefredaktør skrider efter kontroversiel artikel om 9/11 (Nyhedssamling 1)

Chile, Haiti og Vestjylland - der er ikke lang tid imellem, at medierne skriver om små og store jordskælv. Men det betyder ikke, at de er blevet hyppigere, siger dansk forsker. (Nyhedssamling 1)

Chili-pebers virkninger. (Nyhedssamling 1)

Chimpansen skal spørges pænt (Nyhedssamling 1)

Chimpanser bliver ligesom mennesker ramt af sorg, når et nært familiemedlem går bort. Det viser et nyt studie, som for første gang dokumenterer sorgfølelse hos dyr. (Nyhedssamling 1)

Chimpanser er bevist om hinandens død. (Nyhedssamling 1)

Chimpanser er klar på at hjælpe naboen i nød, men kun hvis de bliver spurgt, viser ny japansk forskning (Nyhedssamling 1)

Chimpanser sørger over døde slægtninge (Nyhedssamling 1)

Chimpanser ville ikke samarbejde (Nyhedssamling 1)

Chimpansers opfattelse af døden (Nyhedssamling 1)

Christoffer Karoff løser årtiers solgåde, mens han sidder i sofaen en sen aften under sin forældreorlov. Måske har solcyklussen noget med solskælvene at gøre? funderer han..... (Nyhedssamling 1)

Cigaretrygning og indtagelse af frugtsukker (fructose) kan forværre ikke-alkoholbetinget fedtleversygdom. (Nyhedssamling 1)

Civilt engagement vigtigt for reduktion af vold i samfundet. (Nyhedssamling 1)

Claus Meyer skal sammen med forskere sammensætte et nordisk menukort med sunde retter, som skolebørn rent faktisk vil spise. Det skal forebygge indlæringsproblemer og mistrivsel i skolen. (Nyhedssamling 1)

Computer-chip, der kan lagre et helt biblikteks information: Nanodot-teknik (magneter i nanoskala) (Nyhedssamling 1)

Computerkyndige midaldrende og ældre kan have godt af at bryde deres små grå på internettet (Nyhedssamling 1)

Cykling er effektiv træning, både for begyndere og øvede. Men evolutionen har lært os at køre med et for højt tråd, siger dansk forsker. (Nyhedssamling 1)

D. radiodurans kan overleve lidt af hvert, blandt andet ekstreme mængder kraftig stråling. Forskerne mener nu, at kvælstofoxid spiller en hovedrolle, når bakteriens DNA skal repareres. (Nyhedssamling 1)

Da blæksprutterne svømmede ned på bunden af havet (Nyhedssamling 1)

Daddelfrø spirer efter 2.000 år (Nyhedssamling 1)

Danish Space Challenge benytter Kristi Himmelfartsdag til sin årlige raketaffyring. Jyske børn og deres voksne samles til affyring af flere raketter i Vestjylland. (Nyhedssamling 1)

Danmark skal have en høj standard for dyresundhed, som står mål med den verden, vi lever i. (Nyhedssamling 1)

Dans og bevægelse kan åbne dørene til vores følelser. Det viser en nytænkende afhandling fra Københavns Universitet om kroppens betydning for undervisning, fremtræden og personlig udvikling. (Nyhedssamling 1)

Dansk astronom har fundet vand om en ung stjerne (Nyhedssamling 1)

Dansk forsker er pioneren bag banebrydende udvikling, der for første gang viser en hel fjerklædt dinosaur i farver. Kraftige farver og mønstre afslører, at sex drev fjerens og fuglenes tidlige udvikling. (Nyhedssamling 1)

Dansk forsker har kunstigt liv i støbeskeen (Nyhedssamling 1)

Dansk forskning tyder på, at spædbørn, der tidligt bliver madet med ske, har større risiko for at blive tykke senere i livet. Vent derfor med fast føde til barnet er ca. seks måneder gammelt, lyder anbefalingen. (Nyhedssamling 1)

Dansk forskningsprojekt har fundet beviser for, at evolutionen ikke bare kan rulle forlæns, men også baglæns. Princippet giver os et nyt syn på, hvordan livet har udviklet sig igennem tiderne. (Nyhedssamling 1)

Dansk fysiker i kapløb om at løse antibrint-gåden (Nyhedssamling 1)

Dansk hjerneforsker afslører, at musikere har en større evne til at fokusere under opgaveløsning end ikke-musikere (Nyhedssamling 1)

Dansk kemiker stolt af Nobels fredspris (Nyhedssamling 1)

Dansk opdagelse giver vigtig ny viden om solsystemets oprindelse (Nyhedssamling 1)

Dansk ph.d.-afhandling dokumenterer, at gangsmerter som følge af folkesygdommen ’rygerben’ kan lindres ved at sluge en dosis koffein inden gåturen. (Nyhedssamling 1)

Dansk professor har fundet et nyt, skrigende lyserødt tusindben. Dyret er havnet på Top 10-listen over årets mest markante nye arter. (Nyhedssamling 1)

Dansk satsning på klima-satelitter (Nyhedssamling 1)

Dansk Standard er klar til at ændre rengøringsrutinen på danske hospitaler, efter det er blevet afsløret, at hospitalsklude kan sprede bakterier. (Nyhedssamling 1)

Dansk studerende påviser at slankepillen Acomplia øger risikoen for depression og angst (Nyhedssamling 1)

Dansk togt til Nordpolen med svensk isbryder (Nyhedssamling 1)

Dansk undersøgelse har vist, at patienter med alkoholisk leverskade allerede havde mange komplikationer, da sygdommen blev diagnosticeret. Væskeansamling i bughulen og andre komplikationer var tegn på risiko for dødelig udgang. Udviklingen af komplikationernes rækkefølge kunne ikke forudsiges. (Nyhedssamling 1)

Danske babyer får flere hormonforstyrrende stoffer sammenlignet med finske babyer, når de bliver ammet, viser en ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere afprøver lige nu en behandlende kræftvaccine, der kan ruste kroppens immunforsvar til at slå kræftcellerne ihjel. Den unikke vaccine har stort potentiale, siger ekspert. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere afslører, at celler bruger et avanceret navigationssystem – cellernes svar på en GPS – til at lukke rifter og hele sår. Resultaterne offentliggøres i dag ved konference i USA. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere er med i kapløbet om at skabe den vaccine, der skal fjerne frygten for en influenza-pandemi. Men rammer pandemien inden for de næste par år, er der kun få og usikre våben til rådighed. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere er overbevist om, at vi ikke er alene. Vi bringer her fire forskellige videnskabelige overvejelser om liv i rummet. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere er på sporet af den proces, der forvandler normale celler til kræftceller. Opdagelsen er gjort i den lille zebrafisk, som er blevet et vigtigt værktøj i kampen mod kræften. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere forbedrer atomure (Nyhedssamling 1)

Danske forskere fra Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet har fået mistanke om, at Den Sorte Død i Middelalderen reducerede den genetiske variation i Europa. Nu vil forskerne teste den påstand i et kommende forskningsprojekt. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere giver resistente bakterier kamp til stregen. Ny oversigt over resistente bakterier hjælper europæiske dyrlæger til at målrette antibiotikabehandlingen. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har afsløret identiteten af en ukendt bakterie, der ramte en syv-årig århusiansk pige hårdt. Forskerne har døbt den arosiense – det latinske navn for Århus. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har formentlig fundet forklaringen på, hvorfor børn af ældre fædre har en større risiko for at udvikle sjældne, alvorlige sygdomme. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har fundet en overraskende forklaring på, hvorfor nogle mennesker er hypersensitive, mens andre er følelseskolde. Lykkepiller kan hjælpe dem til et mere normalt liv, mener forskerne. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har fundet et naturmiddel mod depression i Sydafrika. Det dukkede op, da de undersøgte den traditionelle medicin, som zuluer bruger i deres magiske behandlinger. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har fundet overraskende mange vine med kræftfremkaldende toksiner fra skimmelsvampe. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har fundet ud af, at tingene ikke altid behøver at være perfekte, når det gælder om at skabe effektive optiske chips. En grad af uorden gør samspillet mellem lys og atomer mere effektivt. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har fundet ud af, hvordan kroppen opsamler B12-vitamin. Den nye viden gavne folk med B12-mangel og kaste lys over receptorer i mange andre biologiske systemer. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har fået fat i DNA fra tusind år gamle vikingeskeletter. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har kigget ind i hjernen hos 18 mænd og afsløret, hvad der formentlig styrer graden af oplevelsestrang hos den enkelte. Det drejer sig om motiveringshormonet dopamin. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har opdaget, at et kasseret lægemiddel mod angst i stedet dræber cancerceller på en måde, der giver håb om en ny og effektiv medicin mod kræft (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har opfundet en ny test for mund- og klovesyge, som hurtigt kan afgøre, om et dyr er smittet. Den vil kunne forhindre, at man slår millioner af kreaturer ned på den blotte mistanke om sygdom. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har påvist, at hjernen forandres hos folk, der mediterer. Det kan være forklaringen på, hvorfor meditation virker afstressende. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har sendt bjørnedyr en tur i rummet og tilbage igen - uden ilt og direkte udsat for kosmisk stråling. Alligevel overlevede de fleste af dyrene den barske tur. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har som de første i verden vist, at smerte i en menneskelig muskel kan sprede sig til raske muskler, som slet ikke er kommet til skade. Opdagelsen kan komme til at gavne folk med kroniske smerter. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har taget et stort skridt i udviklingen af en vaccine mod klamydia. Nu skal den afprøves på grise, og om 4-5 år er den sandsynligvis klar til forsøg på mennesker. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har udviklet en ny forebyggende behandling af hjertet, der gør, at det ikke bliver skadet af en blodprop. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har udviklet en ny vaccine mod den ondartede form for malaria, der årligt dræber fem millioner afrikanere. Nu testes vaccinen på 2.000 børn i det centrale Afrika. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har udviklet et kunstigt enzym, som øger reaktionshastigheden 10.000 gange og kan være vejen væk fra kras kemi. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere har været med til at kortlægge billens genom til mindste detalje. Det kan skabe grobund for udvikling af alt lige fra nye sprøjtemidler til økologiske cykelhjelme (Nyhedssamling 1)

Danske forskere kortlægger hvide pletter på verdenskortet (Nyhedssamling 1)

Danske forskere medvirker til at fordoble atomures nøjagtighed. Opdagelsen kan blive vigtig for jordskælvsvarsling og astronomisk afstandsberegning. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere optog lyden af jordskælvet på Haiti gennem granitten i Bornholms undergrund. Lyt med her og få forklaringen på, hvordan det kan lade sig gøre. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere på vej med en chip, der ud fra en vævsprøve fra en svulst hurtigt kan se hvad slags kræft, patienten har. Det skærer udredningstiden drastisk ned og forlænger levetiden for patienter med svær kræftdiagnose. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere påviser, at man med fordel kan drosle ned og bruge mindre tid på at motionere, hvis man vil blive en hurtigere løber. Man skal bare huske at sprinte 30 sekunder indimellem. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere skal sammen med 25.000 skole- og gymnasieelever undersøge indeklimaet i klasselokaler landet over (Nyhedssamling 1)

Danske forskere venter spændt på Mars-landing (Nyhedssamling 1)

Danske forskere vil bruge kulstof-14 til at bestemme alderen på kroppens forskellige slags væv - den viden kan bruges i behandlingen af bl.a. kræftpatienter. (Nyhedssamling 1)

Danske forskere vil sende kvanter til oplagring (Nyhedssamling 1)

Danske forskere vækker international opsigt ved at afsløre, hvordan celler bevarer deres identitet. Den nye viden kan lære os at forstå, hvorfor almindelige celler skifter ham og bliver til kræftceller. (Nyhedssamling 1)

Danske fysikere konkurrerer med et tysk forskerhold om at komme først med et magnesium-baseret atom-ur. Uret bliver verdens mest præcise tidsmåler. (Nyhedssamling 1)

Danske fysikere vil bruge antipartikler til kræftbehandling (Nyhedssamling 1)

Danske geofysikere slås om Norges fjelde (Nyhedssamling 1)

Danske geologer kan nu dokumentere, at sammenstød mellem kontinentalplader ikke bare skaber bjerge langs med kanterne, men også midt inde på pladen. (Nyhedssamling 1)

Danske kemikere har som de første i verden filmet dannelsen af et nyt molekyle ud fra to andre. (Nyhedssamling 1)

Danske medicinalvirksomheder har haft held med at erstatte en stor del af deres forsøgsdyr med alternative metoder. Men nu banker de hovedet mod muren. (Nyhedssamling 1)

Danske mikrobiologer har som de første i verden vist, at bakterier kan spise og trække vejret for hinanden gennem strømførende ledninger i havbunden. (Nyhedssamling 1)

Danske nanofysikere har udviklet ny metode til at fremstille grundstenen i nanoteknologisk forskning – nanotråde. Opdagelsen har store perspektiver for fremstilling af nanoelektronik og højeffektive solceller. (Nyhedssamling 1)

Danske satellitmålinger viser, at Spanien vejer mindre og mindre. Den ufrivillige slankekur skyldes klimaændringer. (Nyhedssamling 1)

Danske øl mangler dansk humle (Nyhedssamling 1)

Dansker fandt afgørende bevis: Meteor slog dinoer ihjel (Nyhedssamling 1)

Dansker løser klimaparadoks (Nyhedssamling 1)

Danskere bag nobelpris i kemi (Nyhedssamling 1)

Danskere bygger magnetisk observatorium midt i Atlanterhavet (Nyhedssamling 1)

Danskere elsker øl. Men i de sidste 100 år er ikke en eneste dansk øl lavet på dansk humle – den må vi købe af tyskerne. Det vil et dansk forskningsprojekt nu lave om på. (Nyhedssamling 1)

Danskere finder ny type arvemateriale (Nyhedssamling 1)

Danskere finder nye lysende proteiner (Nyhedssamling 1)

Danskere forskere fra Rigshospitalet er i gang med at udvikle en ny vaccine imod type I-diabetes. Forskerne håber, at behandlingen vil kunne forhindre sygdommen i overhovedet at opstå hos patienter i risikozonen. (Nyhedssamling 1)

Danskere kortlægger første genom fra fortidsmenneske (Nyhedssamling 1)

Danskere udfordrer Darwin på jubilæumsdagen (Nyhedssamling 1)

Danskere, der spiser fisk en til to gange om ugen, bliver sjældent indlagt på hospital, viser ny undersøgelse. Til gengæld går de oftere til praktiserende læge og drikker mere alkohol. (Nyhedssamling 1)

Danskerne frygter kartoflen efter rygter om, at den er fedende. Men det holder ikke, påpeger ernæringseksperter. Tværtimod mætter den, er fedtfattig og er kilde til livsvigtige stoffer. (Nyhedssamling 1)

Danskerne ligner nordmænd, nordtyskere og hollændere, men ikke svenskere - mens finnere og italienere er europæiske outsidere. Det viser et nyt genetisk kort over Europa. (Nyhedssamling 1)

Darwin havde vanskeligheder med armfødders evolution - fordi de tilsyneladende ikke havde ændret sig gennem flere hundrede millioner år - ny forskning viser, at de faktisk gennemgik omfattende ændringer gennem denne periode. (Nyhedssamling 1)

Darwin-flyveøgle overrasker forskere (Nyhedssamling 1)

Darwins finker blev billedet på evolutionsteorien (Nyhedssamling 1)

Datoen for påskesøndag skal passe med både sol, måne og kalender. Et puslespil, der har beskæftiget astronomer, heriblandt danske Ole Rømer, siden oldtiden. (Nyhedssamling 1)

De danske alkoholgrænser på 14 og 21 genstande er som nogle af de højeste i verden direkte misvisende. Forskning viser, at et mindre forbrug også kan være sundhedsskadeligt. Nye grænser er på vej. (Nyhedssamling 1)

De danske geologiprofessor Minik Rosing sysler med en ny banebrydende idé om, hvad liv er. Hans forestilling kaster helt nyt lys over livets mening. (Nyhedssamling 1)

De danske håndboldspillere er blevet højere og stærkere, men træner for ens, påpeger forsker. (Nyhedssamling 1)

De danske landmænd kom sydfra (Nyhedssamling 1)

De er høje. De er slanke. De er unge og tilsyneladende raske. Alligevel oplever mange - ligesom Silas fra ’Vild med Dans’, at en af deres lunger pludselig klapper sammen. (Nyhedssamling 1)

De falske øjne på natsværmerens vinger skræmmer ikke deres fjender, fordi det ligner øjnene fra fjendernes egne fjender. Det viser en ny engelsk undersøgelse, der dermed udfordrer en 150 år gammel teori. Dansk forsker føler sig ikke helt overbevist af undersøgelsen. (Nyhedssamling 1)

De fleste mennesker vil gerne være sunde, men hvorfor er det så så svært? Det svarer en professor fra Copenhagen Business School på (Nyhedssamling 1)

De fleste tror på evolutionsteorien (Nyhedssamling 1)

De forskere som for nyligt hævdede at have fremstillet menneskesæd i et laboratorium er anklaget for plagiat. Undersøgelsen er nu trukket tilbage. (Nyhedssamling 1)

De første atleter er udelukket fra vinter-OL på grund af mistanke om doping. Men et større problem har invaderet sportens verden: gendoping. (Nyhedssamling 1)

De første hvaler fødte på land (Nyhedssamling 1)

De første sorte huller levede af gas (Nyhedssamling 1)

De havbakterier, som mikrobiolog Lone Gram og hendes kolleger har indfanget på Galathea, har igennem evolutionen lært at slå andre bakterier ihjel i kampen om at overleve. (Nyhedssamling 1)

De hidtil mest detaljerede observationer af kæmpestjernen Betelgeuse viser forskerne enorme gasbobler på stjernens overflade. (Nyhedssamling 1)

De kommende år vil flytte fysik op i en anden dimension. Fysikerne arbejder ihærdigt på at udvikle en Teori for Alting, som kan samle relativitetsteorien og kvantemekanikken under én hat. (Nyhedssamling 1)

De små fødder, der piler rundt på loftet, bliver i nabolaget. Rotter forlader kun helst ikke deres lille, lokale område, viser ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

De største hits fra Hubble (Nyhedssamling 1)

De tidligste kvasarer rummede ikke ret meget støv - måske fordi der ikke var meget stjernestøv i galaksen, da de voksede sig store. Det viser ny forskning med dansk deltagelse. (Nyhedssamling 1)

De to kolliderende galakser, der kaldes for Antenne-galakserne, ligger tættere på end hidtil antaget. Det tyder nye undersøgelser på. (Nyhedssamling 1)

De udviklede lande vil producere dobbelt så meget computer-affald over de næste 6-8 år end udviklingslandene. (Nyhedssamling 1)

De videnskabelige resultater fra den omdiskuterede Galathea 3-ekspedition er ved at indfinde sig. De præsenteres på en ny hjemmeside, som begejstrer undervisningsministeren. (Nyhedssamling 1)

December 2009 kan byde på to fuldmåner. Den anden bliver formørket. (Nyhedssamling 1)

Den 22. september er efterårsjævndøgn. Nogle år falder jævndøgn dog en dag senere. (Nyhedssamling 1)

Den afrikanske nøgenrotte kan sidde på nøglen til en kur mod kræft, mener amerikanske forskere. (Nyhedssamling 1)

Den britiske psykolog Richard Wiseman påstår, at han har skabt verdens mest afslappende rum - og kommer med ti gode råd til, hvordan du kan stresse af. (Nyhedssamling 1)

Den eneste synlige planet på himlen lige nu er Jupiter. Du kan se den klare planet først på natten (Nyhedssamling 1)

Den engelske sundhedsstyrelse vil finde ud af, om MR-scanninger øger risikoen for kræft. Dansk fysiker mener, at undersøgelsen vil forsikre os om, at der ikke er nogen fare. (Nyhedssamling 1)

Den er god nok: Universet er cirka 13,75 milliarder år gammelt. Det bekræftes af nye målinger af lyset fra en fjern galakse. (Nyhedssamling 1)

Den er så lille, at man ikke kan se den med det blotte øje, når den pisker rundt i havet og æder bakterier. Men den er sandsynligvis en af dyrs - og dermed menneskets - ældste slægtninge. Af den encellede slags vel at mærke. (Nyhedssamling 1)

Den er to meter lang fra snude til hale, så den burde ikke være nem at overse, men det tog alligevel ti år at finde krabaten på Filippinerne. (Nyhedssamling 1)

Den europæiske COROT-satellit har fundet den hidtil mindste exoplanet. Den er kun ca. dobbelt så stor som Jorden. (Nyhedssamling 1)

Den europæiske rumfartsorganisation ESA har udvalgt tre missioner, der kan gøre os klogere på mørk energi, fjerne exoplaneter og Solen. Desværre er der kun råd til de to af dem. (Nyhedssamling 1)

Den første ordentlige optælling af dyrearter i Antarktis viser, at den tilsyneladende ugæstfrie Sydorkney øgruppe er hjemsted for flere livsformer end troperiget Galapagos. (Nyhedssamling 1)

Den gigantiske sky af støv og gas, som dannede vores solsystem, var oprindeligt helt jævn i sin fordeling af molekyler og isotoper. Den opdagelse betyder, at modeller af vores solsystems oprindelse nu skal laves om. (Nyhedssamling 1)

Den globale lægemiddelindustri er i krise. Tiden er inde til at bringe naturstoffer tilbage på banen, mener danske forskere. (Nyhedssamling 1)

Den globale opvarmning vil ikke kun ramme miljøet, men også vores helbred. Tropesygdomme vil brede sig nordpå, og risikoen for blandt andet hudkræft og allergi kan stige. Professor efterlyser øget forskning i nye lægemidler (Nyhedssamling 1)

Den indiske rumsonde Chandrayaan-1 er nu blevet bragt i en bane, der vil bringe den ud til Månen. (Nyhedssamling 1)

Den indonesiske ø, Flores, blev koloniseret 200.000 år tidligere, end man hidtil har troet, viser ny dansk forskning. Det udfordrer tanken om, hvilket fortidsmenneske der forlod Afrika først. (Nyhedssamling 1)

Den japanske satellit Hinode har netop fundet en forklaring på, hvad det er for en proces, der skaber solvinden. Opdagelsen er et stort gennembrud i forståelsen af Solen. (Nyhedssamling 1)

Den japanske sumo-kampsport er i krise, efter at to brydere ifølge rapporter er døde af en herpes-virus (Nyhedssamling 1)

Den klassiske fysik og vores hverdagserfaringer siger, at årsag og virkning altid følges ad. I kvantefysikken er det derimod aldrig muligt at finde årsagerne til en begivenhed – og det skyldes ikke manglende indsigt, men afspejler en dybtliggende tilfældighed i naturen (Nyhedssamling 1)

Den kommende Kepler-satellit skal ikke kun jagte exoplaneter men også studere stjerner - et projekt, der ledes af danske astronomer. Nu lægger astronomerne sig fast på hvilke stjerner, der skal udforskes. (Nyhedssamling 1)

Den magnetiske Nordpol flytter sig hurtigere end nogen siden før. Målinger understøtter formodning om, at der er noget dramatisk i gære i Jordens magnetfelt. (Nyhedssamling 1)

Den mest fundamentale naturvidenskabelige erkendelse er den erkendelse (Nyhedssamling 1)

Den metode, som honningbier bruger til at se forskel på ansigter, kan vise sig nyttig i elektronisk ansigtsgenkendelse. (Nyhedssamling 1)

Den minder om et egern, men er en dinosaur - faktisk den mindste, hidtil kendte fra Nordamerika. Insekter, pattedyr og formentligt små dinosaurunger har stået på dens menukort. (Nyhedssamling 1)

Den mørke vinter er en psykisk udfordring (Nyhedssamling 1)

Den naturlige selektion var Charles Darwins genistreg og originale bidrag til tanker om evolutionen (Nyhedssamling 1)

Den norske Abelpris - matematikkens pendant til nobelprisen - blev i går tildelt professor Mikhail Gromov, som især er kendt for sit bidrag til geometrien. (Nyhedssamling 1)

Den norske palæontolog Jørn Hurum bliver uretmæssigt kritiseret for sin store, populært anlagte præsentation af Ida-fossilet, 'the missing link', skriver Nina Kristiansen, redaktør på forskning.no. (Nyhedssamling 1)

Den nyligt publicerede ’træningspille’-undersøgelse testede ikke alle de kendte fordele ved træning. En sådan pille kan ikke vurderes som en erstatning for træning, siger amerikansk forsker. (Nyhedssamling 1)

Den perfekte opskrift på toastbrød er lige om hjørnet. Det kræver dog et kamera og ti mennesker med tandsættet i orden. (Nyhedssamling 1)

Den rengøringsrutine, som mange danske hospitaler bruger, kan potentielt sprede sygdomsfremkaldende bakterier fra patientens seng til omgivelserne, viser ny dansk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Den sidste servicemission til Rumteleskopet Hubble må vente, da der skal bruges mere tid end først antaget til at gøre reservedele klar. (Nyhedssamling 1)

Den store beregningskraft i grafikkortet til en pc kan bruges til at skabe medicinske og kirurgiske simulationer. Desuden er forskerne ved at bane vejen for MR-scanninger i realtid. (Nyhedssamling 1)

Den største videnskabelige hæder inden for fysik tilfalder i år opfinderen af det moderne lyslederkabel samt de to mænd bag den type billedsensor, der findes i de fleste digitalkameraer. (Nyhedssamling 1)

Den succesfulde Ørsted-satellit er ikke blevet fulgt op af flere store rumfarts-projekter. Derfor er Danmark nu kørt ud på et sidespor, mener rumfartsekspert. (Nyhedssamling 1)

Den succesfulde Ørsted-satellit er ikke blevet fulgt op af flere store rumfarts-projekter. Derfor er Danmark nu kørt ud på et sidespor, mener rumfartsekspert. (Nyhedssamling 1)

Den tasmanske tiger trak vejret for sidste gang i 1936. Nu er et lille genetisk element blevet isoleret og vakt til live i mus - men der er stadig lang vej til en decideret Jurassic Park (Nyhedssamling 1)

Den traditionelle behandling af respirator-patienter er måske forkert, viser ny dansk forskning. I stedet for at lægge de kritisk syge i kunstig koma bør de holdes vågne. (Nyhedssamling 1)

Den uheldsramte superaccelerator LHC kommer først rigtig i omdrejninger efter 2010. Forskerne ved CERN tør ikke at skrue helt op for den. (Nyhedssamling 1)

Den vestlige verden lider under en voksende epidemi - folk bliver federe og federe. Det er fantastisk, når sukker omdannes til fedt og tragisk, når der bliver for meget af det. (Nyhedssamling 1)

Den vigtigste kilde til vitamin D i kosten for amerikanere er mælk. (Nyhedssamling 1)

Den vigtigste årsag til, at soldater får psykiske skader skyldes ydre krigssituationer og ikke en indre skrøbelighed. Det afslører en stor engelsk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Den yderst sjældent sete Palouse-regnorm er ikke så gigantisk og spytter ikke efter fjender, som myten siger. (Nyhedssamling 1)

Den ældrebølge som verden står overfor, kan give en kraftig stigning i Alzheimer og andre demenssygdomme. Den gode nyhed er at 20 minutters daglig træning kan styrke ældre hjerner. (Nyhedssamling 1)

Deprimerede personer drømmer for meget og har en højere kropstemperatur, når de sover. Læger afprøver nu behandlingsformer, som går direkte efter temperaturstigningen. (Nyhedssamling 1)

Deprimerede spiser chokolade (Nyhedssamling 1)

Der er en næsten fire gange så stor risiko for at babyer udvikler autisme, hvis de har været indlagt med gulsot, viser ny dansk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Der er en vis risiko for, at Jorden rammes af en asteroide i 2036. Men den kommer sandsynligvis bare tæt på, viser de nyeste beregninger fra NASA. De nye tal viser også, at Apophis vender tilbage i 2068. (Nyhedssamling 1)

Der er flere registrerede børn med autisme i områder med stor koncentration af højtuddannede, viser en omfattende californisk undersøgelse med dansk deltagelse. (Nyhedssamling 1)

Der er for få bakterier i vores omgivelser, og det gør, at vi får mere allergi. (Nyhedssamling 1)

Der er forskel på, hvad mænd og kvinder ser, når de får vist billeder af par i erotiske situationer. Mænds øjne tiltrækkes af de nøgne kroppe, mens kvinder nærstuderer parrets ansigter, viser en amerikansk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Der er fuld fart på, når deltagerne står på snowboard - hvad enten det er disciplinen cross, slalom eller pipeline. Vi ser nærmere på, hvordan man kommer højt til vejrs på sit snowboard. (Nyhedssamling 1)

Der er fundet fossiler af ny menneskelig forfader, der måske er vor nærmeste hidtil. Og så har man fundet tegn på genetisk udveksling mellem Homo Sapiens og neandertalere. (Nyhedssamling 1)

Der er fyldt med skrot i rummet. NASA har nu kortlagt 19.000 stykker rumskrot, som kan være til fare for rumskibe og satellitter. (Nyhedssamling 1)

Der er gode chancer for at se jule-stjerneskud her i midten af december. Der passerer jorden nemlig gennem stjerneskudsværmen Geminiderne. Stjerneskuddene topper i nat. (Nyhedssamling 1)

Der er klare tegn på, at der findes vand ved Månens sydpol. Det siger den foreløbige analyse af data fra NASA's månesonde, LCROSS. (Nyhedssamling 1)

Der er kokain involveret i tre procent af alle pludselige dødsfald. Værst er det, hvis man tager kokain og samtidig ryger, drikker eller er overvægtig. Disse dødsfald gemmer sig i statistikken. (Nyhedssamling 1)

Der er lunt, mørkt og fugtigt i et brusehoved. Det er lige sagen for farlige mikroorganismer, der kan formere sig lystigt derinde. Derfor kan brusebade være til fare for sundheden, viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Der er masser af vanddamp i en skive omkring en ung stjerne fjernt fra Jorden. Observationer af stjernesystemet kan føre astronomerne på sporet af, hvordan vand kan ende på planeter. (Nyhedssamling 1)

Der er stor forskel på hvor meget tid som går med at sove og slumre, afhængigt af hvilket miljø de lever i (Nyhedssamling 1)

Der har længe været spekulationer om, hvorvidt moderne europæere også bærer på gener fra neandertalere. Men ny italiensk forskning viser, at det ikke er tilfældet. (Nyhedssamling 1)

Der kan findes mange mærkelige partikler i kosmisk stråling fra det ydre rum, men tilsyneladende ingen atomkerner med strange-kvarker - såkaldte strangelets. Det viser ny forskning med dansk deltagelse. (Nyhedssamling 1)

Der skal bo amerikanere på Månen. Det er NASA's erklærede mål, og to månesonder baner vejen. De skal finde ud af, hvor de bemandede månefartøjer skal lande, og om der er is på Månen. (Nyhedssamling 1)

Der skulle mere til end fødder til for at klare overgangen fra at være fisk til landdyr. Det afslører et kranie fra fiskevæsnet Tiktaalik. (Nyhedssamling 1)

Der var jubel i København, da Planck-satelitten i går blev sendt i rummet fra den anden side af Jorden. Alt gik efter planen. (Nyhedssamling 1)

Derfor bliver jorden ikke opslugt (Nyhedssamling 1)

Desperat efter en stor plade af den ægte mørke? Et par omgange omkring kvarteret kan dæmpe trangen, mener britiske forskere. (Nyhedssamling 1)

Det 4,5 meter lange fortidsvæsen havde ikke kun rækkevis af store tænder i overkæben og underkæben. Det havde også kraftige tænder i ganen. (Nyhedssamling 1)

Det 47 millioner år gamle fossil af en lille abelignende skabning, Ida, viser i detaljer, hvordan livet tog de første skridt i retning af os mennesker. Den norske palæontolog Jørn Hurum fortæller, hvordan han fandt det nu verdensberømte fossil. (Nyhedssamling 1)

Det bedste af 350 års videnskab (Nyhedssamling 1)

Det er et tegn på modenhed, når spiralgalakser har en bjælkestruktur. Det bekræfter studier af mere end 2.000 spiralgalakser (Nyhedssamling 1)

Det er fysikkens allerstørste erkendelse, at f.eks. månens bevægelse, et penduls svingninger eller en bolds hoppen ikke bare må tages til efterretning, men følger en fysisk lov. Isaac Newtons formulering af denne lov i 1687 har haft kolossal indflydelse på eftertidens fysik (Nyhedssamling 1)

Det er helt normalt at trække vejret anderledes, når du er stresset. Men hvis du bevarer stressreaktionerne gennem lang tid, får du problemer. (Nyhedssamling 1)

Det er ikke altid koldest, jo højere man kommer. Under højtryk glider kold luft ned ad bjergsiderne mod dalen. (Nyhedssamling 1)

Det er ikke kun den kinesiske mur, som er synlig fra rummet. Nu bruger forskerne satellitbilleder af pingvinbæ til at overvåge kolonier af kejserpingviner i Antarktis. (Nyhedssamling 1)

Det er ikke kun hjerte og lunger, der har godt af, at du dyrker motion. Der er også meget, der tyder på, at intensiv motion kan stimulere hjernens hukommelsescenter og give dit humør et boost. (Nyhedssamling 1)

Det er ikke kun mennesker som føler glæde ved at give. Også aber kan lide at glæde andre, ifølge en ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Det er ikke kun mennesker, som bliver solbrændte. Solen er også forklaringen på, hvorfor overfladen på asteroider bliver rødere med tiden. (Nyhedssamling 1)

Det er ikke kun sportsfolk, der doper sig. Almindelige mennesker, der hverken dyrker bjergbestigning eller landevejscykling, søger i stigende grad at forbedre livskvalitet og ydeevne ved hjælp af livsstilsmedicin (Nyhedssamling 1)

Det er kun et spørgsmål om tid, før vi finder en vaccine mod hiv og aids, siger vicepræsidenten for det internationale aids-vaccine-initiativ. (Nyhedssamling 1)

Det er lettere at holde op med at ryge, hvis du knuser virtuelle cigaretter på et rygestopkursus, viser en canadisk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Det er ligegyldigt, hvilken slankekur du vælger. Hvis du vil være sikker på at tabe dig, er det eneste rigtige at gå til diætist. Det viser to udenlandske studier, som får bifald fra en dansk slankeforsker. (Nyhedssamling 1)

Det er lykkedes danske forskere at installere en solfanger fra blade i menneskeceller. Måske er det vejen til at lade menneskeceller op med lys. (Nyhedssamling 1)

Det er lykkedes for tre forskellige forskerteams at løse den samme utrolige opgave: De har fået hudceller fra mus til at vokse og blive til levende museunger. (Nyhedssamling 1)

Det er meget lettere at stoppe med at ryge, hvis nogen i nær familie har gjort det. Og folk i samme sociale netværk kan finde på at stoppe i flok, viser ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Det er meget lettere at være åben om helbredsproblemer på nettet, end ansigt til ansigt med andre. Internetdiskussioner kan være gavnlige for helbredet, viser en norsk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Det er næppe mørkt stof, der er årsag til energirig stråling fra Mælkevejens centrum. Det viser nye undersøgelser. (Nyhedssamling 1)

Det er slet ikke sikkert at det er så smart at skylle en pille ned med et glas juice. Det kan nemlig blokere for virkningen af visse vigtige medikamenter. (Nyhedssamling 1)

Det er tilsyneladende meget små soludbrud, der opvarmer Solens tynde atmosfære, koronaen, til en temperatur på millioner af grader. (Nyhedssamling 1)

Det forskes kun begrænset i glemte sygdomme i udviklingslandene. Blandt disse sygdomme er det HIV/AIDS, tuberkulose og malaria som har højeste prioritet. (Nyhedssamling 1)

Det forunderlige liv (Nyhedssamling 1)

Det første dyr var encellet, meget lille, og havde tynde tentakler, som det spiste bakterier med. Norske forskere forsøger at gætte, hvordan det blev til. (Nyhedssamling 1)

Det handler om klima og energi, når geologen Christian Knudsen i den kommende tid besejler Grønlands østkyst i jagten på en halv ton sten. (Nyhedssamling 1)

Det har hidtil været en gåde for forskerne hvad der får Solens overflade til at skælve. Men nu har en dansk ph.d.-studerende i astrofysik fundet forklaringen. Opdagelsen er det største gennembrud i solforskningen i årevis. (Nyhedssamling 1)

Det kostede USA 25,4 milliarder dollar at anbringe et menneske på månen. Var det det værd? (Nyhedssamling 1)

Det nye stof ’Bromo-Dragonfly’, som sendte to mænd på hospitalet i Århus i weekenden, er et blandt mange nyopfundne stoffer. De nye stoffer designes let, ved at ændre lidt i molekylerne på allerede kendte stoffer (Nyhedssamling 1)

Det område, der domineres af Solens partikelstrøm og magnetfelt er ikke kometformet, men rundt. Det viser Cassini-sondens målinger. (Nyhedssamling 1)

Det spor, som alverdens hiv-forskere har fulgt i udviklingen af en hiv-vaccine, ender blindt. Men nu har en dansk forskergruppe fundet en ny vej – de er i fuld gang med at teste en revolutionerende vaccine-ide. (Nyhedssamling 1)

Det ulovlige stof ecstasy banker forsigtigt på døren til apotekerne. Foreløbige forsøg viser, at det kan bruges i behandlingen af posttraumatisk stress. (Nyhedssamling 1)

Det var de store, store huller, der kom først og galakserne bagefter. Det viser ny forskning baseret på radioobservationer. (Nyhedssamling 1)

Det var en komet, der eksploderede over Sibirien i 1908. Det viser studier af virkningen af rumfærgeopsendelser. (Nyhedssamling 1)

Det var ganske rigtigt en meteor, der udryddede dinosaurerne for 65,5 millioner siden. Det konkluderer en stor gruppe forskere med afgørende dansk deltagelse. (Nyhedssamling 1)

Det var sexlivet og ikke ønsket om at flyve, der fik fuglene på vingerne. Det viser fundet af verdens hidtil ældste fjerklædte dinosaur. (Nyhedssamling 1)

Det vil snart være muligt at lave 3D-tomografi af hele celler. (Nyhedssamling 1)

Det ældste skelet af en menneskelig forfader er fundet i Etiopien. Det utrolig velbevarede 4,4 mio. år gamle skelet 'Ardi' omskriver menneskets udviklingshistorie radikalt. (Nyhedssamling 1)

Detaljeret billede af Mars-landskab (Nyhedssamling 1)

Diabetesfremkaldt øjensygdom kan behandles bedst med både laserbehandling og injektion. (Nyhedssamling 1)

Diabetikeres udvikling af dårlige øjne kan behandles med injektioner og laserbehandling. (Nyhedssamling 1)

Digital teknologi kan bl.a. anvendes når siamesiske tvillinger skal adskilles, når ansigtsproteser skal fremstilles og når antropologiske fund skal studeres. (Nyhedssamling 1)

Digitale værktøjer kan give store besparelser i byggebranchen. Men det helt store skridt kræver samspil mellem systemerne. Studerende fra flere uddannelsesretninger sig nu over mulighederne. (Nyhedssamling 1)

Digitalkameraets opfindere får nobelprisen i fysik (Nyhedssamling 1)

Din livvidde fortæller dig bedre end dit BMI-tal, om du har for meget usundt fedt på kroppen. Det viser en opsigtsvækkende dansk undersøgelse af sammenhængen mellem fedme og udgifter til sundhedsvæsnet. (Nyhedssamling 1)

Dino vil ha' nødder! (Nyhedssamling 1)

Dino-horn var til kamp (Nyhedssamling 1)

Dinosauren triceratops’ krone og horn var ikke bare til pynt, mener amerikanske forskere. De har afdækket kampteknikken hos de massive 'næsehorn' fra kridttiden. (Nyhedssamling 1)

Dit bakteriespor er fremtidens fingeraftryk (Nyhedssamling 1)

Dit centimetermål omkring livet sladrer om, hvor meget du koster sundhedssystemet i kroner og øre. Det afslører en ny undersøgelse fra Dansk Sundhedsinstitut. (Nyhedssamling 1)

DMI på tynd is i klimadebat (Nyhedssamling 1)

Dobbelt fuldmåne i december (Nyhedssamling 1)

Dobbeltasteroide tæt på Jorden (Nyhedssamling 1)

Dommedag 2012: Rammes Jorden af Planet X? (Nyhedssamling 1)

Dommedag og et par praktiske undvigelsesmanøvrer (Nyhedssamling 1)

Dommere risikerer skader (Nyhedssamling 1)

Doping frister professionelle atleter, fordi det kan gøre dem væsentlig bedre til deres sport. Læs her, hvordan de doper sig, og hvad epo og bloddoping gør ved kroppen. (Nyhedssamling 1)

Dovendyr bliver vågendyr (Nyhedssamling 1)

Drenge og piger reagerer forskelligt på A-vitamintilskud givet ved fødslen, viser nyt stort dansk studie af børn i Afrika. Det kan betyde døden for flere hundrede tusinde pigebørn. (Nyhedssamling 1)

Drivhusgassen der reddede verden (Nyhedssamling 1)

Dronning Margrethe 70 år. Det kan have betydning for, hvordan hun opfører sig på Danmarks vegne. Videnskaben viser, at alderen gør os glemsomme og dårligere til at lære, men samtidig bliver vi bedre til diplomati. (Nyhedssamling 1)

Drop biobrændstofferne - sats på atomkraft (Nyhedssamling 1)

Druer kan være naturens egen hjertemedicin. Blodtrykket går ned, og symptomer på alvorlige hjerteproblemer forsvinder, viser omfattende dyreforsøg. (Nyhedssamling 1)

Drømme - blot en bivirkning? (Nyhedssamling 1)

DTU forskere har opdaget et mønster af kromosomfejl hos kræftpatienter, som kan bruges til at vælge den rigtige type kemoterapi fra starten. (Nyhedssamling 1)

Du er otte procent virus (Nyhedssamling 1)

Du kan ikke se nanopartiklerne i kosmetikken. En ny EU mærkningsordning skal gøre dem synlige, men nanopartiklerne er så store, at de sniger sig uden om mærkningsordningen. (Nyhedssamling 1)

Duften af friskbrændte kaffebønner er ikke kun forbeholdt menneskelige næser. Amerikansk high school-elev har udviklet farvesensorer, som kan kende forskel på gode og dårlige bønner. (Nyhedssamling 1)

Duftstoffer, som brunstige hunmus bruger til at tiltrække hanmus, gør hanmusene bedre til at modstå en influenza-infektion, antyder ny forskning. Dansk professor vil ikke udelukke, at en lignende mekanisme kan gøre sig gældende hos mennesker. (Nyhedssamling 1)

D-vitamin fra solen kan ifølge australsk forskning forbedre sædkvaliteten hos mænd, der har problemer med at få børn. (Nyhedssamling 1)

D-vitamin spiller en helt central rolle i kroppens kamp mod sygdomme, viser ny dansk forskning. Endnu et argument for at gøre noget ved danskernes D-vitamin-mangel, mener professor. (Nyhedssamling 1)

D-vitamin: Psykiske sygdomme kan skyldes for lidt sol (Nyhedssamling 1)

Dværggalakser indhyllet i mørkt stof (Nyhedssamling 1)

Dyr og planter indsamlet blandt naturfolk i hele verden kan nu studeres på NaturMedicinsk Museum. Nogle ingredienser kan vise sig værdifulde i morgendagens medicin. (Nyhedssamling 1)

Dyr, der kan leve under vand, men ikke burde kunne gøre det. (Nyhedssamling 1)

Dyrene sejlede til Madagaskar (Nyhedssamling 1)

Dyrerigets begyndelse står klarere end nogensinde (Nyhedssamling 1)

Dyrlæger går til kamp mod resistente bakterier (Nyhedssamling 1)

Døgnet har 24 timer, men de fleste menneskers rytme er på 25. Overlæge Poul Jennum fortæller om vores søvn (Nyhedssamling 1)

Døve har i de seneste år kunnet få hørelsen igen ved operation. Et samarbejde mellem musikere og hjerneforskere vil nu hjælpe dem til bedre at forstå talesprog efter operationen. (Nyhedssamling 1)

Effektiv behandlingsmetode til patienter med blodprop bliver brugt dobbelt så ofte i Danmark som i resten af Europa. Dansk sygeplejerske skal undersøge hvorfor. (Nyhedssamling 1)

Efter at have ligget ganske stille efter heliumlækagen i efteråret, vil partikelacceleratoren Large Hadron Collider blive genoplivet sidst i september (Nyhedssamling 1)

Efter at have rejst gennem universet i mere end 13 milliarder år er lyset fra en eksploderende stjerne nu nået frem til Jorden. Danske forskere har analyseret lyset fra resterne af den tidlige stjerne. (Nyhedssamling 1)

Efter det kraftige jordskælv i Kina i 2008 opstod en diskussion om, hvorvidt Zipingpu-dæmningen satte det i gang. Kinesiske forskere mener nej. (Nyhedssamling 1)

Efter en stor gennemgang af forskning i ecstasy anbefalede en rådgivende, britisk ekspertgruppe at klassificere stoffet som mindre farligt end tidligere antaget. Det ville myndighederne ikke. (Nyhedssamling 1)

Efter endnu en vellykket test er verdens kraftigste partikelaccelerator, Large Hadron Collider, klar til at genskabe Big Bang. En klynge af partikler fik en tre kilometers flyvetur. (Nyhedssamling 1)

Efterspørgslen efter naturlige farvestoffer i mad er stor. Et ph.d. projekt peger på svampe som en mulig kilde (Nyhedssamling 1)

Efterårsjævndøgn i morgen (Nyhedssamling 1)

Einstein satte Bohr på hårdt natarbejde (Nyhedssamling 1)

Ekspeditionen med HMS Beagle blev det skelsættende eventyr, som tegnede Darwins livsbane. Fra et væld af observationer på rejsen skabte han teorien om arternes udvikling. (Nyhedssamling 1)

Ekspeditionshold mod toppen af Mount Everest ramt af en tragisk begivenhed. 32-årige Lhakpa Nuru Sherpa blev ramt af en lavine og dræbt på stedet. (Nyhedssamling 1)

Ekstrakt fra stillehavsplanten kava hjælper mod angst og depression, viser ny australsk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Elektrolytiske celler i energiforsyningen. (Nyhedssamling 1)

Elektronisk næse kan skelne mellem god lugt og dårlig lugt (Nyhedssamling 1)

Elev udvikler kunstig kaffe-næse (Nyhedssamling 1)

El-regningen. (Nyhedssamling 1)

En 1,3 mio. år gammel kvindes bækken giver ny viden om menneskets udvikling. Menneskearten Homo erectus viser sig at have født børn med større hjerner, end hidtil antaget. (Nyhedssamling 1)

En 14-årig pige har brækket en knogle i foden under et spil på den populære konsol Wii. Hun føjer sig ifølge et lægetidsskrift til en liste med forvredne lemmer og alvorlige skader i brystkassen. (Nyhedssamling 1)

En 24-årig medicin-studerende og hendes kolleger har opdaget, at guld kan være et effektivt middel mod kroniske hjerneskader (Nyhedssamling 1)

En 62-årig mand blev tilbageholdt i en amerikansk lufthavn, fordi han ikke havde fingeraftryk. De var forsvundet efter behandling med kræftmedicinen Xeloda. (Nyhedssamling 1)

En af fremtidens største udfordringer er at udvikle et energisystem, der kan dække energibehovet på en miljøvenlig måde. Læs her hvordan sol og vind kan udnyttes bedre ved hjælp af nanoteknologi (Nyhedssamling 1)

En af leddyrenes tidlige slægtninge er rekonstrueret i en ny analyse. Med et kraftigt skjold stikkende ud fra hovedet ville det kunne skræmme livet af de fleste. (Nyhedssamling 1)

En aldrende hjerne kan opfange mere information, og har et bredere opmærksomhedsfokus. Desuden er ældre både fredeligere og roligere end unge (Nyhedssamling 1)

En amatørastronom filmede i søndags en sjælden formørkelse, hvor jupitermånen Io gled ind foran sin store månemakker Ganymede. Se filmen her. (Nyhedssamling 1)

En amerikansk undersøgelse tyder på, at p-piller kan svække effekten af styrketræning. I et intensivt træningsprogram fik de kvinder, som brugte p-piller, mindre muskelvækst end andre. (Nyhedssamling 1)

En artikel om sprængstof i World Trade Center blev bragt i et videnskabeligt tidsskrift, uden at chefredaktøren var klar over det. (Nyhedssamling 1)

En bestemt type nerver er specialiserede i at opfange bløde kærtegn, har forskere fra Sahlgrenska Akademin i Gøteborg påvist. (Nyhedssamling 1)

En bidronning er ikke bare en hjernedød maskine, der lægger æggene i en bifamilie. Hun bestemmer selv, om de æg, hun lægger, skal udklækkes og blive til en kvindelig arbejderbi eller en hanbi - dem man kalder for droner. Det viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

En britisk undersøgelse viser, at en ud af hundrede må indlægges på hospitalet efter at være blevet piercet. Dansk læge vurderer, at problemet er tilsvarende herhjemme, men Sundhedsstyrelsen mener, at der er tale om en storm i et glas vand. (Nyhedssamling 1)

En bunke ubetalte regninger gør dig ikke bare stresset, men kan også betyde, at du tager på, viser en amerikansk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

En canadisk kvinde med danske og irske rødder slog efter et slagtilfælde pludselig over i en fremmed dialekt, som hun aldrig nogensinde tidligere havde stiftet bekendtskab med (Nyhedssamling 1)

En canadisk studerende har udviklet en ny E. coli-vaccine. Han mener, mennesker kan beskyttes mod bakterien, ved at man vaccinerer kreaturer, som ofte er kilde til de farlige varianter af bakterien. (Nyhedssamling 1)

En dampende varm kop kaffe kan også varme et hjerte. Fysisk varme fører til varme følelser, viser en ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

En dansk analyse af jordens kulstofbalance viser, at vi ikke ved, hvor 1,6 milliarder tons CO2 fra atmosfæren hvert år forsvinder hen. (Nyhedssamling 1)

En dansk forsker giver i ny doktorafhandling svar på dele af gåden om, hvorfor risikoen for at blive skizofren er størst, når man bor i en by. (Nyhedssamling 1)

En dansk forsker har fingrene nede i livets ursuppe. Han vil lave den simpleste celle man kan forestille sig. Drømmen er, at det kunstige liv vil kunne løse en af de største gåder: hvad er liv og hvordan er det opstået? (Nyhedssamling 1)

En dansk forsker kan nu måle, hvad det gør ved vores krop at spise sund mad. Den nye måleteknik kortlægger hidtil ukendte effekter af fødevarer ved at analysere blod og urin og kan være en lille revolution i fødevareforskningen. (Nyhedssamling 1)

En dansk forskergruppe har i havet fundet 500 forskellige bakterier, som kan bekæmpe andre bakterier. Forskerne håber, at bakterierne vil kunne bruges til fremstilling af nye typer antibiotika og descinficerende stoffer. (Nyhedssamling 1)

En dansk forskergruppe har som den første i verden målt blodtrykket på en vågen og fritgående giraf. Resultatet får forskerne til at juble, for det giver dem en enestående chance for at finde en mere effektiv behandling af blodtrykspatienter. (Nyhedssamling 1)

En dansk forskningsgruppe viser, at der er grænser for, hvad vi kan glemme. Især er det vanskeligt at slette erindringen om dårlige oplevelser fra den indre lystavle. (Nyhedssamling 1)

En dansk immunolog har kureret mus for leddegigt. Nu skal metoden testes på menneskeceller i håb om at hjælpe de mange, som lider af den smertefulde folkesygdom. (Nyhedssamling 1)

En dansk palæontolog afslører skjulte farvepigmenter i millioner år gamle fossiler. De viser, hvilke farver dyrene har haft, og tegner et farvestrålende billede af fortiden. (Nyhedssamling 1)

En dansk specialestuderende tog til Zambia for at skære i syge grise. Formålet var at blive klogere på parasitten Taenia solium, som kan være fatal for både dyr og mennesker i udviklingslandene. (Nyhedssamling 1)

En dansk undersøgelse viser, at kæle-krybdyr som skildpadder og slanger kan være smittet med salmonella, og de kan nemt sende infektionen videre til deres ejermænd. (Nyhedssamling 1)

En del af et neandertal-kranie, fanget med trawl i Nordsøen, er det første fund af sin art. (Nyhedssamling 1)

En dårlig nyhed for nogen, befriende nyt for andre: At bande ser ud til at reducere oplevelsen af smerte - i visse situationer. (Nyhedssamling 1)

En enkelt indsprøjtning i øjet har givet 12 blinde mennesker synet tilbage. En genetisk øjensygdom kan nemlig nu behandles. Behandlingen virker bedst hos børn. (Nyhedssamling 1)

En enkelt lille kikkert – rettet mod Nordstjernen - i et 40 meter højt tårn midt på Indlandsisen skal give danske astronomer nogle svar på, om Grønland kan blive en ny og attraktiv base for internationale astronomer. (Nyhedssamling 1)

En enkelt vaccinedosis kan give tilstrækkelig beskyttelse mod H1N1-viruset. Det antyder en ny engelsk pilotundersøgelse, som involverer en af de nyudviklede influenzavacciner. (Nyhedssamling 1)

En evig brummen og susen fra trafikken er ikke bare irriterende. Det kan også føre til for højt blodtryk, mener svenske forskere. (Nyhedssamling 1)

En fjerdedel af den globale opvarmning kan skyldes vanddamp i stratosfæren (Nyhedssamling 1)

En forsker hos NASA har beregnet, at jordskælvet ud for Chile har forrykket Jordens akse. Det betyder, at døgnet er blevet en lille smule kortere. (Nyhedssamling 1)

En forskningsgruppe på Aarhus Universitet har genmanipuleret grise til at udvikle psoriasis. (Nyhedssamling 1)

En fåreavler snublede over en ordentlig dinosaurknogle, og dette blev en slags udløser for opdagelsen af tre nye arter. Australien er tilbage på dinosaur-landkortet. (Nyhedssamling 1)

En god skolelærer betyder, at elevernes gener bliver vigtigere (Nyhedssamling 1)

En gruppe danske forskere sejler i sporet på den legendariske Danmarks-ekspedition. Skibet - en galease fra 1951 - stævner ud fra København i denne uge, trods problemer med finansieringen. (Nyhedssamling 1)

En gruppe på 28 kendte forskere foreslår i Nature, at vi skal identificere de 'grænser', menneskeheden ikke bør overtræde. Danske Katherine Richardson er medforfatter på opråbet. (Nyhedssamling 1)

En halv million danskere lider af migræne. En dag besluttede jeg at stille min egen migræne til rådighed for videnskaben. Og kom uforvarende til at skrive medicinsk verdenshistorie. (Nyhedssamling 1)

En helt almindelig, receptfri anti-rynkecreme ser ud til at give færre rynker, viser en ny undersøgelse fra Storbritannien. (Nyhedssamling 1)

En helt ny type stoffer som lindrer angst og depressioner, kan have eksisteret lige foran vores næser hele tiden. Røgelse kan nemlig gå dig til hovedet (Nyhedssamling 1)

En højderyg midt på Antarktis er verdens bedste sted at placere et observatorium, viser en ny undersøgelse. Her er der nemlig koldt, tørt og roligt. (Nyhedssamling 1)

En international forskergruppe under ledelse af danskeren Hans Bruntt har netop offentliggjort målinger, der viser, at Nordstjernen er kommet til live igen, efter at astronomer i årevis troede, at dens vibrationer var ved at dø ud. (Nyhedssamling 1)

En kat i hjemmet fra børnene er små kan reducere risikoen for at de udvikler astma, ifølge en ny forskningsrapport. (Nyhedssamling 1)

En kritisk artikel i det højt ansete, videnskabelige tidsskrift the New England Journal of Medicine har sat spørgsmålstegn ved effekten af 'lykkepiller'. (Nyhedssamling 1)

En kræftmedicin, som man i øjeblikket tester i patientforsøg, kan ved lave koncentrationer forværre sygdommen, viser nye forsøg med mus. Dansk læge er på vej med lignende patientforsøg. (Nyhedssamling 1)

En kunstig blod-hjerne-barriere af celler fra køer og rotter skal gøre det nemmere at teste nye lægemiddelstoffer mod sygdomme i hjernen (Nyhedssamling 1)

En lungeløs frø, en ninjasnegl med små kærlighedspile og verdens længste insekt er blandt de arter, der er blevet opdaget i Borneos hjerte, siden en bevaringsplan blev vedtaget for tre år siden. (Nyhedssamling 1)

En meget charmerende kvindestemme kan muligvis afsløre noget grundlæggende. Men hvad? (Nyhedssamling 1)

En middagslur på en times tid styrker hjernens indlæringsevne, viser ny forskning. Resultaterne tyder på, at hjernen rydder op i korttidshukommelsen, mens vi sover. (Nyhedssamling 1)

En model af den firvingede dinosaur, Microraptor gui, bekræfter, at dinosaurer lærte at flyve fra træer og ikke fra jorden. Danske eksperter mener, at den nye forskning giver gammel viden. (Nyhedssamling 1)

En nettavis om norsk og internasjonal forskning. (Nyhedssamling 1)

En ny behandling med nanopartikler kan vaccinere mod diabetes 1 i mus og stabilisere blodsukkeret i dem, der allerede har sygdommen. (Nyhedssamling 1)

En ny dansk computersoftware har afsløret, at et særligt mønster i brystvæv hos kvinder giver øget risiko for at udvikle brystkræft. Håbet er, at teknikken kan føre til betydeligt bedre screeningsprogrammer. (Nyhedssamling 1)

En ny dansk undersøgelse har lokaliseret forandringer i hjernen på patienter med skizofreni. Det giver håb om hurtigere og mere præcis behandling af den alvorlige sygdom. (Nyhedssamling 1)

En ny diagnostisk metode, der kan opdage kromosomfejl hos fostret, kan spare gravide for moderkageprøver og dermed risikoen for ufrivillig abort. Opdagelsen forventes at indbringe Københavns Universitet beløb i millionklassen (Nyhedssamling 1)

En ny dopingtest virker på mus, og foreløbige undersøgelser på unge danske mænd tyder på, at testen også kan bruges til at afsløre cykelryttere og andre atleter, der doper sig med væksthormon. (Nyhedssamling 1)

En ny metode til DNA-analyse af forhistorisk materiale røber, at der ikke fandtes ret mange neandertalmennesker i Europa. (Nyhedssamling 1)

En ny norsk doktorafhandling viser en sammenhæng mellem negative tanker og følelser hos den gravide og usunde spisevaner for barnet. (Nyhedssamling 1)

En ny opsigtsvækkende analyse fra DTU Fødevareinstituttet afslører en kraftig stigning i antallet af overvægtige børn og unge. Udviklingen skyldes en uheldig kombination af flere søde sager, mere fastfood og ingen motion. (Nyhedssamling 1)

En ny pille, der er udviklet i USA, stopper alkohols berusende effekter. Men brugeren får stadig tømmermænd dagen derpå (Nyhedssamling 1)

En ny prototype på en fjernstyret minirobot, der kan svømme rundt i dine blodårer, er på vej. (Nyhedssamling 1)

En ny svensk undersøgelse viser, at mobilens mikrobølger har en effekt på hjernen. Om det er godt eller skidt, siger undersøgelsen dog ikke noget om. (Nyhedssamling 1)

En ny type ringe og geléer med stoffer fra hiv-medicin vil om få år gøre det lettere for kvinder at beskytte sig mod hiv-infektion, uden at de mister muligheden for at få børn. (Nyhedssamling 1)

En ny undersøgelse fra USA forbinder hashrygning med forhøjet risiko for at udvikle nonseminoma, den aggressive type testikelkræft. (Nyhedssamling 1)

En ny undersøgelse viser at den gennemsnitlige brite har minimal viden om helt grundlæggende anatomi. Det kan føre til dårligere behandling af sygdomme. (Nyhedssamling 1)

En ny undersøgelse viser, at 'den mexikanske influenza' smitter fra svin til svin og dermed nemt kan brede sig i de danske svinebesætninger. Det kan give problemer på slagterierne. (Nyhedssamling 1)

En ny undersøgelse viser, at det forholdsvis uskyldige nikotin fra cigaretrøg kan danne et meget kræftfremkaldende stof, når det sidder på vægge og lofter. (Nyhedssamling 1)

En ny undersøgelse viser, at overvægtige mennesker har større chance for at leve længere, end folk med normal vægt. Dårligst chance har de ekstremt undervægtige. (Nyhedssamling 1)

En ny visualiseringsmetode kan give en bedre forståelse for sygdomme som alzheimer, demens og multipel sklerose (Nyhedssamling 1)

En ny, stor rapport konkluderede i denne uge, at Jorden ikke risikerer at blive opslugt eller tilintetgjort af verdens største eksperiment. Her får du fysikernes argumenter for at afvise faren. (Nyhedssamling 1)

En ny, stor undersøgelse med dansk deltagelse viser, at et højt indtag af frugt og grønt ikke for alvor beskytter mod kræft. Dermed ryger et af de argumenter, som '6 om dagen'-kampagnen bygger på. (Nyhedssamling 1)

En nyopdaget flyveøgle har en pudsig anatomi, og forskerne mener, den er et overraskende bevis for en helt speciel evolutionsform. (Nyhedssamling 1)

En optimal gennemført ukrudtsharvning er konkurrencedygtig med sprøjtemidler i 3 ud af 4 tilfælde. Ukrudtsharvning er derfor en interessant bekæmpelsesmetode, der bør udvikles. (Nyhedssamling 1)

En ordentlig brandert kan gøre dig mere sårbar overfor smitsomme sygdomme i mindst 24 timer bagefter. (Nyhedssamling 1)

En overlæge på Hvidovre Hospital har udviklet en ny metode, som afslører, om du er homoseksuel eller tænder på anden sex. Opdagelsen kan måske også bruges til at udpege potentielle ludomaner og til at kurere os hurtigere for sygdomme. (Nyhedssamling 1)

En person med en sexet stemme, har også gerne en symmetrisk krop, ifølge en ny undersøgelse. Stemmen kan være et biologisk signal om hvem det betaler sig at få børn med. (Nyhedssamling 1)

En pressemeddelelse fra DMI, som skulle afvise en kontroversiel klimateori holder ikke vand, mener flere forskere. DMI afviser kritikken. (Nyhedssamling 1)

En række erkendelser har været vigtige for udviklingen af økologien – forståelsen af vekselspillet i naturen mellem arterne, miljøet og mennesket. Økologiens særlige betydning skyldes, at den er værktøjet til at vurdere vores egen, naturens og Jordens fremtid (Nyhedssamling 1)

En seks mand stor besætning er vendt tilbage fra en rejse til Mars. Rejsen er dog ikke foregået i rummet, men i Moskva. (Nyhedssamling 1)

En spørgeskemaundersøgelse i ti lande viser, at de fleste personer accepterer Charles Darwins evolutionsteori. Russere, amerikanere og egyptere er blandt de mest skeptiske. (Nyhedssamling 1)

En stor dansk undersøgelse viser, at social- og sundhedsassistenter, som er bange for at få rygsmerter ved fysisk aktivitet, har en større risiko for alligevel at få smerterne. (Nyhedssamling 1)

En streng diæt med fedt, fedt og atter fedt kan hjælpe børn med epilepsi, viser ny stor undersøgelse (Nyhedssamling 1)

En stribe undersøgelser har vist, at D-vitamin kan forebygge en lang række sygdomme og endda få os til at leve længere. Men mange af os får ikke nok. (Nyhedssamling 1)

En tid så det ud til, at den rød-hvide fluesvamp var drømmeløsningen på verdens søvnproblemer, men det perfekte sovemiddel uden bivirkninger er stadig ikke udviklet (Nyhedssamling 1)

En tidlig slægtning til Tyrannosaurus rex er fundet i New Mexico i USA. Opdagelsen gør, at forskere mener, de første dinosaurer kom fra Sydamerika og senere vandrede mod nord. (Nyhedssamling 1)

En time inde i det nye år bliver tiden sat i stå et sekund. Det ekstra sekund, skudsekundet, skal få tiden til at passe med Jordens rotation. (Nyhedssamling 1)

En times motion om dagen forbedrer skoleelevers kondi markant, viser ny nordisk undersøgelse. Motionen ser ud til også at forebygge folkesygdomme, og den bør hurtigt indføres på de danske folkeskoler, mener sundhedsministeren. (Nyhedssamling 1)

En tysk undersøgelse viser forhøjet forekomst af børnecancer i nærheden af atomkraftværker. En del eksperter siger, at sygdomstilfældene ikke kan skyldes atomkraften. Andre mener, at atomkraftindustriens repræsentanter bevidst nedtoner og skjuler risiciene. (Nyhedssamling 1)

En ualmindelig stærk løsning (Nyhedssamling 1)

En ud af hundrede bjergbestigere, der forsøger at bestige Mount Everest, dør på bjerget, viser den seneste opgørelse. På dagen for topforsøget er bjergbestigerne mest udsatte for at dø. (Nyhedssamling 1)

En undersøgelse af guppyfisk viser, at evolution kan ske hurtigt, og at fiskene kan tilegne sig egenskaber, som øger overlevelsesraten i løbet af blot 30 generationer. (Nyhedssamling 1)

En undersøgelse af næsten 50.000 nordmænd viser at kvinder, ældre og personer med lav uddannelse oftere lider af søvnløshed. (Nyhedssamling 1)

En ung dansk kemiingeniør er ved at udvikle et lille stykke plastik, der kan erstatte dyre laboratorier i jagten på at diagnosticere sygdomme som tuberkulose. (Nyhedssamling 1)

En ung dansk ph.d.-studerende i immunologi har udviklet en helt ny platform for vacciner. Platformen kan give effektive vacciner mod utallige kræftformer, vira og bakterier. (Nyhedssamling 1)

En ung studerende har gjort en opdagelse i bille-blod, som kan få stor betydning for afisning af vingerne på flyvemaskiner og vindmøller - og som også kan bruges til at fremstille lækker flødeis. (Nyhedssamling 1)

En vaccine til behandling af kræft i kvinders ydre kønsorganer har god effekt, viser ny undersøgelse. Danske eksperter er begejstrede og betragter det som et vigtigt gennembrud. (Nyhedssamling 1)

En våd, lille lemur på et stykke drivtømmer driver i land efter 30 dage til havs. Nye beregninger af havstrømmene i forhistorisk tid antyder, at Madagaskars dyr kan være ankommet over havet. (Nyhedssamling 1)

Endelig er forskerne kommet til bunds i et af vore mest irriterende mysterier: Hvorfor håret bliver gråt. (Nyhedssamling 1)

Enestående asteroide kom på besøg (Nyhedssamling 1)

Enestående fund i Solsystemet (Nyhedssamling 1)

Enestående rev i Kattegat (Nyhedssamling 1)

Engelske forskere har fundet nogle gener, som måske kan være årsag til, at folk stammer. Det giver håb om bedre behandling i fremtiden. (Nyhedssamling 1)

Enorme mængder frugt og grønt må hvert år kasseres, fordi det er blevet fordærvet af ethylen under transporten. Et nyt dansk projekt skal udvikle en løsning, der skal sikre os friskere frugt. (Nyhedssamling 1)

Enorme sorte huller i universets barndom (Nyhedssamling 1)

Enorme, sorte huller eksisterede også i universets barndom, og kan være mere almindelige end hidtil antaget. Forskerne kigger tolv milliarder år tilbage i tiden. (Nyhedssamling 1)

Enzym-studerende skal udvikle molekylær køkkenmaskine (Nyhedssamling 1)

Enzymteknologi giver mulighed for at designe komponenter til kosten, der har funktionelle egenskaber på det molekylære plan. Forskere vil skabe kostfibre, der kan indgå i vores fødevarer (Nyhedssamling 1)

Er bomber med antimaterie en overhængende trussel, noget vi skal passe på engang i fremtiden? Eller er det ren science fiction, som kun har plads i film som Engle og Dæmoner? (Nyhedssamling 1)

Er Darwin fit nok til at overleve? (Nyhedssamling 1)

Er der gunstige ernæringsmæssige egenskaber i komælk, som kan opveje de negative effekter af mælkens mættede fedt? Noget tyder på det. (Nyhedssamling 1)

Er der kommet flere jordskælv? (Nyhedssamling 1)

Er det muligt at træne sig op til at afsløre løgnere på deres kropssprog? En ny undersøgelse viser at dette er endnu vanskeligere end vi troede (Nyhedssamling 1)

Er du omgivet af blomstrende roser, mens du sover, bliver dine drømme markant mere behagelige, end hvis næseborene fyldes med stanken af rådne æg, viser en ny tysk søvnundersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Er du træt af sure festival-sokker, er løsningen måske at iføre dig nanosokker med antibakterielle sølvioner. (Nyhedssamling 1)

Er migræne kun noget, neurotiske overklassekvinder får? Er hovedpinepiller uskadelige? En professor i hovedpinesygdomme tager dig her med gennem sandt og falsk om hovedpiner (Nyhedssamling 1)

Er tidsrejser virkelig mulige? (Nyhedssamling 1)

Erkendelsen af, at vi selv - og den verden, der omgiver os - er bygget op af atomer, er den helt afgørende erkendelse i naturvidenskabens beskrivelse af virkeligheden (Nyhedssamling 1)

Erkendelser: Atomer (Nyhedssamling 1)

Erkendelser: Dna-dobbeltspiralen (Nyhedssamling 1)

Erkendelser: Evolutionslæren (Nyhedssamling 1)

Erkendelser: Kvantemekanikken (Nyhedssamling 1)

Erkendelser: Naturen kan forklares uden myter (Nyhedssamling 1)

Erkendelser: Newtons love (Nyhedssamling 1)

Erkendelser: Pladetektonikken (Nyhedssamling 1)

Erkendelser: Relativitetsteorien (Nyhedssamling 1)

Erkendelser: Termodynamikken (Nyhedssamling 1)

Erkendelser: Økologien (Nyhedssamling 1)

ESA vil på sporet af mørk energi (Nyhedssamling 1)

Espresso-kaffe indeholder et stof, der mindsker mavens syreproduktion. Jo længere tid, kaffebønnerne er ristet, des mere mavevenlig er kaffen nemlig. (Nyhedssamling 1)

Et canadisk forsøg med rotter viser, at hun-rotter foretrækker han-rotter, der for nylig har parret sig (Nyhedssamling 1)

Et dansk forskningsprojekt undersøger sundhedssystemet i indiske byer. Og når indiske patienter ikke bliver sundere af hård konkurrence, kan også dansk sundhedspolitik lære noget af det. (Nyhedssamling 1)

Et dansk ledet forskningsprojekt har studeret indiske sundhedsydelser og har sat sit præg på en ny sundhedsreform for 220 millioner indere. (Nyhedssamling 1)

Et ekko af lys har givet forskere mulighed for at studere den stjerneeksplosion, Tycho Brahe var vidne til for 436 år siden (Nyhedssamling 1)

Et forskerhold med dansk deltagelse har sporet sig ind på et gen, der kan afsløre, hvor kraftigt man reagerer på angstprovokerende hændelser. (Nyhedssamling 1)

Et forsøg skulle få chimpanser til at hjælpe hinanden til godbidder. Men det lykkedes ikke forskerne at lokke en uselvisk adfærd frem hos vores nære slægtninge. (Nyhedssamling 1)

Et hold danske og internationale forskere tilbringer sommeren på den grønlandske indlandsis. Feltprojektet skal føre til, at vi bedre forstår klimaet omkring os. (Nyhedssamling 1)

Et hold DTU-studerende er netop vendt hjem fra MIT med en guldmedalje for at have designet en levende cellefabrik, der lyser grønt, når den er klar til at producere. (Nyhedssamling 1)

Et hold klimaforskere fra DMI mistænker tropiske tordenskyer for at være mekanismen bag øget vanddamp i stratosfæren - en medvirkende årsag til drivhuseffekten. I disse uger jager de med vejrballoner både skyer og forklaringer i Vestafrika. (Nyhedssamling 1)

Et hormon som blandt andet bruges til at fremme væksten af nye stamceller i menneskers knoglemarv, ser ud til at give aldrende mus med Alzheimers hukommelsen tilbage. (Nyhedssamling 1)

Et hormon, som sammen med dopamin styrer sult-fornemmelsen, er med til at skabe afhængighed af kokain. Opdagelsen er vigtig for behandling af flere forskellige slags afhængighed og overvægt. (Nyhedssamling 1)

Et internationalt forskerteam med danske deltagelse påviser, at hiv spredtes allerede i år 1910. Vi fortæller historien om spredningen af det frygtede virus. (Nyhedssamling 1)

Et internationalt hold af forskere har under ledelse af dansk kemiker fundet en måde at aldersbestemme Dødehavsrullerne nøjagtigt. De opfordrer nu til at lave en ny datering af rullerne. (Nyhedssamling 1)

Et kemisk stof, der brandsikrer plastik og elektronik, forringer kvinders chancer for at få børn, viser amerikansk forskning. (Nyhedssamling 1)

Et kig på din hjerneaktivitet kan afsløre, hvor du befinder dig i et lokale, viser et forsøg. Forskerne bag det hævder, at mere tankelæsning er på vej. (Nyhedssamling 1)

Et kuld mørkebrune grise født på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet skal hjælpe læger med at forstå åreforkalkning og er samtidig med til at udvikle kloningsteknikken. (Nyhedssamling 1)

Et lift med bramsejlskonnerten Activ, det sidste ishavsskib af træ og med sejl, udvider mulighederne for et geologisk forskningsprojekt i Østgrønland denne sommer. (Nyhedssamling 1)

Et lillebitte skaldyr har haft sædceller på op til ti gange dens egen længde i over 100 millioner år. (Nyhedssamling 1)

Et lægemiddelfirma hemmeligholdt risikoen ved en ny medicin. Forsøg som blev fremlagt som uafhængige, var skrevet af selskabet selv. 'Formentlig ikke et unikt tilfælde' siger en norsk professor (Nyhedssamling 1)

Et natdyk ved Salomon Øerne åbenbarede et fyrværkeri af lysende dyr - fundet giver nu bonus i laboratoriet (Nyhedssamling 1)

Et naturligt stof i ris hæmmer signalet af et hormon, som er aktiv ved hjertekarsygdom. Denne ris kan derfor være sund for hjertet. (Nyhedssamling 1)

Et nyopdaget protein kan redde nyttige mælkesyrebakterier fra at blive dræbt i hobetal. Opdagelsen kan forhindre produktionsstop i mejerierne (Nyhedssamling 1)

Et nyt amerikansk studie af Albert Einsteins hjerne antyder, at den havde nogle særegenheder. (Nyhedssamling 1)

Et nyt dansk ph.d.-projekt dokumenterer, at rygeforbud virker langt bedre end højere priser på smøgerne, når det gælder om at få unge mellem 13 og 15 til at ryge mindre (Nyhedssamling 1)

Et nyt kapitel skal føjes til biologibøgerne, efter danske forskere har fundet en helt ny type RNA-molekyler i kroppens celler (Nyhedssamling 1)

Et nyt science center i Sorø skal give talentfulde unge mennesker mulighed for at dygtiggøre sig inden for naturvidenskab. Undervisningsminister Bertel Haarder lagde grundstenen til centeret, der åbner i 2009 (Nyhedssamling 1)

Et nyt storslået astronomisk portræt viser den åbne stjernehob NGC 346, der ligger i en af Mælkevejens nabogalakser. (Nyhedssamling 1)

Et nyt studie af den berømte mumie Ötzi afslører, at han havde spist mos kort før han døde. Forskerne har fundet forklaringen på, hvorfor. (Nyhedssamling 1)

Et par kopper kaffe før træning virker ikke bare en smule opkvikkende, de kan også reducere noget af ubehaget i muskler ved intens fysisk aktivitet, antyder en undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Et ph.d.-projekt på KU skulle egentlig have drejet sig om hjernens evne til at indlære og huske. Men et centralt protein skiftede rolle, og pludselig drejede studiet sig om insulin, mens en forbløffet ph.d.-studerende oplevede evolutionen i aktion. (Nyhedssamling 1)

Et postkort fra Tyskland satte i 1985 den danske museumsverden og verdenspresse på den anden ende. Det blev starten på danekræ - Danmarks bedste fossiler, som også er titlen på en ny bog (Nyhedssamling 1)

Et protein i blodet kan afsløre, om kvinder i en høj alder har en øget risiko for at dø, viser ny dansk forskning. (Nyhedssamling 1)

Et samarbejde mellem en neuroforsker og en matematiker åbner mulighed for at udføre eksperimenter på modeller af hjernen, som ville være umulige at gennemføre i virkeligheden. (Nyhedssamling 1)

Et sammenstød mellem to atomer skabte en temperatur på fire billioner grader – og kan potentielt forklare, hvad det er, der holder universet sammen. (Nyhedssamling 1)

Et simpelt fluenet i ventilationskanaler i kyllingehuse ser ud til at kunne skabe et gennembrud i kampen mod den frygtede bakterieart Campylobacter i slagtekyllinger (Nyhedssamling 1)

Et skadegørende insekt, the gypsy moth, spreder sig trods nye, mere effektive pesticider. (Nyhedssamling 1)

Et smitsomt retrovirus er fundet i patienter med kronisk træthedssyndrom. Det kan bringe videnskaben tættere på årsagen til sygdommen. (Nyhedssamling 1)

Et sort hul er et objekt i rummet. Det har så stor en massekoncentration, at intet, end ikke lys, kan undslippe dets klør, når først det er indfanget. (Nyhedssamling 1)

Et sprøjt epo eller en portion ekstra blod kan gøre den danske langrendsløber Jonas Thor Olsen god nok til at kæmpe med om olympiske medaljer i dagens 30 km jagtstart. (Nyhedssamling 1)

Et stort rakettrin og en satellit er netop kollideret med Månen. Sammenstødene skete med stor kraft og med fuldt overlæg. Astronomerne håber at se spor af is i det materiale, der er slynget op. (Nyhedssamling 1)

Et varmere hav ved Grønland gør, at gletsjerne smelter meget hurtigere i bunden end ved overfladen. Det viser to nye undersøgelser. (Nyhedssamling 1)

Et voldsomt udbrud af den store vulkan Katla, der er nabo til den askesprudlende Eyjafjallajökull, kan få katastrofale konsekvenser. Temperaturen kan falde på hele kloden. (Nyhedssamling 1)

EU vil tillade, at enzymet thrombin bruges som tilsætningsstof i dansk kød. Et flertal i Folketingets Fødevareudvalg siger nej tak til thrombin, men ifølge forskere er enzymet ikke farligt og teknikken langt fra ny. (Nyhedssamling 1)

Europa frøs på et år (Nyhedssamling 1)

Europa har nu verdens kraftigste partikelaccelerator. I nat blev protonerne i LHC nemlig accelereret op til en energi på 1,18 TeV. (Nyhedssamling 1)

Europa vil bygge et gigantisk teleskop på toppen af et tre kilometer højt bjerg i Chile. Teleskopets spejl skal være 42 meter i diameter. (Nyhedssamling 1)

Europas infrarøde Herschel-rumteleskop har optaget et spektakulært billede af en del af vores galakse, Mælkevejen. (Nyhedssamling 1)

Europas kometjagende rumsonde, Rosetta, passerer på næste fredag, d. 13. november, for tredje gang tæt forbi Jorden for at få mere skub på til rejsen. (Nyhedssamling 1)

Europas marssonde, Mars Express, har set nærmere på et kaotisk område på den røde planets nordlige halvkugle. (Nyhedssamling 1)

Europæiske astronomer har i dag annonceret opdagelsen af hele 32 nye exoplaneter. (Nyhedssamling 1)

Europæiske astronomer har opdaget et planetsystem med hele tre planeter, der kun er mellem fire og ti gange tungere end Jorden (Nyhedssamling 1)

Evaluering af verdens tre første ansigtstransplantationer viser, at en modtager af et dødt, fremmed menneskes ansigt, ikke får ham til at ligne den afdøde (Nyhedssamling 1)

Evnen til at kunne genkende sig selv i et spejl er ikke forbeholdt mennesker og primater - ny forskning viser, at husskaden besidder samme evne. Men evnen hos husskaden sidder et helt andet sted i hjernen end hos os, mener forskerne. (Nyhedssamling 1)

Evnen til at samarbejde går hånd i hånd med evolutionen (Nyhedssamling 1)

Evolution på otte år (Nyhedssamling 1)

Evolutionsteorien er grundlaget for en stor del af naturvidenskaben. Vi har samlet en række artikler om arternes udvikling, Darwin og dem, der går imod (Nyhedssamling 1)

Evolutionsteorien fejrer 150 års jubilæum (Nyhedssamling 1)

Exoplaneten COROT-7b er en klippeplanet som Jorden. Det er første gang, det er fastslået for en planet uden for solsystemet. (Nyhedssamling 1)

Exoplaneter drejer den forkerte vej (Nyhedssamling 1)

Eyjafjallajökull sender mindre aske til vejrs nu, men det betyder ikke nødvendigvis, at vulkanudbruddet er ved at være overstået for denne gang. Til gengæld forholder kæmpevulkanen Katla sig i ro. (Nyhedssamling 1)

Falske vidnesmål (Nyhedssamling 1)

Fantomsmerter under nanoteknologisk lup (Nyhedssamling 1)

Farligt affald fra svenske atomkraftværker spredes uafbrudt gennem skorstene og tømninger af tanke, fortæller Gunnar Lindgren, der er lektor ved Göteborgs universitet. (Nyhedssamling 1)

Farvel til Solen i seks minutter (Nyhedssamling 1)

Farvel, Phoenix (Nyhedssamling 1)

Farverne på dinofjer fundet (Nyhedssamling 1)

Fattigdom og dårlig infrastruktur er hovedårsagerne til at jordskælvet i Haiti fik så katastrofale følger, mener seismolog. (Nyhedssamling 1)

Fattige børn i EU. (Nyhedssamling 1)

Fed mad er ikke den eneste grund til, at vi bliver tykke. Forskere kæmper med at opklare et stort mysterium: hvorfor danske børn født i 1942 og 1971 pludselig blev fede. (Nyhedssamling 1)

Fede børn omsætter lægemidler anderledes end børn med korrekt kropsvægt. (Nyhedssamling 1)

Fedme er forbundet med bestemt bakterieflora i vores tarm, viser forskning. Forskere forsøger nu at finde specifikke bakteriearter, der har en fedende eller slankende effekt. (Nyhedssamling 1)

Fedmeforskning på de skrå brædder (Nyhedssamling 1)

Fejlmedicinering og højdesyge har reduceret Eco Everest-ekspeditionen med yderligere to mand. Danske Mogens Jensen håber, at de nu har opbrugt deres uheldskvote. (Nyhedssamling 1)

Fibromyalgi - forslag til nye diagnosemetoder (Nyhedssamling 1)

Fibromyalgi øger risiko for depression, med betydning for ægteskabet. (Nyhedssamling 1)

Finanskrisen giver færre hajangreb (Nyhedssamling 1)

Finkerne fra Galápagosøerne står som et symbol på Darwins evolutionsteori, men Darwin opdagede faktisk først sin teori efter hjemkomsten, og der gik 15 år, inden han offentliggjorde den. (Nyhedssamling 1)

Fire forskere hylder Darwin (Nyhedssamling 1)

Fire unge mennesker, der var næsten blinde, har fået en stor del af synet tilbage ved hjælp af genterapi. Dansk genprofessor er begejstret. (Nyhedssamling 1)

Fire års radarobservationer af Saturn-månen Titan har gjort det muligt at kortlægge de globale vindforhold på den iskolde måne. (Nyhedssamling 1)

Fisk udsender rødt lys (Nyhedssamling 1)

Fisken belugastør producerer kaviar til over 40.000 danske kroner kiloet. Alligevel ved vi kun lidt om, hvor den færdes og hvordan den tilbringer sin tid. Nu har fem store stør i Donau fået satellitsendere. (Nyhedssamling 1)

Fiskerne, der fanger silden til vores frokostborde, fryser flere og flere af sildene ned, og det går ud over konsistensen på vores marinerede sild. (Nyhedssamling 1)

Fjer gjorde dinosaurerne sexede (Nyhedssamling 1)

Fjerde sidste rumfærgetur (Nyhedssamling 1)

Fjerklædte, fuglelignende dinosaurer befolkede jorden for mere end 150 millioner år siden, viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Fjern planet har klippeoverflade (Nyhedssamling 1)

Fjernelse af giftige ukrudtsplanter kan give plads til flere køer, viser et studie. (Nyhedssamling 1)

Fjumrebilisme kan være medfødt (Nyhedssamling 1)

Fladlus er en truet dyreart, fordi kvinder og mænd barberer deres kønshår. Til gengæld kan intimbarberingen give betændelse, understreger en overlæge fra Bispebjerg Hospital. (Nyhedssamling 1)

Flagermusen skreg i Skramloteket (Nyhedssamling 1)

Flere end hver 10. dansker er overvægtig. Det er et faktum. Men feder flæskestegen virkelig først i morgen? En håndfuld fedmeforskere skærer ind til benet, når det gælder myter om fedme. (Nyhedssamling 1)

Flere kræfttilfælde blandt børn tæt på atomkraftværker (Nyhedssamling 1)

Flere medicinalvirksomheder arbejder på at flytte deres abeforsøg til lande uden for EU. Men eksperter i dyrevelfærd er betænkelige - de advarer om, at det kan få store konsekvenser for dyrenes velfærd. (Nyhedssamling 1)

Flere og flere får børn ved kunstig befrugtning. På verdensplan bliver nu mere end 250.000 børn undfanget med hjælp fra lægevidenskaben, viser ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Flere og flere ser stort på nattesøvnen og holder sig vågne til langt ud på natten. Men søvnmangel er decideret skadeligt for kroppen og kan føre til et hav af livstruende sygdomme, advarer søvnforsker. (Nyhedssamling 1)

Flere over 40 år føder børn (Nyhedssamling 1)

Flydende vand har måske ikke spillet en væsentlig rolle for at give Mars sin røde farve. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet. (Nyhedssamling 1)

Flyttemanden arbejder i din nyre (Nyhedssamling 1)

Flyvende partikler baner vej for verdens største eksperiment (Nyhedssamling 1)

Flæskesteg, fløde og et ordentligt lag tandsmør er ikke hovedårsag til hjerte-kar-sygdomme. Det viser amerikansk forskning. I stedet skal vi skrotte franskbrødet. (Nyhedssamling 1)

Fodbold er bedre til at fastholde folk i motion end løb, fordi bolden og selskabet gør det sjovt at bevæge sig. Det afslører friske studier fra Københavns Universitet. (Nyhedssamling 1)

Folk med hårdt fysisk arbejde dør tidligere af hjertekarsygdom end folk med stillesiddende kontorjobs, viser stor dansk undersøgelse. Forskerne anbefaler motion i fritiden, fordi det får risikoen for død til at falde markant. (Nyhedssamling 1)

Folk over 40 skal ikke være bange for at tage et par ekstra kilo på. Amerikanske forskere har nemlig vist, at fedtet får folk til at yngre ud. (Nyhedssamling 1)

Folk som Bjørn Lomborg, der ikke er ordentligt naturvidenskabeligt funderet, har fyldt for meget i klimadebatten. (Nyhedssamling 1)

Folk, der lider af såkaldt eksplosiv vredladenhed, kan lære at dæmpe raseriet gennem en bestemt terapiform, viser en amerikansk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Folk, der overlever et hjertestop, har betydelig mere CO2 i blodet end andre. Det får dem til at hallucinere, mener forskere. (Nyhedssamling 1)

Folk, der udsættes for træstøv, mens de arbejder, har højere risiko for at udvikle kræft i næse og bihuler end andre, viser ph.d.-afhandling. (Nyhedssamling 1)

Folk, som bruger meget tid på sex-sites, chat og sociale medier, har større tendens til depression end andre. Det viser den hidtil største undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Folk, som lider af depression, og som samtidig har et alkohol- eller stofmisbrug, har gavn af psykoterapi, der fokuserer på begge lidelser samtidig. Det viser forskning af Morten Hesse, Center for Rusmiddelforskning (Nyhedssamling 1)

For 150 år siden offentliggjorde Charles Darwin for første gang sine revolutionerende idéer om evolutionen. Kampen om hans tanker og eftermæle fortsætter den dag i dag. (Nyhedssamling 1)

For 40 år siden var Apollo 11 på vej til Månen for at gennemføre den første bemandede landing. Nu har du mulighed for selv at rejse med. (Nyhedssamling 1)

For 40.000 år siden levede der i Kina et menneske, som elskede fisk og skaldyr. Analyser af isotoper afslører den første fiskespiser. (Nyhedssamling 1)

For 53 millioner år siden vandrede store dyr rundt i dunkle, solløse skove i månedsvis hver vinter. Den gang var Arktis nemlig langt fra nogen isørken i den mørke årstid. (Nyhedssamling 1)

For 716,5 millioner år siden var hele jordkloden dækket af et tykt lag is, viser ny forskning. Og forhistoriske globale istider har måske været en medvirkende årsag til, at dyrene kunne opstå. (Nyhedssamling 1)

For 81.000 år siden, da Jorden var midt i sin hidtil sidste istid, var vandstanden i Middelhavet en meter højere end i dag. Det er dog stadig uklart hvorfor. (Nyhedssamling 1)

For anden gang har astronomer haft held til at måle og veje en exoplanet, der kun er få gange tungere end vores planet - en såkaldt super-Jord. (Nyhedssamling 1)

For at fungere efter en søvnløs nat, udskiller hjernen dopamin - et stof som også produceres ved brugen af amfetamin. (Nyhedssamling 1)

For at lettere kunne medicinere og dermed modarbejde infektioner, har forskere nu fundet en måde at måle trykket i et virus. Trykket er virussets våben, som det bruger for at inficere celler. (Nyhedssamling 1)

For første gang er der dokumenteret store forskelle på hjerneaktiviteten hos morgenfriske og natteravne. Det gør blandt andet, at de morgenfriske ikke får udnyttet deres muskelstyrke lige så godt. (Nyhedssamling 1)

For første gang er det lykkedes astronomer at finde aminosyrer på overfladen af en komet. Opdagelsen bekræfter, at nogle af livets byggesten kom fra rummet. (Nyhedssamling 1)

For første gang er det lykkedes forskere at filme en bakterieinfektion af en levende organisme. Videoen kan du se her. (Nyhedssamling 1)

For første gang har forskere påvist at miljøgifte i uraffineret lakseolie kan føre til insulinresistens og øge risikoen for fedme, diabetes og hjerte-karsygdomme. (Nyhedssamling 1)

For første gang har forskere set direkte tegn på lynudladninger på Mars. Lynene opstod i forbindelse med en stor støvstorm. (Nyhedssamling 1)

For første gang kortlægger forskere hele arvemassen hos et uddødt dyr. Det komplette mammut-genom giver håb om, at fortidsdyret kan klones og genopstå. (Nyhedssamling 1)

For første gang nogensinde har astronomer optaget billeder af planeter, der kredser om andre stjerner end Solen. (Nyhedssamling 1)

For første gang nogensinde har forskere studeret en asteroide, inden den ramte Jordens atmosfære. (Nyhedssamling 1)

For knap 56 millioner år siden blev Jorden pludselig meget varmere, hvilket har været lidt af et mysterium. Nu har norske forskere fundet ud af, at undersøiske vulkaner skal have æren. (Nyhedssamling 1)

For lidt calcium i spædbarnet kan måske omprogrammere stamcellerne, så der senere opstår osteroporose hos personen. (Nyhedssamling 1)

For lidt sol og dermed for lidt D-vitamin kan være årsag til psykiske lidelser som depression og skizofreni, viser en ny dansk gennemgang af international forskning. (Nyhedssamling 1)

For mere end fem måneder siden landede rumsonden Phoenix på Mars. Der har den fotograferet, gravet i jorden, analyseret jordprøver og undersøgt vejret. Nu er det slut. (Nyhedssamling 1)

For tre milliarder år siden var der kanaler mellem søer af smeltevand ved Mars' ækvator. Det fremgår af en ny analyse af imponerende satellitbilleder af Mars' overflade. (Nyhedssamling 1)

Forbedring af modermælkserstatning. Middel mod huller i tænderne. Hjælp til sårheling. Mad til astronauter. Opdagelsen af proteinet OPN i mælk viser sig at have store muligheder. (Nyhedssamling 1)

Forestil dig en kraftkilde som dækker verdens energibehov i al fremtid uden at skade miljøet. ’Det er ikke længere science fiction’ lover lederen af verdens største fusionsprojekt. (Nyhedssamling 1)

Forfinede flyvefjer afgør fugles størrelse (Nyhedssamling 1)

Forhistoriske dyr levede i månedsvis i mørke (Nyhedssamling 1)

Forhistoriske giganter kan hjælpe os til at forstå, hvorfor dyr uddør. Men videnskabeligt sjusk med computermodellerne spænder ben for de hjælpsomme mammutter, mener forsker fra Københavns Universitet. (Nyhedssamling 1)

Formørket måne danser med Jupiter (Nyhedssamling 1)

Forsker fra Danisco A/S og DTU Informatik bruger laserlys til at måle fødevarekvalitet. Inspirationen kommer fra figuren Gollum i Ringenes Herre filmene. (Nyhedssamling 1)

Forskere bruger NASA's Swift-satellit til at lave detaljerede undersøgelser af komet Lulin, mens den passerer forbi Jorden. (Nyhedssamling 1)

Forskere er begejstrede efter opdagelsen af et antistof, som effektivt angriber en række influenzavirus. Én enkelt vaccine mod alle sådanne virus er drømmen. (Nyhedssamling 1)

Forskere finder planters vagtkorps (Nyhedssamling 1)

Forskere foreslår at malaria udryddes i Haiti og Den Dominikanske Republik. (Nyhedssamling 1)

Forskere fra DTU har sat formel på det gode og dårlige fra havet. De bruger matematiske modeller til at forudsige væksten af farlige bakterier i fiskeproduktionen. (Nyhedssamling 1)

Forskere fra DTU Space har med et dansk teleskop opfanget sjældne, længerevarende røntgenglimt og været med til at identificere en hvid dværg stjerne 25.000 lysår fra Jorden. (Nyhedssamling 1)

Forskere fra Københavns Universitet skal finde ud af, hvordan tusindvis af danske idrætsfolk af begge køn opfatter doping. Det danske millionprojekt bliver verdens største af sin art. (Nyhedssamling 1)

Forskere fra Lunds Universitet har udviklet en ny type lægemiddel, der kan lindre migræne og hjælpe patienter, der ikke kan tåle den medicin, der er på markedet i dag (Nyhedssamling 1)

Forskere fra Rigshospitalet har afsløret en kemisk sammenhæng i hjernen, som gør det svært for overvægtige at tabe sig. (Nyhedssamling 1)

Forskere fra Statens Serum Institut har udviklet en ny DNA-vaccine, der i dyreforsøg giver en effektiv beskyttelse af alle alvorlige influenza-typer - også den berygtede svineinfluenza. (Nyhedssamling 1)

Forskere fra Aarhus Universitet vil undersøge, om der kan udvikles nye, sunde fødevarer, der ikke går på kompromis med folks smag for moderne mad. (Nyhedssamling 1)

Forskere genskaber livets mulige beyndelse (Nyhedssamling 1)

Forskere har fanget et af naturens sjældne fænomener på film. Kraftfulde omvendte lyn, som skyder op til 80 km op i luften. (Nyhedssamling 1)

Forskere har filmet et yderst sjældent gnaver-lignende pattedyr med usædvanlig lang snude og forhistoriske gifttænder. (Nyhedssamling 1)

Forskere har fundet en hidtil ukendt genmekanisme, som giver mere viden om, hvordan vores køn bestemmes. (Nyhedssamling 1)

Forskere har fundet en mutation, der påvirker, hvor meget mennesker sover. På lang sigt kan opdagelsen måske bane vej for lægemidler, der reducerer menneskets naturlige søvnbehov. (Nyhedssamling 1)

Forskere har fundet en ny stamme af hiv-virusset, og mener det kommer fra gorillaen. Samtidig er den genetiske kode til den anden kendte hiv-stamme, som kommer fra chimpanser, løst. (Nyhedssamling 1)

Forskere har fundet et gen, som sætter bærerne af genet i fare for at udvikle diabetes 2, da de reagerer dårligt på insulin. Ny medicin mod sukkersyge kan blive resultatet af opdagelsen. (Nyhedssamling 1)

Forskere har fundet et nyt gen, der spiller en hovedrolle i udviklingen af astma hos børn. Den ny opdagelse skal hjælpe millioner af børn verden over til et bedre liv. (Nyhedssamling 1)

Forskere har fundet mini-dinosaur (Nyhedssamling 1)

Forskere har fundet resterne af en stor slange, der var igang med at fortære en nyudklækket dinosaur, da den pludselig blev begravet levende. (Nyhedssamling 1)

Forskere har fundet tydelige tegn på åreforkalkning i egyptiske mumier, der er op til 3.500 år gamle. Hjertekarsygdomme er altså ikke et moderne fænomen. (Nyhedssamling 1)

Forskere har givet muterede zebrafisk amfetamin for at finde ud af, hvorfor vi mennesker er så glade for stimulerende stoffer. (Nyhedssamling 1)

Forskere har gjort et nøglefund, der kan afdække supervulkaners opbygning dybt under jordens overflade. Det kan hjælpe med at forudsige det næste gigantiske udbrud. (Nyhedssamling 1)

Forskere har kortlagt bladlusens samlede DNA. Det kan hjælpe os med at bekæmpe det grådige, lille bæst, som hvert år ødelægger afgrøder for milliarder af kroner. (Nyhedssamling 1)

Forskere har kortlagt DNA fra en knogle, der viser, at en ukendt menneskeart levede i Sibirien for ca. 40.000 år siden. Fundet afslører, at det vrimlede med forskellige menneskearter i fortiden. (Nyhedssamling 1)

Forskere har længe undret sig over nogle store vifteformede geologiske formationer på Mars, som er skabt af tidligere tiders vandmasser på planeten. Der findes nemlig ikke lignende formationer på jorden - indtil nu, hvor forskere har genskabt dem i en model. (Nyhedssamling 1)

Forskere har måske fundet årsagen til menneskets fantastiske hånd, som gør, at vi kan spille musik, male og skrive. Det hele kan skyldes nogle få mutationer (Nyhedssamling 1)

Forskere har overraskende fundet frem til, at mobilstråling kan være godt for helbredet. Strålingen kan beskytte mod Alzheimers og oven i købet vende sygdommens udvikling, mener de. (Nyhedssamling 1)

Forskere har udviklet en ny auberginefarvet tomat, som angiveligt kan forebygge kræft. Tomaten har i hvert fald forlænget livet for kræftramte mus. (Nyhedssamling 1)

Forskere håber i fremtiden at kunne kurere diabetes 2 ved hjælp af en pille. Fedmeoperationer har vist sig at kunne kurere diabetes, så derfor undersøger forskerne nu, hvordan tarmens hormonsignaler ændres efter en sådan operation. (Nyhedssamling 1)

Forskere kan have fundet jordskælvsforskningens hellige gral: en måde at varsle jordskælv, flere timer før det brager løs. (Nyhedssamling 1)

Forskere kæmper for frisk frugt (Nyhedssamling 1)

Forskere mener at have fundet tegn på moderne adfærd allerede for 750.000 år siden. Det er en halv million år tidligere end hidtil antaget. (Nyhedssamling 1)

Forskere mener, at mandlig homoseksualitet kan give mennesket nogle evolutionære fordele. På Samoa har de fundet tegn på det. (Nyhedssamling 1)

Forskere måler et lille atomart puf (Nyhedssamling 1)

Forskere på Carlsberg Laboratoriet forsøger med den nyudnævnte byg-professor Mats Hansson i spidsen at kortlægge, hvilke af bygplantens gener, der knytter sig til plantens mange mutationer. (Nyhedssamling 1)

Forskere påbegynder nye forsøg med vaccine mod fødevareallergi. Det kan komme danske allergikere til gode. (Nyhedssamling 1)

Forskere sætter spørgsmålstegn ved brugen af et populært middel mod myg, der virker som gift på nervesystemet. (Nyhedssamling 1)

Forskere trækker nyt våben mod kreationismen (Nyhedssamling 1)

Forskere udstyrer menneskeceller med solfanger (Nyhedssamling 1)

Forskere vil erstatte antibiotika i fjerkræindustrien med lægemidler udvundet fra kinesisk malurt (Nyhedssamling 1)

Forskere vil skyde en stråle af neutrinoer tværs over Japan. De håber at fange nogle af de mystiske elementarpartikler igen i en kæmpemæssig detektor fyldt med 50 millioner liter vand. (Nyhedssamling 1)

Forskere: Jordens grænser er overskredet (Nyhedssamling 1)

Forskerne strides om, hvor avancerede neandertalerne var. Nye fund antyder, at de ligesom vores del af menneskeslægten har pyntet sig med sminke. (Nyhedssamling 1)

Forskning viser, at det at spille Tetris kan give tykkere hjernebark og gøre hjernen mere effektiv. (Nyhedssamling 1)

Forskningen i et lægemiddelstof til behandling af prostatakræft er nu så langt, at det skal testes på mennesker. Det mulige lægemiddel kommer fra en vild skærmplante, og et dansk-amerikansk forskningssamarbejde står bag. (Nyhedssamling 1)

Forskningen i fødevarer har fået et potent redskab i hånden. Metabolomics er vejen frem, mener professor Søren Balling Engelsen fra Københavns Universitet. (Nyhedssamling 1)

Forskningens Døgn lader tankerne boble i dag - i Odense kan du få testet dine madvaner (Nyhedssamling 1)

Forskningsprojekt skal undersøge, hvorfor der pludselig er sket en markant stigning i tilfælde af brystkræft i de arktiske egne. Forskernes mistanke retter sig mod gifte ophobet i føde fra havet. (Nyhedssamling 1)

Forslag om begrænsninger af hvalfangst (Nyhedssamling 1)

Forsøg i Uganda antyder, at omskæring giver lavere risiko for at blive smittet med HPV-virus og genital herpes. Men omskæring kan svække livskvaliteten, siger en mandeforsker. (Nyhedssamling 1)

Forsøgsdyr: Hvad bruger vi dem til? (Nyhedssamling 1)

Fortidens dyr - nu i farver (Nyhedssamling 1)

Fortidsdyr havde tænder i ganen (Nyhedssamling 1)

Fortidsfund vælter tilsyneladende op af sandet ved Fayum i Egypten. Ved en rutineudgravning fandt arkæologer 2300 år gamle bronzemønter, 6.000 år gamle smykker og et 42 millioner år gammelt hvalskelet. (Nyhedssamling 1)

Foråret banker på, og det samme gør irriterende nys, røde øjne og kløen. Kroppen reagerer voldsomt på uskadeligt pollen, fordi en del af immunforsvaret har misforstået sin opgave. (Nyhedssamling 1)

Fossil primat åbner strid om Ida (Nyhedssamling 1)

Fossile mider, opvokset på lamaers afføring, giver ny viden om den mægtige inka-civilisations fald, fortæller botanikeren Alex Chepstow-Lusty (Nyhedssamling 1)

Foto af Alaska i 1944. (Nyhedssamling 1)

Fra afføringsprøver fra 124 europæiske borgere har danske forskere lavet et genkatalog over de mikroorganismer, som udgør vores tarmflora. Det kan blive et vigtigt våben i kampen mod overvægt, sukkersyge, allergi og måske luft i maven. (Nyhedssamling 1)

Franske forskere er kommet med en alternativ teori om, hvorfor Uranus drejer omkring en akse, som ligger næsten horisontalt i forhold til solsystemets baneplan. (Nyhedssamling 1)

Franske forskere og gynækologer har hidset sig kraftigt op over en britisk undersøgelse, som afviser G-punktet som en myte. (Nyhedssamling 1)

Fredag 1. august glider Månen for solen og giver total solformørkelse i blandt andet Kina. En dansk amatørastronom vil være til stede og følge det fascinerende naturfænomen – for 10. gang. (Nyhedssamling 1)

Fredag 25. september gled en meget lysstærk ildkugle hen over himlen i den østlige del af Canada. Forskerne jagter nu stumper af det indtrængende objekt. (Nyhedssamling 1)

Fremstiller brint på ny måde (Nyhedssamling 1)

Fremtidens forskere konkurrerer i København (Nyhedssamling 1)

Friske billeder giver ny viden om Phobos, den ene af planeten Mars' to måner. Detaljer ned til syv meter kan ses (Nyhedssamling 1)

Fritgående høns bliver oftere syge (Nyhedssamling 1)

Frosne sild bliver slappe i marinaden (Nyhedssamling 1)

Frossen tundra prutter også metan (Nyhedssamling 1)

Frygt for begrænsning af fri forskning i Norge (Nyhedssamling 1)

Fugle kender forskel på mennesker (Nyhedssamling 1)

Fugle: Lægger æg i andres reder (Nyhedssamling 1)

Fugleinfluenza har svært ved at bide på mennesker. Men noget tyder på, at svinet kan fungere som et mellemled, der kan omforme fuglevirus, så de hopper på mennesker. (Nyhedssamling 1)

Fund af 16 nye arter på havbunden i Norge (Nyhedssamling 1)

Fund af ukendte dyr i Borneos hjerte (Nyhedssamling 1)

Fundamentale begreber som tid, rum, samtidighed, masse, tyngdekraft og energi involverer alle relativitetsteorien. Teoriens mange konsekvenser har været afprøvet i stor detalje, uden at teorien endnu har vist svaghedstegn. (Nyhedssamling 1)

Fundet af forstenede fodaftryk viser, at menneskelige forfædre i Kenya gik oprejste rundt for 1,5 mio. år siden. (Nyhedssamling 1)

Fusionsenergi inden for rækkevidde (Nyhedssamling 1)

Fusk med Barolo-rødvin (Nyhedssamling 1)

Fysikere jager anti-materiens gåde (Nyhedssamling 1)

Fysikere ser efter bølger i rumtid. (Nyhedssamling 1)

Fælles digitalt sprog kan ændre byggebranchen (Nyhedssamling 1)

Fødder var ikke nok til at indtage landjorden (Nyhedssamling 1)

Fødevarestyrelsen har intet imod, at man beriger fødevarer med D-vitamin og opfordrer tværtimod producenterne til at komme i gang. Men de tøver (Nyhedssamling 1)

Fører nervepirrende uhyggelige tv-krimier om død og elendighed til, at det rumler i din mave? Så kan det være, fordi tanker om døden kan øge madindtaget. (Nyhedssamling 1)

Første film af kemikaliers fødsel (Nyhedssamling 1)

Første forsøg gennemført på nyt forskningscenter for kunstigt liv (Nyhedssamling 1)

Første foto af exoplanet (Nyhedssamling 1)

Første snapshot fra verdens største accellerator (Nyhedssamling 1)

Får du altid vrede tilråb fra medbilister, fordi du slingrer rundt på vejen? Det kan være, at du har en speciel genvariant, som lægger ekstra mange hindringer i vejen for dig. (Nyhedssamling 1)

Galakse fundet efter 10 milliarder år (Nyhedssamling 1)

Galakse minder om en kasse (Nyhedssamling 1)

Galaksefødsel efterprøvet i dansk laboratorium (Nyhedssamling 1)

Galaksekollision er rykket nærmere (Nyhedssamling 1)

Galathea: Havbakterier bekriger hinanden (Nyhedssamling 1)

Galathea: Havbakterier blev dyrket ligesom salat og kartofler (Nyhedssamling 1)

Galathea: Millioner af havbakterier levede på dyr og fisk (Nyhedssamling 1)

Galileo Galilei troede formentlig at han havde opdaget en ny planet i 1613, da han så det vi nu kalder Neptun, mener australske forskere. I så fald skal datoen for planetens opdagelse rykkes 234 år tilbage. (Nyhedssamling 1)

Gamle mennesker har langt den største dødelighed blandt alle personer, som bliver smittet med Influenza A, viser ny forskning. Heldigvis bliver kun få ældre ramt af sygdommen. (Nyhedssamling 1)

Gamle skaller fra mikroorganismer røber, at atmosfærens indhold af drivhusgassen CO2 har ligget nogenlunde stabilt i de seneste to millioner år. Lige indtil mennesket blandede sig. (Nyhedssamling 1)

Gen fra uddød tasmansk tiger vakt til live i mus (Nyhedssamling 1)

Gener har tilpasset sig vores kultur (Nyhedssamling 1)

Gener, der styrer vores hjerneaktivitet, er tæt forbundet med risikoen for at blive tyk, viser en ny undersøgelse med dansk deltagelse. Det er et stort skridt på vejen til at forstå fedmens biologi. (Nyhedssamling 1)

Gener, som er til nytte for flere i et fællesskab, burde være uddøde. Forskere har brugt spilteori på sukkerspisende gærsvampe for at forklare, hvorfor det ikke forholder sig sådan. (Nyhedssamling 1)

Generte børn har en større risiko for at udvikle angst og depressioner end børn, der ikke er generte. For generte drenge med lavt aktivitetsniveau, er risikoen endnu større. (Nyhedssamling 1)

Genetiker drømmer om mammutter (Nyhedssamling 1)

Genetik-professor Eske Willerslev fremlagde onsdag sin nye store opdagelse: den første fuldstændige kortlægning af et fortidsmenneskes DNA. (Nyhedssamling 1)

Genetisk Europakort: finner og italienere er outsidere (Nyhedssamling 1)

Gennembrud for ny behandlingsmetode mod hepatitis C-virus i forsøg med inficerede chimpanser. Opdagelsen kan give bedre medicin til syge mennesker. (Nyhedssamling 1)

Gensyn med en firvinget dinosaur (Nyhedssamling 1)

Geofysikere løser gåde om bjergenes højde (Nyhedssamling 1)

Geolog jager sandsten langs Grønlands kyst (Nyhedssamling 1)

Geologer får lift med det sidste sejlførende ishavsskib (Nyhedssamling 1)

Geologiprofessor Minik Rosing skabte forsider verden over, da han i 2006 påstod, at det var livet, som skabte kontinenterne i Jordens barndom. Nu skal en ny borekerne underbygge teorien. (Nyhedssamling 1)

Glem alt om solariet, hvis du vil have en attraktiv hudfarve. Sund kost med masser af grøntsager giver den helt rette kulør, mener engelske forskere. (Nyhedssamling 1)

Gode bakterier kan reddes fra massedød (Nyhedssamling 1)

GPS i kroppen lapper os sammen (Nyhedssamling 1)

Grand Canyon er blevet meget ældre (Nyhedssamling 1)

Gravide med depression har forhøjet risiko for at føde for tidligt, viser en ny undersøgelse. Forskerne mener, at moderkagen bliver påvirket af hvordan kvinden har det. (Nyhedssamling 1)

Grunnstof nr. 117 har set dagens lys (Nyhedssamling 1)

Grønland kan blive astronomisk mekka (Nyhedssamling 1)

Grønlands første befolkning kom - måske - fra Sibirien (Nyhedssamling 1)

Grønlands gletsjere smelter hurtigt i havet (Nyhedssamling 1)

Gud spiller alligevel terninger (Nyhedssamling 1)

Guldfisk i et smerteeksperiment opførte sig anderledes efter at have fået morfin. Det ser ud til, at fisk kan føle smerte. (Nyhedssamling 1)

Gør rent med vand og sæbe og brug smalspektret antibiotika. Det er den bedste medicin mod den livsfarlige bakterie C. difficile, der florerer på sygehusene, mener eksperter. (Nyhedssamling 1)

Gå på opdagelse i naturens skatkammer (Nyhedssamling 1)

Gårsdagens vin værker i kraniet, og maven truer med evakuering. En dosis asparges i stedet for en burger kan hjælpe, viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Han ville hellere have haft Nobels kemipris, men fredsprisen er nu heller ikke værst at have hængende på væggen, fortæller kemiprofessor Ole John Nielsen. (Nyhedssamling 1)

Hanbiller tvinger hunbiller til skadelig sex (Nyhedssamling 1)

Hanner af søheste er kræsne og foretrækker store hunner. Det er også ham, som skal gennem et svangerskab. (Nyhedssamling 1)

Hashpsykoser er et forvarsel om skizofreni under udvikling, viser ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital (Nyhedssamling 1)

Havbakterier kan føre til alt - fra nye antibiotika over vaskemidler til farvestoffer (Nyhedssamling 1)

Havstrømme flytter vandmasser. (Nyhedssamling 1)

Havstrømme skal kortlægges fra rummet (Nyhedssamling 1)

Heldig kartoffel på udflugt i rummet (Nyhedssamling 1)

Hele verden holder vejret, for om få dage trykkes der på startknappen for verdens største partikelaccellerator, LHC på Cern. Fysiker Niels Madsen blogger fra LHC i opstartsfasen. (Nyhedssamling 1)

Heliosfæren er rund (Nyhedssamling 1)

Henfald af knoglevæv hos mennesker, der behandles med steroider for andre sygdomme. Ingen behandling findes - ny potentiel behandling studeres. (Nyhedssamling 1)

Her er Jordens bedste udkigspost (Nyhedssamling 1)

Her er verdens sejeste bakterie (Nyhedssamling 1)

Her finder du Danmarks bedste kræ (Nyhedssamling 1)

Her får du forklaringen på, hvordan nytårets fyrværkeri egentlig fungerer. (Nyhedssamling 1)

Her i dagene efter nymåne er der gode muligheder for at fange den kun få dage gamle Måne med jordskin (Nyhedssamling 1)

Her i Danmark er vi vant til tætte skyer og regnvejr, men nu har Solen skinnet ned fra en skyfri himmel i en måned. Vi bringer et miniportræt af Solen. (Nyhedssamling 1)

Her ser du vandet på Månen (Nyhedssamling 1)

Her til formiddag vil Månen glide hen over toppen af Solen og skabe en delvis solformørkelse, der dækker 27 procent af solskiven. Men formørkelsen kan og må kun ses gennem et par formørkelsesbriller! (Nyhedssamling 1)

Hidtil har forskerne troet, at det tog måneder eller år for Jordens magnetfelt at ændre sig. Men nye målinger viser, at det udvikler sig dag for dag. Det kan være et tegn på, at en ny polvending er på trapperne. (Nyhedssamling 1)

Hidtil har man ment, at jorden i de arktiske vådområder kun udsendte metan om sommeren, men nu viser ny dansk forskning, at jorden udsender lige så meget om efteråret. (Nyhedssamling 1)

Hidtil ældste galaksehob fundet (Nyhedssamling 1)

Hierarkier og arbejdsgange ændres markant på hospitalerne med elektroniske patientjournaler, viser nyt forskningsprojekt. (Nyhedssamling 1)

Hils på det levende hundehoved (Nyhedssamling 1)

Hinode finder kilden til solvinden (Nyhedssamling 1)

Historien om Ida - 'palæontologiens Mona Lisa' (Nyhedssamling 1)

Historisk ekspedition til Nordøstgrønland reddet på stregen (Nyhedssamling 1)

Hiv er i dag omgivet af mystik og myter, præcis som pest og syfilis har været det tidligere. Mange af os tror stadig, at hiv smitter gennem spyt og kys. (Nyhedssamling 1)

Hjernegymnastik med computerprogrammer får ikke de små grå i topform. Det er konklusionen på et britisk studie lavet i samarbejde med BBC. (Nyhedssamling 1)

Hjernen reagerer stærkere på uhyggelig musik, når man lukker øjnene. Opdagelsen kan måske føre til nye behandlingsmetoder for forskellige hjernesygdomme, mener forskerne. (Nyhedssamling 1)

Hjernescannere kan afsløre hvad du vælger, hele syv sekunder før du selv ved det. Er bevidste beslutninger kun bluff? (Nyhedssamling 1)

Hjerneskade efter slagtilfælde studeres ved brug af latteri-spil. Sådanne patienter er undertiden ubevidste om f.eks. verden til deres venstre side, så de f.eks. kun spiser fra den højre side af tallekenen. (Nyhedssamling 1)

Hjerneskanninger viser, at lykkestof i hjernen påvirkes af årstiderne - men kun hos personer med en særlig type gen. Genet er med til at bestemme, om du får en vinterdepression, mener forskere. (Nyhedssamling 1)

Hjertepatienter koster mange penge og forlader jobmarkedet før tid. SDU-forsker har undersøgt de økonomiske konsekvenser af folkesygdommen og foreslår øget fokus på individuel behandling. (Nyhedssamling 1)

Hobbitten var en selvstændig menneskeart (Nyhedssamling 1)

Hobbit-ø befolket tidligere end antaget (Nyhedssamling 1)

Hold dig fra øl, hvis du er på ferie i de varme lande og er bange for at få malaria. Myggene bliver nemlig tiltrukket af lugten fra folk, der har drukket øl. Det viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Hollywoods spektakulære 3D-animation og special effects afhænger af god, gammeldags matematik. En af mændene i front er dansker, arbejder for Pixar og har i år fået en Oscar for en algoritme. (Nyhedssamling 1)

Homo-ænder er blevet attraktion i England (Nyhedssamling 1)

Honningbier og redebyggende sociale hvepse (paper wasp, Polistes) organiserer deres kolonier på meget forskellige måder, men har genetisk det samme netværk af gener til at styre deres sociale adfærd (Nyhedssamling 1)

Hortensia-typer til små haver (Nyhedssamling 1)

Hos DTU Aqua arbejder et forskerhold med at undersøge metoder til at desinficere uden brug af kemikalier (Nyhedssamling 1)

HPV-test finder flere kræftforstadieceller end almindelig livmoderhals-test. (Nyhedssamling 1)

Hubble - det store øje i rummet (Nyhedssamling 1)

Hubble 20 år siden rumteleskopet Hubble blev opsendt. Men hvorfor er et rumteleskop en god idé? Og hvorfor har Hubble fået briller? (Nyhedssamling 1)

Hubble afslører udstødte stjerner (Nyhedssamling 1)

Hubble bekræfter universets acceleration (Nyhedssamling 1)

Hubble kigger 13 milliarder år tilbage (Nyhedssamling 1)

Hubble opdager muligt asteroide-sammenstød (Nyhedssamling 1)

Hubble ser et kosmisk trafikuheld (Nyhedssamling 1)

Hubble-mission må vente (Nyhedssamling 1)

Hudceller bliver til levende mus (Nyhedssamling 1)

Human papillomavirus screening detects more cervical severe pre-cancerous lesions than conventional cervical screening, finds a study published on bmj.com today. (Nyhedssamling 1)

Hun var så lille ved fødslen, at der var frygt for, at hun ikke ville overleve. I stedet blev den hollandske kvinde 115 år, og hun var kvik i hovedet til det sidste. (Nyhedssamling 1)

Hunbiller er promiskuøse, og de mange parringer er ikke til hunnens fordel, viser ny dansk forskning. Ofte er det de ringeste hanners gener, der videreføres. (Nyhedssamling 1)

Hunde uden dårlig samvittighed (Nyhedssamling 1)

Hundestejler googler chefen (Nyhedssamling 1)

Hunhaj gør hanhaj til hanrej (Nyhedssamling 1)

Hunnens hensigt med at klappe i hænderne er at fange opmærksomheden hos børnene og flokkens ledere, mener forskere. (Nyhedssamling 1)

Husk solformørkelsen i dag klokken 10.38 (Nyhedssamling 1)

Husskaden genkender sig selv i spejlet (Nyhedssamling 1)

Hvad er det, som får ellers raske babyer til at skrige uafbrudt i timevis i træk? Amerikanske forskere tror bakterien Klebsiella kan have en finger med i spillet. (Nyhedssamling 1)

Hvad er et sort hul? (Nyhedssamling 1)

Hvad hårtotten gemte: Ny dansk DNA-forskning tyder på, at de første grønlændere kom fra Sibirien - og ikke fra Nordamerika, som man hidtil har troet. (Nyhedssamling 1)

Hvad indeholder spæklaget hos pattedyr? (Nyhedssamling 1)

Hvad kan man gøre mod overfiskning? (Nyhedssamling 1)

Hvad sker der med den baby, du har i maven, hvis du tager dig en turbulent joggingtur, eller din puls går i vejret? ’Fosteret har godt af at mor er aktiv,’ siger canadisk idrætsforsker på besøg i Norge. (Nyhedssamling 1)

Hvad sker der med fysikken, når raske unge mænd bliver lagt i seng med forbud om at rejse sig det næste lange stykke tid? Er der nogen ulemper ud over, at de sikkert kommer til at kede sig gudsjammerligt? (Nyhedssamling 1)

Hvad ville Frankrig fortælle, hvis landet havde en bevidsthed? Og kan man genoptræne rotter, der har fået fjernet vigtige dele af hjernen? Sådanne emner diskuteres netop nu på en stor konference om hjerneforskning på DPU. (Nyhedssamling 1)

Hvem der bare havde en levende mammut. Professor Eske Willerslev fortæller om mulighederne for at genskabe det enorme fortidsdyr. (Nyhedssamling 1)

Hvem dræbte mammutten? (Nyhedssamling 1)

Hvem ejer månen? (Nyhedssamling 1)

Hvem kan gøre krav på havbunden nord for Grønland? En forsker fra Danmarks Rumcenter, DTU, tog i sensommeren på togt med isbryder til det kolde nord for at måle havbunden op. (Nyhedssamling 1)

Hvem, eller hvad, dræbte mammutten? Var det klimaet? Eller var det vore forfædre? Ny forskning antyder et ’både og’ (Nyhedssamling 1)

Hvid dværgstjerne eksploderer som supernova (Nyhedssamling 1)

Hvilke metoder kan vi gribe til for at redde vores planet fra undergang den dag, Solen brænder ud? Et bud er en gravitational slynge, skriver kronikøren fra Aarhus Universitet. (Nyhedssamling 1)

Hvis børn bliver udsat for røg på bagsædet af bilen eller i hjemmet, kan de blive afhængige af nikotin senere i livet. Det viser en canadisk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Hvis dit ansigt er bredt og lavt, er der øget risiko for, at du er aggressiv af natur – og at andre mennesker betragter dig som aggressiv, selvom du forsøger at se afslappet ud, viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Hvis du bliver smittet med hiv, skal du håbe på, at dit immunsystem ligner chimpansernes. Så får du nemlig ikke aids, viser ny forskning fra Danmarks Tekniske Universitet. Opdagelsen er et skridt på vejen mod udviklingen af en vaccine mod den dødbringende sygdom. (Nyhedssamling 1)

Hvis du drikker meget kaffe, er det ikke usandsynligt, at du også ser syner eller hører stemmer. Engelsk forskning viser, at koffein og hallucinationer hænger tæt sammen. (Nyhedssamling 1)

Hvis du forsøger at løse to opgaver på én gang, vil din højre hjernehalvdel tage sig af den ene opgave, mens den venstre hjernehalvdel vil tage sig af den anden, antyder ny forskning. Måske forklarer det, hvorfor det er svært at løse tre opgaver på en gang. (Nyhedssamling 1)

Hvis du har et hårdt fysisk arbejde og er i dårlig form, fordobler du risikoen for at dø tidligt af hjertekarsygdomme. Ny dansk forskning antyder, hvad dit kondital helst skal være. (Nyhedssamling 1)

Hvis du mister dit job, er der større sandsynlighed for, at din søn ender som voldsmand eller indbrudstyv, afslører danske statistikker. (Nyhedssamling 1)

Hvis du spiser hovedpinepiller som teenager, er der stor risiko for, at du også vil gøre det som voksen, endda selvom du ikke har hovedpine. Det viser ny dansk forskning, der er den første af sin slags i verden. (Nyhedssamling 1)

Hvis du tror, det brødebetyngede blik hos en uopdragen hund er tegn på anger, overvurderer du nok dit kæledægge, mener forskere efter nyt eksperiment. (Nyhedssamling 1)

Hvis et menneske indånder store mængder nanopartikler, giver det sandsynligvis samme slags lungeskader, som man kender fra dødbringende asbest. Det antyder nye forsøg på mus. (Nyhedssamling 1)

Hvis flere behandles for risikofaktorer for hjerte og karsygdomme som for højt blodtryk, kan deres hjerne holde sig sundere i alderdommen. (Nyhedssamling 1)

Hvis man holder et vågent øje med fordelingen af galakser i universet, kan man regne ud, hvor stor en masse neutrinoer har. De små elementarpartikler har nemlig skubbet til stoffet i det tidlige univers. (Nyhedssamling 1)

Hvis man vil undgå tømmermænd, skal man lade være med at drikke. Men det kan også hjælpe, hvis man holder sig til klar alkohol og dropper den mørke af slagsen. (Nyhedssamling 1)

Hvis man vil undgå, at mennesker bliver forgiftede af tungmetaller fra drikkevand, så skal man kunne spore dem i vandet først. Et forskningsprojekt udvikler nanosensorer, der kan netop det. (Nyhedssamling 1)

Hvis sovende mennesker bliver præsenteret for en lyd, der knytter sig til en oplevelse fra den vågne tilstand, bliver de bedre til at huske netop den oplevelse, viser ny forskning. Det kan et skridt mod at rykke undervisning ind i soveværelset. (Nyhedssamling 1)

Hvis udviklingen i levealder i de rige lande fortsætter, vil mere end halvdelen af alle nyfødte leve længe nok til at kunne fejre deres 100-års fødselsdag. (Nyhedssamling 1)

Hvis vi bruger vores hjerner meget, kommer vi nemt til at spise for meget mad. Ny forskning peger på hjernearbejde som en af synderne bag fedme-epidemien. (Nyhedssamling 1)

Hvor hurtigt er det egentlig muligt at løbe en 100 meter? – og en maraton? Fremtidige sprintere kan presse sig ned under 9,5 sekunder, beregner forsker. (Nyhedssamling 1)

Hvor mange danske penge er i omløb, både i kontanter, på konti i banker – og sort? (Nyhedssamling 1)

Hvor mange penge er i omløb? (Nyhedssamling 1)

Hvordan er græssers evolution? Sekvensbestemmelse af kloroplast-DNA i en tidligt udviklet græsslægt er blevet sammenlignet med kloroplast-DNA hos andre græsarter. Der fandtes lighedstræk, særtræk og træk som udfordrede vores definition af græsser og om den tidlige græsart Anomochloa faktisk er en græs. (Nyhedssamling 1)

Hvordan kommer man hurtigst fra toppen af et højt bjerg og ned til målstregen for foden af bjerget? Man tager ski på og kaster sig ud i det. Vi kigger på fysikken bag styrtløb. (Nyhedssamling 1)

Hvordan voksede livet fra bittesmå bakterielignende fnug til blåhvaler og himmelhøje træer? Ny forskning tyder på at forøgelsen af størrelsen er foregået i to relativt korte perioder. (Nyhedssamling 1)

Hvorfor snorker man? Ny forskning antyder, at luftvejsinfektioner, ørebetændelse og hunde i barndommen kan have noget at sige. (Nyhedssamling 1)

Hvorfor vandt materien over anti-materien, således at stjerner, planeter og mennesker kunne opstå? Partikelacceleratoren LHC skal undersøge sagen. (Nyhedssamling 1)

Hvorfor vælger nogle dyr at tilsidesætte deres egne behov og hjælpe en konkurrent med at yngle? Nyt dansk studium i sociale edderkopper skal løse gåden. (Nyhedssamling 1)

Hyben har længe været anvendt som kosttilskud til smertelindring i patienter med slidgigt. En ung farmaceut er kommet et skridt nærmere en afkodning af hybenfrugtens hemmeligheder. (Nyhedssamling 1)

Høj musik på beværtninger gør gæsterne ekstra tørstige. Øl-indtaget øges i takt med lydstyrken, viser en ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Høns, der går frit, rammes oftere af smitsomme sygdomme end burhøns. Ny svensk undersøgelse sætter spørgsmålstegn ved dyrevelfærden blandt de fritgående høns. (Nyhedssamling 1)

Høstmånen lyser orange på os (Nyhedssamling 1)

Håb kan beskytte mod depression, mener amerikanske forskere. Og den gode nyhed er, at vi faktisk kan lære at håbe. (Nyhedssamling 1)

Håndtering af torskefangst i Norge (Nyhedssamling 1)

Hård justits blandt online-spillere (Nyhedssamling 1)

I 20 år har Hubble-teleskopet taget billeder, der ikke bare er utrolig smukke, men også har gjort os klogere på universet. Her bringer vi nogle af de bedste. (Nyhedssamling 1)

I 2007 blev mindst 125 danskere smittet med bakterien Legionella, og 18 døde af infektionen. 'Ikke alarmerende' - og et niveau, vi også skal forvente os i fremtiden, lyder det fra Statens Serum Institut. (Nyhedssamling 1)

I 2008 sendte marssonden Phoenix i fem måneder data fra Mars. Nu har forskerne bag sonden samlet resultaterne fra missionen, og der tegner sig et billede af et interessant forhold mellem gift og vand. (Nyhedssamling 1)

I 2009 kan Darwin fejre 200 års fødselsdag. Hans teori om livets udvikling spås stærke overlevelseschancer til trods for helt nye naturvidenskabelige indsigter (Nyhedssamling 1)

I anledning af Dansk Naturvidenskabsfestival genåbner ’Spørg Naturvidenskaben’, hvor forskere svarer direkte på dine spørgsmål. (Nyhedssamling 1)

I anledning af dets 10 års jubilæum har det europæiske VLT-teleskop optaget et imponerende billede af den tunge stjerne eta Carinae. (Nyhedssamling 1)

I Chile er verdens nyeste og hurtigste kortlægningsteleskop gået i gang med at studere den sydlige stjernehimmel. (Nyhedssamling 1)

I dag starter et retsopgør om Den Kolde Krigs historie, som er lige så rigt på list og intriger som Paradise Hotel. (Nyhedssamling 1)

I Danmark bruger vi 350.000 forsøgsdyr om året, hvoraf en meget stor del bruges til hjerneforskning. Selvom computere kan bruges i nogen grad, kan de ikke erstatte de levende væsner. (Nyhedssamling 1)

I et nyt elektronisk tidsskrift beskriver danske forskere, hvordan bælgplanter på simpel og hidtil ukendt vis lader visse bakterier inficere deres rødder – til gavn for både plante og bakterier. (Nyhedssamling 1)

I et stort felt af vaccine-kandidater har Europa valgt at satse dansk i kampen mod malaria og tuberkulose i Afrika. Statens Serum Institut jubler. (Nyhedssamling 1)

I forhold til resten af året er der færre, der dør sidst på sommeren. Nogle forskere mener, at det kan skyldes sommerferien. (Nyhedssamling 1)

I Holland kan man sælge cannabis ustraffet. Briterne overvejer at skærpe reglerne. Hvorfor er synet på cannabis så forskelligt? (Nyhedssamling 1)

I hurtigløb på is kan hastigheden komme op på 70 km/t. Det stiller store krav til skøjteløberens fysik og udstyr. (Nyhedssamling 1)

I januar 2008 åbnede FLinT-centret officielt på Syddansk Universitet - men uden inventar. De sidste måneder har forskerne knoklet i døgndrift med at skaffe, opstille og teste udstyr i Danmark. Nu er alting klart, og for en uge siden blev de første eksperimenter gennemført. (Nyhedssamling 1)

I Kina har palæontologer fundet et fossil af en planteædende dino med en dragt af protofjer - fjerens forløber. Fundet er afgørende, for det beviser, at protofjeren blev opfundet af dinoens forfader. (Nyhedssamling 1)

I mange år har forskerne troet, at endetarmen opstod ved en deling af munden, men nu indikerer ny forskning, at det kan være dannet ud fra kønsorganerne. (Nyhedssamling 1)

I morgen, d. 22. september, er det efterårsjævndøgn, hvor nat og dag er lige lange. Nogle år falder jævndøgn dog en dag senere. (Nyhedssamling 1)

I nat glider en del af Månen gennem Jordens halvskygge. Det skaber en måneformørkelse, der kan ses fra hele Danmark. (Nyhedssamling 1)

I nat lykkedes det for første gang at sende den privatbyggede lavprisraket Falcon 1 ud i rummet (Nyhedssamling 1)

I skønhedens navn får både unge og gamle bleget tænder. Men der er bivirkninger og konsekvenser ved det funklende smil. (Nyhedssamling 1)

I Stege Bugt ligger Lindholm, DTU Veterinærinstituttets helt egen ø. Af hensyn til smittefaren foregår forskningen i alvorlige virusinfektioner hos grise og kvæg her i lang afstand fra danske dyrebesætninger. (Nyhedssamling 1)

I teorien skal kræftvacciner kalde kroppens egne forsvarstropper til kamp mod løbske kræftceller. Men hvor lovende er en sådan behandling og hvor langt er forskerne kommet med de forskellige vacciner? (Nyhedssamling 1)

I videnskabens tjeneste blev en gruppe mænd med et bændel spændt fast om penis udsat for pornofilm. Forskernes formål var at finde ud af, om mænd på kommando kan styre deres rejsning. (Nyhedssamling 1)

I våbenkapløbet mellem flagermus og insekter har biologer opdaget det hidtil mest avancerede våben hos tigermøllet. (Nyhedssamling 1)

I år 2010 vil planeterne Mars og Venus samt stjerneskudssværmen Perseiderne gøre det værd at kaste et ekstra blik på himlen. (Nyhedssamling 1)

I Århus er det lykkedes forskere at speede væksten op hos langsomt voksende mugsvampe på blot fem dage. Det udfordrer tanken om, at evolution altid er en langsom proces over flere tusinde år. (Nyhedssamling 1)

Ideen om en laser blev født længe før laseren blev fremstillet. (Nyhedssamling 1)

Idrætsforsker viser i ph.d.-afhandling, hvordan professionelle dansere kan åbne til en helt ny forståelse af og refleksion over kroppen (Nyhedssamling 1)

Idrætsforskere er ved at undersøge, hvordan kroppen reagerer på retningsskift og yderstillinger. Håbet er at kunne forbygge bl.a. korsbånds- og ankelskader. (Nyhedssamling 1)

Ifølge Freud handler drømme om forbudte ønsker. I den moderne videnskab har drømme mere at gøre med, hvad vi har oplevet, end hvad vi gerne vil opleve. Tag med til Drømmeland og bliv klogere. (Nyhedssamling 1)

Ifølge ny dansk forskning dør mere end 100.000 piger i ulande hvert år som følge af A-vitamintilskud kombineret med DTP-vaccine. Alligevel anbefaler WHO at give vitamintilskuddet og vaccinen samtidig (Nyhedssamling 1)

Ifølge to svenske forskere har tolerance stor betydning for, hvordan dyrerigets fjender og ofre udvikler sig. (Nyhedssamling 1)

Ikke særlig stolt af resultatet af IQ-testen? Der findes håb. Intelligens kan nemlig trænes op, mener schweiziske forskere. (Nyhedssamling 1)

Ilttrykket i blodet hos Eco Everest-bjergbestigerne er mindre end hos døende patienter. Epo sætter dem i stand til at overleve strabadserne, nu hvor de nærmer sig toppen. (Nyhedssamling 1)

Imponerende videnskab, ministerhumor og høj wow-faktor på Rådhuspladsen, da Den Naturvidenskabelige Landsby blev indviet i København. (Nyhedssamling 1)

Indianerne er efter al sandsynlighed det oprindelige folk i Nordamerika, og de var der 1.000 år tidligere end før antaget, viser dansk forskning (Nyhedssamling 1)

Indisk sonde på vej til Månen (Nyhedssamling 1)

Indlandsisforskerne på NEEM har ved afslutningen af iskerneboringssæsonen slået en verdensrekord for dybdeboringer på en sæson (Nyhedssamling 1)

Infektioner bliver kroniske, når bakterier sætter sig tæt sammen i en biofilm. Forskere arbejder på at bryde bakteriernes fæstning. (Nyhedssamling 1)

Influenza A, svineinfluenza, H1N1 - frygtet virus har mange navne. Men hvad er det egentlig for et virus, der nu hærger Danmark? Her får du de basale fakta om influenzaen. (Nyhedssamling 1)

Influenzaen er over os. Læs her, hvilke forholdsregler du skal tage for at undgå den. (Nyhedssamling 1)

Ingen snefnug er helt ens (Nyhedssamling 1)

Ingen ved med sikkerhed, hvorfor akut blindtarmsbetændelse opstår. Nu spekulerer amerikanske forskere på, om det kan hænge sammen med en virus. (Nyhedssamling 1)

Intensiv træning forbedrer hjerneskade (Nyhedssamling 1)

International undersøgelse skal kaste lys på endometriose – en kvindesygdom, der giver store lidelser og er en af de hyppigste årsager til infertilitet hos kvinder. (Nyhedssamling 1)

Interview: Sidste år fik den tyske forsker Dr. Professor Peter Grünberg Nobelprisen i fysik. (Nyhedssamling 1)

Interview: Fysik handler ikke bare om at finde naturens store gåder - det kan også bruges som et værktøj til at hjælpe mennesker i nød, understreger han. (Nyhedssamling 1)

Interview: Han er 88 år og er for længst gået på pension. Men trods den høje alder insisterede nobelprisvinder Jack Steinberger på at deltage på årets Nobel Laureate Meeting - for klimaets og menneskehedens skyld. (Nyhedssamling 1)

Interview: Han fik Nobelprisen for at lave verdens mest præcise ure, de såkaldte laserkølede atomure. Urene kan blandt andet bruges til at teste Einsteins Relativitetsteori med hidtil uhørt præcision og vise vej til en Teori for Alting. (Nyhedssamling 1)

Intet kan få pulsen op som et godt, gammeldags overraskelsesangreb. Det var også tilfældet, da tidsskriftet Nature Physics skulle tage stilling til dansk forskning i stivnede væsker. (Nyhedssamling 1)

Intet sært i månestøv (Nyhedssamling 1)

Intet vand i Månen (Nyhedssamling 1)

Intimitet, passion og forpligtelse er nødvendige ingredienser i et kærlighedsforhold. (Nyhedssamling 1)

Inuk har fået ansigt (Nyhedssamling 1)

Irritabel tarm kan behandles ved cognitiv adfærdsterapi. (Nyhedssamling 1)

Isfrit nord om Canada (Nyhedssamling 1)

Israelske forskere mener, at hash kan være en effektiv medicin mod posttraumatisk belastningsreaktion. Det virker i hvert fald for rotter. (Nyhedssamling 1)

Isverden målt og vejet (Nyhedssamling 1)

Italien har det, Sverige har det, Finland har det - mad til skolebørnene i skoletiden. Ambitionen er at danske skolebørn snart skal have mulighed for at spise sund mad i skoletiden, som oven i købet er produceret bæredygtigt. (Nyhedssamling 1)

Ivrig brug af røgelse kan øge risikoen for kræft i luftvejene, antyder ny dansk forskning. (Nyhedssamling 1)

Jack Steinberger: Vi nærmer os en klimakatastrofe - gør noget! (Nyhedssamling 1)

Jagten på spøgelsespartikler er gået ind (Nyhedssamling 1)

Jagten på Vikinge-DNA (Nyhedssamling 1)

Jagten på våben i kampen mod plantesygdomme har ledt et amerikansk-dansk forskningsteam på sporet af de mekanismer, planter bruger til at holde sygdomsfremkaldende mikroorganismer fra døren. (Nyhedssamling 1)

Japanere er udstyret med en særlig slags tarmbakterier, som gør dem bedre til at fordøje den tang, som sushien er pakket ind i, viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Japanere finder uran på Månen (Nyhedssamling 1)

Japanere har sushi-bakterier i tarmen (Nyhedssamling 1)

Japansk forskning. (Nyhedssamling 1)

Japansk kællingetands affære er afsløret (Nyhedssamling 1)

Jo tættere de danske turister var på tsunamien i 2004, des større risiko har de haft for at udvikle langvarigt posttraumatisk stresssyndrom, viser dansk ph.d.-afhandling. (Nyhedssamling 1)

Jomfrufødsler er ikke bare noget, som sker i Bibelen. Også hos hajer kan hunner få afkom uden at parre sig med hanner, viser en ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Jorden får jævnligt besøg af større og mindre asteroider, der flyver forbi vores planet. I dag, mandag 14 juli, kommer en dobbeltasteroide på visit. (Nyhedssamling 1)

Jorden går under, når den rammes af en anden planet - Planet X eller Nibiru - i 2012. Sådan lyder budskabet fra forskellige grupper, der gør sig bemærket på internettet. Men den historie køber astronomerne ikke. (Nyhedssamling 1)

Jorden har været en stor snebold (Nyhedssamling 1)

Jorden kan være på kollisionskurs med Mars eller Venus (Nyhedssamling 1)

Jordens geologi er også påvirket af mennesker. Derfor vil forskere have indført en ny tid på den geologiske tidsskala. De kalder den ’Den menneskelige epoke’. (Nyhedssamling 1)

Jordens magnetfelt påvirker klimaet (Nyhedssamling 1)

Jordens magnetfelt ændrer sig lynhurtigt (Nyhedssamling 1)

Jordens ældste klippeparti med en alder på hele 4,28 milliarder år er fundet i Hudson Bay i Canada (Nyhedssamling 1)

Jordomsejling blev Darwins gennembrud (Nyhedssamling 1)

Jordskjelvene og vulkanutbruddene den siste tiden har gitt grobunn for flere endetids- og dommedagsprofetier, men en jordskjelvforsker beroliger de urolige. (Nyhedssamling 1)

Jordskælv er ikke jævnt fordelt over jordens overflade. De er stort set koncentreret i smalle bælter. I de samme zoner finder vi vulkaner og bjergkæder. Hvorfor er det sådan? (Nyhedssamling 1)

Jordskælv er svære at forudsige. Men en gruppe amerikanske forskere kan registrere ændringer i jordskorpen flere timer før det går løs. (Nyhedssamling 1)

Jordskælv gjorde døgnet kortere (Nyhedssamling 1)

Jordskælv kan varsles (Nyhedssamling 1)

Jordskælv kommer fra klodens dynamiske overflade (Nyhedssamling 1)

Jordskælv og vulkaner i Danmark (Nyhedssamling 1)

Jordskælvet i Haiti hørt på Bornholm (Nyhedssamling 1)

Jubilæums-kik på kæmpestjerne (Nyhedssamling 1)

Junk food kan være lige så afhængighedsskabende som narkotika. Kalorierig mad sætter nemlig afhængighedslignende processer igang i hjernen, viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Junkfood virker som narkotika (Nyhedssamling 1)

Jupiter pryder sensommerhimlen (Nyhedssamling 1)

Kaffe gør dig ikke mere ædru, når du er fuld. Tværtimod øger den risikoen for, at du tager tvivlsomme beslutninger og dumme chancer, antyder ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Kampen mod kræften sværere end månelandingerne. (Nyhedssamling 1)

Kamæleonteori om mørk energi styrkes (Nyhedssamling 1)

Kan chimpanser forstå døden? (Nyhedssamling 1)

Kan forudsige jordskælv (Nyhedssamling 1)

Kan krebsdyr mærke smerte? Britiske forskere har lavet forsøg med eremitkrebs, som tyder på, at de ikke bare kan føle, men også huske smerte. (Nyhedssamling 1)

Kan nogle dinosaurer have overlevet de begivenheder, som ellers udryddede dyrene fra jordens overflade for omtrent 65 millioner år siden? 'Det er en gåde vi vil komme til at høre meget til fremover,' siger norsk palæontolog. (Nyhedssamling 1)

Kan ældgamle, døde gener vågne og give kroppen egenskaber, som har ligget brak i millioner af år? For første gang mener forskere at have fundet et sådant genopstået gen. (Nyhedssamling 1)

Kapløbet om månen er startet igen. Ejerskabet må defineres, mener en af verdens førende eksperter i rumjura. (Nyhedssamling 1)

Karakteristiske mønstre i bl.a. meteoritters aminosyrer tyder på, at aliens fra det ydre rum består af de samme fundamentale byggesten som os, og at de genetiske koder er universelle. (Nyhedssamling 1)

Kasseret solbærsnask skal farve mad (Nyhedssamling 1)

Katastrofen på Haiti skyldes fattigdom (Nyhedssamling 1)

Kaviarstør overvåges med satellit (Nyhedssamling 1)

Kemikere har opfundet rensemidler, som kan fjerne efterladenskaber efter terrorangreb, bl.a. nervegas, radioaktive isotoper og miltbrand mv. (Nyhedssamling 1)

Kemikere: Vi kan datere Dødehavsrullerne præcist (Nyhedssamling 1)

Kepler nærstuderer fjern exoplanet (Nyhedssamling 1)

Kernefamiliers gener afslører sjældne sygdomme (Nyhedssamling 1)

Kina bliver hendes 10. solformørkelse (Nyhedssamling 1)

Kina skabte sig et dårligt image under SARS-epidemien. (Nyhedssamling 1)

Kinesere afviser skyld for jordskælv (Nyhedssamling 1)

Kinesere finder ældste fjerklædte dinosaur (Nyhedssamling 1)

Kinesiske forskere har netop skabt stamceller i svin ud fra celler i dyrets øre. Det giver håb om at svinet kan bruges til fremstilling af organer til transplantation. (Nyhedssamling 1)

Klarlæggelsen af DNA-molekylets struktur i 1953 var et højdepunkt i genetikkens udvikling, og åbnede for et helt nyt fagområde: molekylærbiologien. Ingen kunne have forudset den kolossale indflydelse denne erkendelse ville få på videnskaben og samfundet (Nyhedssamling 1)

Klimaforskere retter blikket mod tropiske tordenskyer (Nyhedssamling 1)

Klimaændringerne vil kunne reduceres ved hjælp af en klimaskab på kød og mælk (Nyhedssamling 1)

Klitter afslører måne-vind (Nyhedssamling 1)

Klonede svin æder som mennesker (Nyhedssamling 1)

Koldkrigshistorie som reality i byretten (Nyhedssamling 1)

Komet nærmer sig Jorden (Nyhedssamling 1)

Kometen Lulin kommer i februar tæt på Jorden og vil måske blusse voldsomt op på himlen. Snart kan du se den med det blotte øje. (Nyhedssamling 1)

Kometjæger på besøg (Nyhedssamling 1)

Komodovaranen dræber med gift (Nyhedssamling 1)

Kondition og intelligens hænger tæt sammen hos teenagere, viser ny svensk undersøgelse, som bryder med tidligere forestillinger om, hvad der styrer vores intelligens. Danske eksperter er begejstrede. (Nyhedssamling 1)

Konkurrence blandt unge forskere i Norge (Nyhedssamling 1)

Koreografens fif. (Nyhedssamling 1)

Kosmisk kortlægning (Nyhedssamling 1)

Krater på Mars viser tegn på vand (Nyhedssamling 1)

Krebsdyr føler og husker smerte (Nyhedssamling 1)

Kriminelle havde arbejdsløse forældre (Nyhedssamling 1)

Kritik af norsk lægevagt (Nyhedssamling 1)

Kroppen danner sit eget morfinlignende opiat. (Nyhedssamling 1)

Kroppen kan selv måle og regulere sit indhold af vand og salt. Professor Peter Norsk fra Københavns Universitet har fået en million kroner til at forske i, hvordan den gør (Nyhedssamling 1)

Kroppens indre, skjulte mysterier afdækkes yderst detaljeret ved hjælp af svenske 3D-metoder. som kommer retsmedicinere og læger til hjælp (Nyhedssamling 1)

Kul viser vej til ukendte olieforekomster (Nyhedssamling 1)

Kulhydrater fra planter omdannes til kulbrinter ved en ny CO2-neutral proces. (Nyhedssamling 1)

Kulturkløft skyld i de naturvidenskabelige fags deroute (Nyhedssamling 1)

Kunstig befrugtning virker mindst lige så godt med frosne æg, som med friske, viser ny dansk forskning. Det baner vejen for mere skånsomme behandlinger i fremtiden. (Nyhedssamling 1)

Kunstige enzymer giver ren natur (Nyhedssamling 1)

Kunstige rosa diamanter, som vejer op mod et kvart kilo kan blive virkelighed med ny metode. Diamanterne kan blandt andet bruges i fremtidens supercomputere. (Nyhedssamling 1)

Kunstigt parringsspil brugt ved studie af fugleparringsspil. (Nyhedssamling 1)

Kvarksuppe kogt ved 4 billioner grader (Nyhedssamling 1)

Kvinder i fødedygtig alder får for lidt folinsyre. (Nyhedssamling 1)

Kvinder i rødt sætter fut i mænd. Farven er et urgammelt signal om sex, og lokker dyret frem i manden, ifølge en ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Kvinder kommer i rigtig god form af at spille fodbold, og de har det sjovt imens. Et toårigt studie viser, at fodbold på mange måder er bedre end løb, når kvinder skal dyrke motion. (Nyhedssamling 1)

Kvinder oplever flere tømmermænd end mænd, viser en kæmpe dansk undersøgelse – som også antyder, at vi bør spise, mens vi drikker, og at vi i øvrigt har det fint med at drikke mere, end myndighederne anbefaler. (Nyhedssamling 1)

Kvinder, muslimer - og cand. scient.'er i fysik (Nyhedssamling 1)

Kvinder, som regelmæssigt spiser multivitaminer, har større risiko for brystkræft, viser en stor svensk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Kæmpe kunstige diamanter på vej (Nyhedssamling 1)

Kæmpe ring om Saturn (Nyhedssamling 1)

Kæmpe svaneøgle fundet på Svalbard (Nyhedssamling 1)

Kæmpedinosaurer tyggede ikke maden (Nyhedssamling 1)

Kæmpelyn skal udforskes (Nyhedssamling 1)

Kæmper om verdens mest præcise ur (Nyhedssamling 1)

Kæmpeslange åd dino-baby (Nyhedssamling 1)

Kæmpestjerne eksploderede i universets barndom (Nyhedssamling 1)

Kæmpestjernen Betelgeuse skrumper (Nyhedssamling 1)

Kærligheden er den stærkeste drivkraft i menneskets liv. (Nyhedssamling 1)

Københavns Universitet etablerer til efteråret et nyt internationalt center, der skal forske i sukkersyge. Centeret kommer på benene med danmarkshistoriens største private donation til forskning. (Nyhedssamling 1)

Kødklister er harmløst (Nyhedssamling 1)

Lamabæ-spisere fortæller historie (Nyhedssamling 1)

Landets forskerspirer kæmper for tiden med at få projekterne i konkurrencen Unge Forskere klar til deadline. Går det som de to foregående år, vil de fleste vindere i den yngste kategori være piger. (Nyhedssamling 1)

Langrend er den sportsgren, der stiller de største fysiologiske krav til udøverne. Det gælder om at sende ilt ud til musklerne i rekordfart. Men udstyret skal også være i orden. (Nyhedssamling 1)

Laser kan erstatte brugen af medicin i behandlingen af nakkesmerter og er næsten uden bivirkninger. For første gang i medicinsk historie er effekten af laserbehandling dokumenteret. (Nyhedssamling 1)

Laseropererede øjenpatienter er blevet fulgt i ni år efter indgrebet. Undersøgelsen tyder på, at der ikke opstår skader på hornhinden i årene efter en operation. (Nyhedssamling 1)

Lattergas kan øge global opvarmning (Nyhedssamling 1)

Lavprisraket i rummet (Nyhedssamling 1)

Lavt ilttryk i blodet hos børn med seglcelleanæmi kan medføre defekter i hjertet. (Nyhedssamling 1)

Leonider på besøg (Nyhedssamling 1)

LHC kører snart igen (Nyhedssamling 1)

Lille chance for intelligent liv (Nyhedssamling 1)

Linefiskeri i Norge giver bedre fisk (Nyhedssamling 1)

Liv er evig kilde til forskernes undren, for trods en ihærdig indsats har de ingen defintion af, hvad liv er. (Nyhedssamling 1)

Liv trives i dybhavsgrave (Nyhedssamling 1)

Liveoptagelser af celle-kommunikation (Nyhedssamling 1)

Livet blev stort på kort tid (Nyhedssamling 1)

Livet er uretfærdigt. Ikke alene har lykkelige mennesker et bedre liv. De lever også længere, ifølge en ny gennemgang af undersøgelser. (Nyhedssamling 1)

Livet har siden tidernes morgen holdt det globale klima i en skruestik. Men den termostat er mennesket godt i gang med at ødelægge, mener professor i geologi. (Nyhedssamling 1)

Livets byggesten fundet på komet (Nyhedssamling 1)

Livsvigtigt molekyle fundet i beboelige zoner i rummet (Nyhedssamling 1)

Lone Gram og hendes kolleger fra DTU Aqua, der var med på Galathea 3, jagtede havbakterier, der kunne slå andre bakterier ihjel. Selv om det var en stor teknologisk udfordring, lykkedes det med en god portion kreativitet og teknisk snilde. (Nyhedssamling 1)

Lost og FlashForward: Er tidsrejser virkelig mulige? (Nyhedssamling 1)

Lufthavn-scanningsmaskiner. (Nyhedssamling 1)

Lungekræftbehandling med SBRT (stereotaktisk 'body' radioterapi) ( (Nyhedssamling 1)

Lyd fra jordskælv ved Jylland (Nyhedssamling 1)

Lyden fra jordskælvet ved Jylland rystede hele Nordeuropa og blev blandt andet optaget af NATO's seismometre i Norge. Hør den her. (Nyhedssamling 1)

Lyn på Mars (Nyhedssamling 1)

Lyn på Saturn (Nyhedssamling 1)

Lægemidlet thalidomid var skyld i, at tusindvis af børn blev født med misdannede arme og ben. En ny japansk undersøgelse kan være med til at give det berygtede lægemiddel et comeback. (Nyhedssamling 1)

Læger med problemer. (Nyhedssamling 1)

Lægerne ved ikke, hvad de skal stille op med patienter med duft- og kemikalieoverfølsomhed. De fleste praktiserende læger mener, at sygdommen har flere årsager, men har ingen behandling at tilbyde patienterne. (Nyhedssamling 1)

Længden af fødderne hos et meget tidligt foster kan røbe, hvor gammelt fosteret er, viser ny dansk forskning. (Nyhedssamling 1)

Lørdag den 21. juni har vi sommersolhverv og dermed årets længste dag. Hvor lang dagen er, afhænger dog meget af hvor du befinder dig. (Nyhedssamling 1)

Lørdag får vi årets første og samtidig fedeste fuldmåne. Månens afstand til Jorden vil nemlig være den mindste i hele 2010. (Nyhedssamling 1)

Lørdag morgen opsender NASA en ny satellit, der skal lede efter jordlignende planeter om andre stjerner end Solen - og det skal danske astronomer hjælpe dem med. (Nyhedssamling 1)

Løs en af universets største gåder (Nyhedssamling 1)

Makrellens vandringer (Nyhedssamling 1)

Malaria rammer gravide kvinder og deres ufødte børn hårdt i Afrika. Danske forskere undersøger nu, hvordan man gennem svangerskabskontrol kan forbedre brug af malariamedicin og myggenet. (Nyhedssamling 1)

Mammografi-screeninger har ikke ført til færre brystkræft-dødsfald blandt danske kvinder, viser ny forskning. Til gengæld kan undersøgelserne give skadevirkninger. (Nyhedssamling 1)

Mammuttens gener kortlagt (Nyhedssamling 1)

Man behøver ikke at skære i hjernen for at se, hvordan den fungerer. Metoder som fMRI har revolutioneret hjerneforskningen, så forskerne nu kan læse tanker - med visse forbehold. (Nyhedssamling 1)

Man har for længst fremstillet grundstof nr. 116 og 118, men 117 drillede. Nu er det sensationelt lykkedes forskere at skabe seks atomer af stoffet. (Nyhedssamling 1)

Man har længe haft mistanken, og en ny undersøgelse bekræfter nu, at kræftceller hos den gravide kan overføres til barnet i maven. (Nyhedssamling 1)

Man har længe ment at komodovaranen dræber sit bytte ved hjælp af en bakteriecocktail i spyttet. Men nye opdagelser viser, at varanens jagtresultater skyldes gift. (Nyhedssamling 1)

Man har påvist en sammenhæng mellem indholdet af svovlbrintegas i blodet, fedme og type-2 diabetes (Nyhedssamling 1)

Man ser bedre, når man har den rette indstilling. (Nyhedssamling 1)

Mange af vore dages dybhavsblæksprutter har et fælles ophav. Deres fjerne forfædre kan have emigreret fra det Sydlige Ishav for 30 millioner år siden, ifølge ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Mange læger verden over giver en stor dosis ilt til patienter på operationsbordet. Ny dansk forskning udfordrer nu den praksis. (Nyhedssamling 1)

Mange professionelle sportsfolk kan ikke tisse, når de skal aflevere urinprøve til dopingkontrol. Det skal en lektor ved Københavns Universitet nu gøre noget ved. (Nyhedssamling 1)

Mangel på D-vitamin er et problem for mange danskere, ikke mindst om vinteren. Nu forsøger danske forskere at få køer til at producere vitaminet året rundt (Nyhedssamling 1)

Mangel på sollys kan gøre deprimerede dårligere, viser amerikansk undersøgelse. Professor i psykiatri tvivler. (Nyhedssamling 1)

Manglende dele af tyndtarmen. Forsøg på at forlænge tarmen mislykkedes. (Nyhedssamling 1)

Mangler du en udfordring? Nu kan du hjælpe med til med at finde mørk materie, og løse en af universets største gåder. (Nyhedssamling 1)

Marine bakterier overlever bedre med solenergi (Nyhedssamling 1)

Mars så stor som fuldmånen? Det er det spektakulære, men helt forkerte budskab i en vandrehistorie, der bl.a. cirkulerer på internettet. (Nyhedssamling 1)

Marsfup i luften (Nyhedssamling 1)

Mars-klitter bevæger sig (Nyhedssamling 1)

Mars-mysterie løst - nyt opstået (Nyhedssamling 1)

Marssonde mærker vinteren (Nyhedssamling 1)

Mars-sonden Phoenix har netop optaget nogle billeder, der entydigt viser, at der er vandis på den røde planet. Forskerne jubler, for vand regnes for at være en forudsætning for liv. (Nyhedssamling 1)

Masseeksperiment: Skolers indeklima har det skidt (Nyhedssamling 1)

Matematik bliver til filmmagi (Nyhedssamling 1)

Matematikere finder de mest optimale steder at placere tsunamivarslingsbøjer. (Nyhedssamling 1)

Matematikgeni hædret med Abelprisen (Nyhedssamling 1)

Matematiske modeller hjælper fiskeproducenter (Nyhedssamling 1)

Mavekræft-screening på 5 minutter kan reducere mavekræft med 2/3. (Nyhedssamling 1)

Med billeder fra Cassini-sonden har forskere lavet et 3D-portræt af saturnmånen Prometheus. (Nyhedssamling 1)

Med data fra Rumteleskopet Hubble's hidtil mest omfattende kortlægningsprojekt har forskere fået bekræftet, at universets udvidelse accelererer. (Nyhedssamling 1)

Med en ny metode er det lykkedes danske og internationale forskere at give et mere komplet billede af, hvordan de første dyr kom til verden, og hvad de senere udviklede sig til. Bedriften er så stor, at verdens førende tidsskrift Nature i denne måned valgte at rydde forsiden til fordel for forskernes arbejde. (Nyhedssamling 1)

Med en positiv livsindstilling nedsættes risikoen for hjertesygdomme meget markant, viser et stort canadisk studie. (Nyhedssamling 1)

Med en test undersøger forskere, hvor gode vi er til at skelne mellem falske og ægte smil. (Nyhedssamling 1)

Med kvadrupolær resonansteknik, NQR-teknik, kan selv landminer af plast findes (Nyhedssamling 1)

Med nye detaljerede modeller af en cellegift er danske forskere kommet et skridt nærmere helt nye typer antibiotika. (Nyhedssamling 1)

Med syv-otte timers god søvn stiger muligheden for, at du undgår at blive syg af almindelig forkølelsesvirus (Nyhedssamling 1)

Med verdenspressen som tilskuere har partikelfysikere netop startet verdens største eksperiment. Vi fejrer begivenheden med en LHC-rap. (Nyhedssamling 1)

Medicin billedanalyseteknik kan anvendes til at påvise forfalskede malerier. (Nyhedssamling 1)

Medicinalvirksomheder har brug for at teste deres medicin på aber - samtidigt undersøger EU muligheden for at forbyde brug af forsøgsaber. Dobbeltmoralsk og farligt, mener professor i eksperimentel medicin. (Nyhedssamling 1)

Mediestunt fra norsk forsker møder kritik (Nyhedssamling 1)

Megaforsøg: Piger smager bedre end drenge (Nyhedssamling 1)

Meget fedt i kosten kan bidrage til udvikling af øget appetit og fedme. En af årsagerne er sandsynligvis nedregulering af et hormonalt mæthedssignal i tarmene. (Nyhedssamling 1)

Meget tyder på, at tyggegummi til dels vil overtage tabletternes plads på apotekets hylder – fordelene er mange og forskningen langt fremme (Nyhedssamling 1)

Mellem 10 og 15 procent danskere bliver ikke vaccineret mod mæslinger. Fortsætter udviklingen, vil det føre til en dansk mæslingeepidemi, vurderer professor i virussygdomme (Nyhedssamling 1)

Mellemtunge sorte huller er sjældne (Nyhedssamling 1)

'Menneskehedens vugge' fundet med Google Earth (Nyhedssamling 1)

Mennesker med autisme løser problemer langt hurtigere end andre mennesker på samme intelligensniveau. Årsagen kan være, at de er bedre til at opfatte, mener forskere bag ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Mennesker, som har oplevet mishandling i barndommen, kan få varige ændringer i gener, som påvirker hjernens reaktion på stress, mener canadiske forskere. (Nyhedssamling 1)

Menneskeracen skaber ny geologisk tidsalder (Nyhedssamling 1)

Mennesket udviklede evnen til at fordøje mælk som voksen, da det begyndte at malke køer og kameler. Det danske gen-fund kan pudsigt nok give fremtidens syge den helt rigtige dosis medicin. (Nyhedssamling 1)

Mennesket ødelægger Jordens termostat (Nyhedssamling 1)

Mere effektiv cancerbehandling er mulig ved at studere lægemidler på molekylniveau (Nyhedssamling 1)

Mere end hver fjerde af alle voksne danskere generes af dufte og kemiske stoffer. Tusindvis er så påvirkede, at det går ud over deres sociale liv såvel som deres arbejdsforhold. Det viser en ny ph.d.-afhandling. (Nyhedssamling 1)

Meteorit på Mars? (Nyhedssamling 1)

Meteorsværmen Leoniderne toppede i denne uge og observationerne viser, at sværmen har leveret stjerneskud. (Nyhedssamling 1)

Meteorsværmen Perseiderne topper natten til torsdag, men Månens lys - og måske også vejret - vil genere. (Nyhedssamling 1)

Metusalem kalder forskerne den daddelplante som begyndte at spire fra et ældgammelt frø, udgravet i kong Herodes’ fæstning Masada. (Nyhedssamling 1)

Middelhavet steg og faldt under sidste istid (Nyhedssamling 1)

Mie, Thomas og resten af 8.a byggede deres egen 'bat detector' på Skramloteket i København under den netop afholdte Dansk Naturvidenskabsfestival (Nyhedssamling 1)

Mikrober har overlevet i 1,5 millioner år under 400 meter is (Nyhedssamling 1)

Mikrobiolog Lone Gram og hendes kolleger på DTU Aqua måtte dyrke de indsamlede havbakterier fra Galathea i laboratoriet, før de havde tilstrækkeligt med bakterier til at kunne studere dem. Det krævede et stort detektivarbejde at aflure bakteriernes behov. (Nyhedssamling 1)

Mikroorganismers betydning for klimaændringerne. Mikroorganismerne har måske mindre betydning. Deres fysiologi bestemmer hvor meget CO2 der udsendes fra jorden på en varmere klode. (Nyhedssamling 1)

Mikro-RNA styrer geners aflæsning ved hjælp af proteiner, som kaldes argonauter. En af argonaut-proteinerne har en anden rolle, iden den hjælper med at frembringe mikro-RNA. Dette er en alternativ vej, hvorved mikro-RNA kan dannes. (Nyhedssamling 1)

Miljøgifte fra landbruget giver højere forekomster af medfødte misdannelser om foråret og sommeren, antyder en amerikansk undersøgelse. Norske forskere er skeptiske overfor konklusionerne. (Nyhedssamling 1)

Mindst 86 procent af alle voksne amerikanere vil være overvægtige eller fede inden år 2030, hvis udviklingen fortsætter uændret. 20 år senere vil det med samme udviklingshastighed gælder alle amerikanere. (Nyhedssamling 1)

Mineral opkaldt efter Nielsen (Nyhedssamling 1)

Mineraler fra lava kan have været med til at forme livet, og livet har formet mineralerne, hævder amerikansk forsker. Liv og mineraler har en fælles evolution gennem milliarder af år. (Nyhedssamling 1)

Minik Rosings nye løsning på Den Svag Sols paradoks bliver mødt med stor anerkendelse og nysgerrighed i danske forskerkredse - iblandet en enkelt kritisk røst. (Nyhedssamling 1)

Mini-skaldyr har giga-sperm (Nyhedssamling 1)

Minister: Galathea 3-resultater er 'honningkrukke' (Nyhedssamling 1)

Mod forventning virker botox ikke på sygdommen vulvodyni, der giver stærke smerter i kvinders kønsorganer. Til gengæld kan adfærdsterapi gavne patienten. (Nyhedssamling 1)

Modellerne om askeskyen fra den islandske vulkan er usikre (Nyhedssamling 1)

Modern simuleringsteknik har gjort det möjligt att detaljstudera hur läkemedel fungerar på molekylnivå, och därmed bidra till effektivare mediciner med färre biverkningar. Örebroforskaren Edvin Erdtman har undersökt hur ett specifikt cancerläkemedel samarbetar med kroppen egna mekanismer och hur det skulle kunna förbättras. Resultaten presenteras i en doktorsavhandling i kemi. (Nyhedssamling 1)

Moderne snustobak er ikke farligt for helbredet. Det konkluderer britiske forskere på basis af en stor undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Mogens Jensen har astma. Apa Sherpa har verdensrekord i at bestige Mount Everest. Danskeren forsøger for fjerde gang at nå toppen uden ilt – med Apa som følgesvend. (Nyhedssamling 1)

Moire-mønstre (som ses når to mønstre lægges over hinanden) kan anvendes til målinger (Nyhedssamling 1)

Molekylær gastronomi har med stor effekt fundet vej ind på universiteterne. Men når røgen fra tørisen har lagt sig, og guldsmagen er forsvundet, hvad skal forskerne så med de nye kokke-metoder? (Nyhedssamling 1)

Mulighed for at lave porer, der er 10.000 gange mindre end diameteren af et menneskehår: Måske brugbart til hurtige DNA-analyser (Nyhedssamling 1)

Mulighed for bedre diagnose af lungekræft i fremtiden (mere præcis og hurtigere scanning) (Nyhedssamling 1)

Mumie med muligt mavesår (Nyhedssamling 1)

Mumier med åreforkalkning (Nyhedssamling 1)

Mus dopet med epo tager meget lidt på, selvom de dagligt bliver fodret med en fed kost, der svarer til junkfood til mennesker, viser ny dansk forskning. Opdagelsen kan være første skridt i retning af at udvikle en effektiv slankepille. (Nyhedssamling 1)

Mus er i stand til at lugte kræft i urinen fra andre mus. Forskere vil nu bruge lugten af rygeres urin til at teste, om de har lungekræft. (Nyhedssamling 1)

Mus, der mangler en bestemt receptor i hjernens lugtecenter, kan skelne mellem bestemte lugte hurtigere end andre mus. Evnen til at skelne mellem forskellige lugte er afhængig af visse synapser i hjernen, som hæmmer nervestimulering. (Nyhedssamling 1)

Mysteriet om kobraens nakke er løst (Nyhedssamling 1)

Mystisk gasboble undrer astronomerne (Nyhedssamling 1)

Mystisk plankton muligvis i familie med mennesket (Nyhedssamling 1)

Myter om fødsler: frygt, fordomme og fejlopfattelser af den lykkelige begivenhed. (Nyhedssamling 1)

Myterne om influenza og forkølelse cirkulerer, ligesom sygdommene selv, lystigt rundt i vinterkulden. Men hvad er sandt og hvad er falskt? To virologer afliver ti udbredte myter om folkeplagerne. (Nyhedssamling 1)

Mælkevejen er fuld af planeter som Jorden (Nyhedssamling 1)

Mælkevejen i nyt lys (Nyhedssamling 1)

Mænd og kvinder ser forskelligt på jalousi. (Nyhedssamling 1)

Mænd som lever i parforhold lader sig teste for prostatakræft tidligere end single-mænd (Nyhedssamling 1)

Mænd spiller med musklerne for at imponere damerne og skræmme rivaler væk. Elsdyrantiloper derimod har mere raffinerede metoder: de klikker med knæene, viser ny dansk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Mødre er værre end fædre til at overføre astma til deres barn, viser stor dansk undersøgelse. Forskere gætter på, at mor påvirker barnet gennem f.eks. rygning eller brystmælk. (Nyhedssamling 1)

Møl forstyrrer flagermusens radar (Nyhedssamling 1)

Mørk energi har magten i universet (Nyhedssamling 1)

Mørkelagte månekratere gennemsøges for vand (Nyhedssamling 1)

Mørkt stof fundet i underjordisk mine (Nyhedssamling 1)

Mørkt stof har hukommelse (Nyhedssamling 1)

Måling af askesky ved hjælp af førerløse fly (Nyhedssamling 1)

Måling af calcium i hjertets conorar-arterier kan bruges til at forudsige hjertesygdom. (Nyhedssamling 1)

Målinger af fjerne jordskælv giver oplysninger om det øverste af Jordens kerne (Nyhedssamling 1)

Måneformørkelse i aften (Nyhedssamling 1)

Månesonde forbereder månelandinger (Nyhedssamling 1)

Månesonde gøres klar til opsendelse (Nyhedssamling 1)

Månesonden Lunar Reconnaissance Orbiter blev i sidste uge transporteret til Kennedy Space Center for at blive klar til tur i rummet til april (Nyhedssamling 1)

Måske findes der flydende saltvand på overfladen af Mars, mener forskere. Se billeder af mudderdråber, der opfører sig som om, de har indeholdt flydende vand. (Nyhedssamling 1)

Nanopartikler bruges til studier af aktiveringen af T-celler (Nyhedssamling 1)

Nanopartikler er almindelige i kosmetik, men de kan ikke ses på indholdsfortegnelsen, og vi ved ikke, om de er farlige (Nyhedssamling 1)

Nanopartikler i kosmetik, medicin og tennisketsjere kan give skader på DNA. Det viser danske forsøg på mus og rotter. Partiklerne udløser muligvis kræft, åreforkalkning og hjertekarsygdomme. (Nyhedssamling 1)

Nanoteknologi for begyndere (Nyhedssamling 1)

Nanoteknologi kan tæmme vinden og solstrålerne (Nyhedssamling 1)

Nanoteknologi vil påvirke alle andre teknologier og kan være med til at løse det globale energi- og klimaproblem, lød det på klimakonferencen Beyond Kyoto. (Nyhedssamling 1)

Nanoudbrud varmer Solens atmosfære (Nyhedssamling 1)

Nasa bekræfter vand-is på Mars (Nyhedssamling 1)

NASA frygter at Solen bliver endnu mere aktiv (Nyhedssamling 1)

NASA genskaber jordopgang (Nyhedssamling 1)

NASA har netop afsluttet et forsøg, der viser, at det kan lade sig gøre at dyrke kartofler i rummet. Det er et skridt på vejen til at kunne dyrke fødevarer til astronauter på langfart. (Nyhedssamling 1)

NASA har offentliggjort en digitalt restaureret udgave af et historisk billede optaget af sonden Lunar Orbiter 1 i 1966 (Nyhedssamling 1)

NASA’s rumsonde Phoenix bekræfter nu, at den har fundet vand på Mars – og smagt på det. (Nyhedssamling 1)

NASA's Chandra-satellit har observeret en usædvanlig rest af en stjernes voldsomme død i en såkaldt supernovaeksplosion. (Nyhedssamling 1)

NASA's marsrobot Opportunity har fundet en sten på Mars, der muligvis er en meteorit. Stenen undersøges nu nærmere. (Nyhedssamling 1)

NASA's nye månesonde, Lunar Reconnaissance Orbiter, har sendt de første billeder af Månen tilbage til Jorden. (Nyhedssamling 1)

NASA's nye solsatellit, Solar Dynamics Observatory, er begyndt at levere billeder af Solen, og optagelserne er helt fantastiske. (Nyhedssamling 1)

NASA's Spitzer-rumteleskop har afsløret en gigantisk ring om Saturn - langt større end planetens øvrige ringsystem. (Nyhedssamling 1)

NASA's STEREO-satellitter har lavet observationer, der bekræfter eksistensen af monsterbølger på Solen. (Nyhedssamling 1)

NASA-satellit fanger kometen Lulin (Nyhedssamling 1)

NASA-satellitten Kepler har fundet fem nye exoplaneter og har målt stjerneskælv, der giver værdifuld information om stjerners liv. Danske astronomer er med helt i front. (Nyhedssamling 1)

NASA-sonden Mars Phoenix Lander lukkes delvist ned, så den kan klare sig så længe som muligt, mens vinteren nærmer sig (Nyhedssamling 1)

NASA-sonden Mars Reconnaissance Orbiter har optaget billeder af den rimfrost-dækkede Phoenix-sonde på Mars. (Nyhedssamling 1)

Natsværmerens falske øjne udfordrer Darwin (Nyhedssamling 1)

Natten mellem d. 12. og 13. august forventes meteorsværmen Perseiderne at pryde sensommernatten med stjerneskud. (Nyhedssamling 1)

Natten mellem d. 16. og 17. august kan vi - hvis vejret tillader det - se en delvis måneformørkelse på nattehimlen (Nyhedssamling 1)

Naturens dyr og planter er sprængfyldt med potente giftstoffer – men de farlige forekomster kan bruges aktivt i lægemiddelforskningens tjeneste. (Nyhedssamling 1)

Naturmedicinen 'Horny Goat Weed' fra Kina kan have en mere potent indflydelse på mandens rejsning end lægemidlet Viagra. Det afslører italienske forskere i en videnskabelig artikel. (Nyhedssamling 1)

Naturvidenskab og teknik har i øjeblikket svært ved at fange ungdommens interesse. Der er tale om en kulturkløft mellem de voksne og de unge, mener ny professor på AAU. (Nyhedssamling 1)

Naturvidenskaben må svare igen (Nyhedssamling 1)

Neandertalere brugte makeup (Nyhedssamling 1)

Neandertalere måske samme art som det moderne menneske (Nyhedssamling 1)

Neandertalerne havde god plads (Nyhedssamling 1)

Neandertalerne var ikke blandt vores forfædre (Nyhedssamling 1)

Nedskæring i forskningen i England. (Nyhedssamling 1)

NEEM slår verdensrekord (Nyhedssamling 1)

Netop i disse timer flyver en satellit over Danmark, som er designet og bygget af studerende fra Aalborg Universitet. Satellitten blev sendt op tidligt mandag morgen. (Nyhedssamling 1)

New wound dressings drive bacteria down a suicidal path (Nyhedssamling 1)

Niels Bohr var en stædig mand (Nyhedssamling 1)

Nikotin i små doser kan måske redde hjernen hos nyfødte efter alvorlig iltmangel, antyder norsk forskning. (Nyhedssamling 1)

Nobelpris i kemi for selvlysende molekyler (Nyhedssamling 1)

Nobelprisen i fysik hædrer Naturens brudte symmetrier (Nyhedssamling 1)

Nobelprisen i fysik tilfalder tre forskere for at have dokumenteret brudte symmetrier i fysikkens love. Uden dette symmetribrud ville vi ikke kunne eksistere, påpeger dansk forsker. (Nyhedssamling 1)

Nobelprisvinder John L. Hall: Ren luksus at få lov til at studere fysik (Nyhedssamling 1)

Nobelprisvinder William D. Phillips: Vi har brug for en Teori for Alting (Nyhedssamling 1)

Nobelprisvindere forventer flere store gennembrud i fysik (Nyhedssamling 1)

Noget stort er eksploderet, over 12 milliarder lysår fra jorden. (Nyhedssamling 1)

Nogle af tidens populæreste tv-serier handler om tidsrejsefilosofi og kvantemekanik, og idéerne er ikke bare underholdende tv-vrøvl. Få den videnskabelige baggrund for mystikken i Lost og FlashForward - og lær, hvad det kræver at rejse i tiden. (Nyhedssamling 1)

Nogle af universets mindste partikler kan røbe nogle af universets største hemmeligheder. Et nyt instrument på rumstationen ISS kan fange den kosmiske stråling og gøre os klogere på mørkt stof. (Nyhedssamling 1)

Nogle af universets største gåder skal løses på Syddansk Universitet. På et nyt center for partikelfysik vil forskerne finde ud af, hvor stoffet kommer fra, og hvad mørkt stof er for noget. (Nyhedssamling 1)

Nogle gange er det bedre at ofre sig for fællesskabet for at redde sit eget arvemateriale. Forskere har påvist genet for uselvisk opførsel i ølgærsvamp. (Nyhedssamling 1)

Nogle har en mystisk evne til at læse ansigtsudtryk præcist, mens andre har anderledes svært ved at skelne mellem et sandt og et falsk smil. Danske forskere vil nu undersøge, hvorfor vi er så forskellige. (Nyhedssamling 1)

Nogle mennesker får det bedre af placebo-medicin - neutrale sukkerpiller. Nu viser det sig, at et særligt gen hos patienter med en angstlidelse afgør, om pillerne virker eller ej. (Nyhedssamling 1)

Nogle mennesker kommer sig aldrig over sorg. De kan være blevet afhængige, antyder en ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Nogle nydanske kvinder har dobbelt så høj risiko for at føde et dødfødt barn som andre, og det undrer forskerne (Nyhedssamling 1)

Nogle varianter af fugleinfluenza-virus har udviklet egenskaber som minder stadig mere om de vira, der forårsagede de store verdensomspændende epidemier i 1918, 1957 og 1968 (Nyhedssamling 1)

Nordstjernen får sin anden ungdom (Nyhedssamling 1)

Norske firmaer sikrer sig mod finanskriser. (Nyhedssamling 1)

Norske forskere beder om mælketænder fra 100.000 børn. Det kan blive den største tandbank i verden. (Nyhedssamling 1)

Norske forskere har gravet en dinosaurus på 20 meter ud af fjeldet på Svalbard. Kæmpeøglen er formentlig en hidtil ukendt, ny art svaneøgle, som har jaget fisk og andre øgler i det forhistoriske ishav. (Nyhedssamling 1)

Norske forskere tegner profil af det første dyr (Nyhedssamling 1)

Nu begynder en rejse tilbage i tiden med den europæiske satellit Planck, der skal opklare mysteriet om, hvordan kimen til vore dages galakser, stjerner og planeter opstod. Satellitten opsendes i dag. (Nyhedssamling 1)

Nu er det bevist: Hunden gør medicinske underværker for sin ejer. Dyrelægens råd for hunden får nemlig både vægt og kolesteroltal ned. (Nyhedssamling 1)

Nu er LHC verdens kraftigste accelerator (Nyhedssamling 1)

Nu har alle færinger bosat i Danmark mulighed for at lade sig screene for den genetiske defekt CTD; en arvelig og sjælden sygdom, der ubehandlet kan føre til pludselig død. (Nyhedssamling 1)

Nu har vi bombet Månen (Nyhedssamling 1)

Nu kan du få et hurtigt, pædagogisk overblik over de vigtigste nanomaterialer og formålet med at bruge dem i medicin og teknologi. (Nyhedssamling 1)

Nu rapporterer amerikanske forskere om mennesker som kan ’høre’ de bevægelser de ser. Vingeslagene fra en sommerfugl, for eksempel. (Nyhedssamling 1)

Numsehullet blev født af kønsorganerne (Nyhedssamling 1)

Nutidens DNA-vacciner er for dårlige til at aktivere immunforsvaret. Men det er der rådet bod på med de nye vacciner. (Nyhedssamling 1)

Ny avanceret målemetode i nanoskala kan gøre os klogere på virusinfektioner og sygdomme i nervesystemet. (Nyhedssamling 1)

Ny bakterie opkaldt efter Århus (Nyhedssamling 1)

Ny behandlingsmetode med et kort stykke RNA har bremset spredningen af brystkræft i mus. (Nyhedssamling 1)

Ny borekerne skal afsløre Jordens tidligste liv (Nyhedssamling 1)

Ny dansk forskning i transport i celler vender op og ned på den gængse opfattelse inden for feltet. Dermed åbner der sig nye perspektiver for bekæmpelse af sygdomme som depression og Alzheimers. (Nyhedssamling 1)

Ny dansk forskning leverer verdens første bevis for, at børn får skader på deres DNA, allerede mens de ligger i moderens mave. Alt tyder på, at synderen er luftforurening fra biler. (Nyhedssamling 1)

Ny dansk forskning understøtter kontroversiel klimateori (Nyhedssamling 1)

Ny dansk forskning viser, at den tidlige atmosfære ikke rummede ekstreme mængder CO2, som hidtil troet. Det får forskerne til at foreslå en ny løsning på et klassisk klimaproblem. (Nyhedssamling 1)

Ny dansk forskning viser, at en kombination af konserveringsmidler i kosmetiske produkter kan reducere mængden af stoffer, der giver kontaktallergi. (Nyhedssamling 1)

Ny dansk forskning viser, at hård styrketræning kan hjælpe sklerosepatienter, som ellers i mange år har fået at vide, at de skal holde sig i ro. (Nyhedssamling 1)

Ny dansk forskning viser, at klimaet påvirkes af Jordens magnetfelt. Den opsigtsvækkende observation har forskerne gjort ved at sammenholde en rekonstruktion af Jordens tidligere magnetfelt med klimadata fra drypstenshuler. (Nyhedssamling 1)

Ny dansk forskning viser, at sabelkatten brugte sine store hjørnetænder til at dolke sit bytte med dødbringende præcision. (Nyhedssamling 1)

Ny dansk forskning viser, at små doser stress af kroppens celler er godt for helbredet. Rent faktisk kan stress forebygge en lang række dødelige sygdomme og derfor også forlænge vores liv med flere år. (Nyhedssamling 1)

Ny dansk forskning viser, at Solens aktivitet gennem de sidste titusinde år har vekslet mellem perioder med stærke rytmiske variationer og perioder med betydeligt svagere variationer. (Nyhedssamling 1)

Ny dansk forskning viser, at tre forskellige mutationer i arvemassen øge risikoen for at udvikle skizofreni. (Nyhedssamling 1)

Ny dansk metode til fremstilling af nanotråde (Nyhedssamling 1)

Ny dansk nanoforskning giver os vigtig viden om nervecellers kommunikation, som vil hjælpe i kampen mod nervesmerter, der opstår i forbindelse med amputation og sukkersyge. (Nyhedssamling 1)

Ny diagnosetest for parasitsygdommen Chagas sygdom. (Nyhedssamling 1)

Ny dinosaur fundet af studerende (Nyhedssamling 1)

Ny engelsk forskning viser, at salmonella er i stand til at trænge ind i amøber overalt i vores omgivelser. Amøberne giver salmonellaen en effektiv beskyttelse mod rengøring og desinfektion. (Nyhedssamling 1)

Ny forskning antyder, at det engelske udtryk ’feeling blue’ ikke hænger ret godt sammen med det indre hos dem, der er triste. De deprimerede føler sig i grunden mere grå. (Nyhedssamling 1)

Ny forskning dokumenterer, at tilsætning af jod til salt har hjulpet på folkesundheden i Danmark. Det er første gang, man kan bevise, at mineraltilskud i kosten har gavnlig virkning. (Nyhedssamling 1)

Ny forskning forstærker mistanken om, at det kraftigt udbredte herpes 1-virus kan være en af årsagerne til Alzheimers. (Nyhedssamling 1)

Ny forskning fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet - øger frygten for, at mennesker kan udvikle uhelbredelige bakteriesygdomme. (Nyhedssamling 1)

Ny forskning indikerer, at søvnens drømmeperioder ikke hjælper os med at fordøje dagens følelser, i stedet tyder det på, at de rent faktisk forværrer vores negative følelser. (Nyhedssamling 1)

Ny forskning tyder på, at skistøvler med plads til at bevæge anklen kan forhindre nogle af de mange knæskader blandt skisportsudøvere som OL-håbet Sophie Fjellvang-Sølling. (Nyhedssamling 1)

Ny forskning viser, at akupunktur virker bedre end almindelig behandling for rygsmerter. Det samme gør snyde-akupunktur med tandstikkere. (Nyhedssamling 1)

Ny forskning viser, at fiskeolie mister sine gode egenskaber og feder langt mere, hvis det bliver spist sammen med sukker. Derfor bør vi undgå at spise kosttilskuddet lige inden desserten om aftenen. (Nyhedssamling 1)

Ny forskning viser, at Solen er kedelig - den adskiller sig ikke væsentligt fra andre stjerner i dens omegn. Det støtter teorien om, at livet findes overalt i universet. (Nyhedssamling 1)

Ny forskning viser, at vi sover for at nedbryde et giftstof i hjernen, der ophobes, mens vi er vågne. De nye resultater giver en ny forståelse af søvnforskernes mest brugte søvnmodel. (Nyhedssamling 1)

Ny forskning viser, at vulkanudbrud nedkøler klimaet i troperne - og har gjort det i 450 år. (Nyhedssamling 1)

Ny hiv-forskning antyder, at virusset kan snige sig ind i kvindekroppen på en måde, som overrasker forskerne (Nyhedssamling 1)

Ny hiv-vaccineopdagelse blev fremstillet som et gennembrud og en milepæl på området. Nu skyder kritikere med skarpt, mens vaccinegåden fortsat er uløst. (Nyhedssamling 1)

Ny hjemmeside: Evolution.dk går på nettet i anledning af Darwins 200 års fødselsdag. Sitet skal bekæmpe kreationismen med ord og billeder. (Nyhedssamling 1)

Ny ildkugle på himlen (Nyhedssamling 1)

Ny influenza H1N1 kan spredes i svinestalde (Nyhedssamling 1)

Ny iskerneboring er med til at løse klima-gåden (Nyhedssamling 1)

Ny kemiforskning afslører, hvorfor den unge jordklode ikke var bundfrossen. Resultatet bør få os til nøje at overveje, hvilke drivhusgasser vi sender ud i atmosfæren, siger forskeren bag. (Nyhedssamling 1)

Ny kemisk forskning viser, hvordan skyers såsæd dannes over skovområder. Det kan vise sig afgørende. når klimaets udvikling skal forudsiges. (Nyhedssamling 1)

Ny kæmpeøgle fundet (Nyhedssamling 1)

Ny parasit kan blive sensommerens plage for badegæster (Nyhedssamling 1)

Ny præcisionsopmåling mindsker sandsynligheden for vand på Månen. Japansk satellit afslører ukendte detaljer om Månens overflade. (Nyhedssamling 1)

Ny satellit kan se stjernerne skælve (Nyhedssamling 1)

Ny satellit skal jagte jordlignende planeter (Nyhedssamling 1)

Ny stjerne opdaget i Karlsvognen (Nyhedssamling 1)

Ny stor flyveøgle fundet i Brasilien (Nyhedssamling 1)

Ny strid om kongekrabben (Nyhedssamling 1)

Ny svensk afhandling fortæller, hvordan du kan undgå problemer i tommelfingeren og andre dele af kroppen, hvis sms’erne bliver lange og beskederne kommer i stimer. (Nyhedssamling 1)

Ny svensk doktorafhandling viser, at risikoen for at komme til skade stiger, selvom man kun har fået et enkelt glas. Dansk forsker mener, det er svært at bevise direkte. (Nyhedssamling 1)

Ny sårbandage får bakterier til at dræbe sig selv (Nyhedssamling 1)

Ny teknik hjælper synsskadade til at ”se følelser” (Nyhedssamling 1)

Ny teori om Mars' røde farve (Nyhedssamling 1)

Ny teori: Den Sorte Død udryddede dominerende gentype (Nyhedssamling 1)

Ny teori: Livet er en ekstrem grad af orden (Nyhedssamling 1)

Ny teori: Livet opstod af lava (Nyhedssamling 1)

Ny teori: Når en stjerne får besøg af et sort hul, bliver den opslugt. Processen kan udløse uhyre kraftig stråling, såkaldte gammaglimt, mener engelske forskere. (Nyhedssamling 1)

Ny type af flyvende krybdyr fra 95 mill. år siden. (Nyhedssamling 1)

Ny udstilling hylder Charles Darwin og hans evolutionsteori i forbindelse med hans 200 års fødselsdag. (Nyhedssamling 1)

Ny undersøgelse af 37 millioner år gammel fossil udfordrer den populære Idas plads som mulig stamfader til mennesket. Måske var Ida blot en halvabe. (Nyhedssamling 1)

Ny undersøgelse forstærker koblingen mellem vandforurening og fertilitetsproblemer hos mænd. (Nyhedssamling 1)

Ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden viser, at de fleste unge blev solskoldede sidste sommer. De unge vægter stadig udseendet højere end risikoen for at få modermærkekræft. (Nyhedssamling 1)

Ny undersøgelse viser, at luften i skolelokaler kan være stærkt forurenet med ekstremt små partikler. Ifølge danske eksperter mistænkes de i stigende grad for at kunne skade helbredet. (Nyhedssamling 1)

Ny undersøgelse viser, at miljøgifte som metylkviksølv kan forårsage skader i koncentrationer, der tidligere blev betragtet som sikre. Stofferne kan føre til evnesvaghed, spastisk lammelse og autisme. (Nyhedssamling 1)

Ny viden gemmer sig stadig i Niels Bohr Arkivet, som opbevarer den berømte fysikers publikationer og hans upublicerede breve og manuskripter. Læs om bl.a. Niels Bohrs stædige politiske kamp. (Nyhedssamling 1)

Nydelse er drivkraften i alle vores handlinger - vi gør alt for at opnå nydelse, men paradoksalt har vi meget svært ved at få den. Det mener hjerneforsker Morten Kringelbach, der lige nu barsler med en ny bog om fænomenet. (Nyhedssamling 1)

Nye 3D-modeller af knogleresterne af Homo floresiensis viser, at 'hobbitten' var en selvstændig menneskeart. Det afgør en en årelang diskussion mellem flere forskergrupper. (Nyhedssamling 1)

Nye billeder af Mars-måne (Nyhedssamling 1)

Nye billeder fortæller om Uranus' årstider (Nyhedssamling 1)

Nye billeder fra NASA's månesonde Lunar Reconnaissance Orbiter viser efterladenskaberne af Apollo-missionerne på Månen. (Nyhedssamling 1)

Nye danske forskningsresultater vil hjælpe brystkræftpatienter til bedre behandling og færre bivirkninger. (Nyhedssamling 1)

Nye data fra Kepler viser, at rumteleskopet kan finde jordlignende planeter i den beboelige zone omkring andre stjerner. Det giver håb om at kunne finde fjerne exoplaneter, der i princippet kan huse liv. (Nyhedssamling 1)

Nye dinoer i Australien (Nyhedssamling 1)

Nye forskningsresultater fra Aarhus Universitet viser, at klodens bjerge maksimalt er 1.500 m højere end den såkaldte snegrænse. Det forklarer hvorfor bjerge tæt ved Ækvator er højere end ved polerne. (Nyhedssamling 1)

Nye forsøg hos rotter viser, at druk blandt unge kan føre til mere risikobetonet adfærd. Til gengæld klarer fulde folk sig bedre, når de så slår hovedet, viser en anden undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Nye forsøg på gravide rotter viser, at deres fostre kun er følsomme for hormonforstyrrende stoffer i en meget tidlig periode af graviditeten (Nyhedssamling 1)

Nye fossiler viser de allerførste spor efter dyr, der har bevæget sig af egen kraft. (Nyhedssamling 1)

Nye observationer styrker den såkaldte kamæleonteori, der forklarer, hvordan mørk energi gennemsyrer rummet overalt, selvom forskerne ikke kan observere den. (Nyhedssamling 1)

Nye opdagelser viser, at hovedbyen Las Palmas ligger i en speciel risikozone på vulkanøen Gran Canaria. (Nyhedssamling 1)

Nye resultater fra Geocenter Danmark kan ifølge forskerne kun forklares via Henrik Svensmarks kontroversielle klimamodel. Resultatet kaster en bombe ned i den danske klimadebat. (Nyhedssamling 1)

Nye rumsonder skal finde vand på Månen (Nyhedssamling 1)

Nye undersøgelser af jyske klitter afslører, at det ikke kun er et varmere klima, der giver flere storme. Det begynder også at blæse mere, når klimaet bliver koldere. (Nyhedssamling 1)

Nye utrolige billeder af Solen (Nyhedssamling 1)

Nye vacciner til husdyr (Nyhedssamling 1)

Nye våben mod bakterieresistens kan findes i havet (Nyhedssamling 1)

Nyfunden pterosaur var en fascinerende og ikke mindst dominerende skabning på himlen for omkring 115 millioner år siden. (Nyhedssamling 1)

Nyopdaget mekanisme i hjernen giver os et helt nyt syn på, hvordan vores pandelap virker. Det fortæller blandt andet, at mænd skal sørge for at tilfredsstille deres kvinder. (Nyhedssamling 1)

Nyopdaget planet er let som kork (Nyhedssamling 1)

Nyrelægen My Svensson har fundet ud af, at fiskeolie nedsætter antallet af blodpropper i hjertet med 70 procent hos nyrepatienter i dialyse. En amerikansk virksomhed har købt rettighederne til patentet (Nyhedssamling 1)

Nyren er som et slags super-filter, der renser blodet fuldstændigt, og bagefter smider alt det, man skal bruge, tilbage igen. Men hvad går galt i den proces, når man får en nyresygdom? (Nyhedssamling 1)

Nyren er som et slags super-filter, der renser blodet fuldstændigt, og bagefter smider alt det, man skal bruge, tilbage igen. Men hvad går galt i den proces, når man får en nyresygdom? (Nyhedssamling 1)

Nyt canadisk studium afslører, at sangfugle som drosler og svaler flyver tre gange så hurtigt, som hidtil antaget. (Nyhedssamling 1)

Nyt dansk forskningsprojekt afslører, at unge kul kan danne olie. Resultatet er vigtigt i jagten på nye olieforekomster, og får allerede stor opmærksomhed fra mange olieselskaber. (Nyhedssamling 1)

Nyt dansk studium af Jordens magnetfelt igennem de sidste 50.000 år nedtoner sandsynligheden for en nært forestående magnetisk polvending. Et scenarie, som ellers frygtes af mange. (Nyhedssamling 1)

Nyt dansk studium viser overraskende, at giraffens hjerte ikke er ekstra stort i forhold til andre dyrs. Det giver blodtryksforskere et problem. (Nyhedssamling 1)

Nyt fra Galileis noter (Nyhedssamling 1)

Nyt gigantisk online-kort skal samle hele Jordens geologi (Nyhedssamling 1)

Nyt science center på Vestsjælland (Nyhedssamling 1)

Nyt stort studie dokumenterer, at kaffe og te nedsætter risikoen for type 2-diabetes. Ifølge dansk diabetesforsker ved man endnu ikke hvilke stoffer, der giver den gavnlige effekt. (Nyhedssamling 1)

Nyt studie viser en sammenhæng mellem stoffet cholin, der blandt andet findes i bacon og æg, og udviklingen af hjerneceller i fosterstadiet. (Nyhedssamling 1)

Nyt syn på degenerative sygdomme som følge af opdagelsen af epigenetik. Miljøet påvirker generne over flere generationer. (Nyhedssamling 1)

Nyt tema om evolution (Nyhedssamling 1)

Nyt termometer kan måle milliardtedele grader (Nyhedssamling 1)

Nyt øje mod sydhimlen (Nyhedssamling 1)

Nyt, stort forskningscenter i København skal afdække proteiners hemmeligheder. Målet er blandt andet bedre behandling af sygdomme som demens, Alzheimers og Parkinsons. (Nyhedssamling 1)

Nytårsnat går tiden i stå (Nyhedssamling 1)

Næbbede træk og maveindholdet hos en nyopdaget dinosaur er de første beviser for, at der også fandtes nøddeknækkere blandt dinosaurerne, mener forskere. (Nyhedssamling 1)

Nærdøds-oplevelser forsøgt forklaret. (Nyhedssamling 1)

Nærdøds-oplevelser kobles til CO2 i blodet (Nyhedssamling 1)

Næste gennembrud i lægemiddelforskningen kan vise sig at komme fra en gammel kinesisk opskrift. (Nyhedssamling 1)

Næste år vil både japanske forskere og en privat forening af rumentusiaster opsende fartøjer, der er drevet af Solens lys - såkaldte solsejl. (Nyhedssamling 1)

Næsten 70 procent af børn med to skizofrene forældre får en psykisk sygdom. Det viser en analyse af alle psykiatriske indlæggelse i Danmark mellem 1970 og 2007. (Nyhedssamling 1)

Næsten en tredjedel af kræftforskningen i internationale tidsskrifter er præget af interessekonflikter, viser ny amerikansk undersøgelse. Men der er ingen grund til bekymring, mener norsk ekspert. (Nyhedssamling 1)

Når den globale opvarmning får permafrosten i Arktis til at tø, kan der potentielt set dannes store mængder lattergas, viser ny dansk forskning. Lattergassen kan øge den globale opvarmning og skade ozonlaget. (Nyhedssamling 1)

Når deprimerede gravide tager antidepressiver, går det ud over deres ufødte børn, viser en netop offentliggjort dansk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Når der drikkes igennem, får de danske kvinder mere end dobbelt så mange tømmermænd, som danske mænd, viser ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Når det gælder mineraler, er der ingen sundhedsgevinst at hente ved at spise økologiske grøntsager frem for grøntsager, der er dyrket konventionelt, viser ny dansk undersøgelse (Nyhedssamling 1)

Når det gælder om at huske ting, er vi mennesker meget i følelsernes vold. Gælder det også for dig? (Nyhedssamling 1)

Når dine muskler gør ondt, bliver du hurtigere træt og risikerer skader, viser ny dansk forskning. (Nyhedssamling 1)

Når dine øjne bevæger sig hurtigt under søvnen, er din hjerne i gang med at finde løsninger til dig. Ny forskning viser, at REM-søvnen forbedrer vores kreative problemløsning med 40 procent. (Nyhedssamling 1)

Når en giraf bliver bedøvet, vælter den omkuld, og under faldet er der stor risiko for, at den brækker halsen. Efter forgæves at have søgt at redde en kvæstet forsøgsgiraf, har danske forskere nu udviklet en sikker måde at bedøve giraffer på - ZOO er begejstret. (Nyhedssamling 1)

Når hundestejler skal vælge en leder, gør de dette på samme måde, som når vi mennesker googler: De følger stimen. (Nyhedssamling 1)

Når NASA's Phoenix Mars Lander på søndag tager den nervepirrende tur ned gennem Mars' atmosfære med dansk last ombord, vil et hold danske forskere spændt følge med fra kontrolcentret i Tucson, Arizona. (Nyhedssamling 1)

Når vi køber biler, tøj eller mad, spiller vores ubevidste emotioner en stor og hidtil overset rolle på vores adfærd og de valg vi tager, når vi står foran hylderne i supermarkedet (Nyhedssamling 1)

Når vi sover, fyrer kroppen op under en lang række processer, der skal gøre os klar til at gribe den næste dag. (Nyhedssamling 1)

Når vi stiller urene en time frem, er det ikke kun godt for elregningen – det gavner også vores psykiske helbred. Det viser dansk forskning fra Rigshospitalet. (Nyhedssamling 1)

Observationer af lagdelte klipper i et krater på Mars støtter forskernes formodning om, at den røde planet har haft en våd fortid. (Nyhedssamling 1)

Observationer lavet med den europæiske sonde Venus Express tyder på, at Venus har haft en våd og vulkansk fortid. (Nyhedssamling 1)

Observationer lavet med Rumteleskopet Hubble støtter tanken om, at også små galakser er indhyllet i betydelige mængder af usynligt mørkt stof. (Nyhedssamling 1)

Ofre for voldsomme begivenheder lider ofte af posttraumatisk stress-forstyrrelse. En ny undersøgelse viser, at måden, man husker traumet på, har indflydelse på, hvor langt tid man efterfølgende skal slås med stress-forstyrrelsen. (Nyhedssamling 1)

Olieforurening truer lavtliggende områder ud til den Mexikanske Golf. (Nyhedssamling 1)

OL-sejlere fik hjælp af vejrmodeller (Nyhedssamling 1)

Om et par milliader år kan det være slut med vores planet. Nye beregninger viser, at der er en lille, men reel risiko for, at Jorden støder sammen med en af sine naboer. (Nyhedssamling 1)

Omkring en halv million danskere lider af irritabel tyktarm. Nyt forskningsprojekt skal vise, om lægen hurtigere og lettere kan stille diagnosen. (Nyhedssamling 1)

Omvendte gigantlyn fanget på film (Nyhedssamling 1)

Opdagelsen af to typer dødbringende virus udløser i dag Nobelprisen i medicin til forskere, der har kæmpet hårdt mod deres videnskabelige modstandere. (Nyhedssamling 1)

Opfør dig ordentligt, ellers gider vi ikke at spille med dig mere. Internetspillere har en høj selvjustits, viser ny dansk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Ophævelse af karantæneområder for hvede i det sydlige USA på grund af svampesygdommen Karnal bunt (også kaldet partial bunt) hos hvede, durumhvede og triticale som følge af svampen Tilletia indica. (Nyhedssamling 1)

Oplev en delvis måneformørkelse (Nyhedssamling 1)

Oppe i hjernen tikker hjernecellerne i takt og danner en karakteristisk hjernerytme. Men nogle gange går cellerne i utakt – med vilje. (Nyhedssamling 1)

Ordenssansen rykket 500.000 år tilbage (Nyhedssamling 1)

Over 50 år med forsking og registreringar i Øvre Heimdalen har gjeve unik og uvurderleg kunnskap om norske fjellvatn. (Nyhedssamling 1)

Over 80 lande er gået sammen om at udvikle et kæmpemæssigt digitalt kort over hele verdens geologi i en skala 1:1000.000. Projektet OneGeology er et af de største og mest ambitiøse internationale kortlægningsprojekter nogensinde (Nyhedssamling 1)

Over en million europæere har hiv uden at vide det. Især i Østeuropa bliver hiv-smittede behandlet for sent, og den sene diagnosticering koster alene i år 100.000 europæere livet. (Nyhedssamling 1)

Over halvdelen af danske heste har mavesår. Forskere vil undersøge, om det betyder, at de også har stress (Nyhedssamling 1)

Over halvdelen af de danske skoleklasser, der deltog i et stort forsøg med måling af indeklima, har målt CO2-koncentrationer over den anbefalede grænse. (Nyhedssamling 1)

Overgreb som følge af netkontakt kan minskes (Nyhedssamling 1)

Overraskelsesangreb ramte forsiden (Nyhedssamling 1)

Overraskende livligt ved Antarktis (Nyhedssamling 1)

Overskud af fosfor i landsbrugsjorde i Norge (Nyhedssamling 1)

Overvægtige kvinder får færre graviditets- og fødselskomplikationer, hvis de får opereret mavesækken mindre, hævder israelske forskere. Det er en logisk konsekvens af, at de taber sig, siger dansk ekspert. (Nyhedssamling 1)

Ovnbagt eller grillet fisk, rig på to slags omega-3 fedtsyrer, ser ud til at reducere risikoen for blodpropper og hukommelsesproblemer hos modne voksne og ældre. (Nyhedssamling 1)

Palæontologer har fundet velbevarede kranier af en hidtil ukendt dinosaur. Nu håber de, at Abydosaurus-resterne kan give viden om kæmpeøglernes spisevaner. (Nyhedssamling 1)

Palæontologer har undersøgt skelettet efter en rovdinosaur, som lignede den kæmpemæssige Tyrannosaurus rex til forveksling. Men Raptorex var meget mindre. (Nyhedssamling 1)

Parasitterne Cryptosporidium og Giardia gør mange danskere syge hvert år. Et nyt tværfagligt forskningsprojekt skal udvikle et apparat, der kan forhindre de skadelige parasitter i vores drikkevand. (Nyhedssamling 1)

Partikelacceleratoren Large Hadron Collider er snart i gang igen efter sidste års heliumlækage. Reparationerne har kostet omkring 200 millioner kroner. (Nyhedssamling 1)

Partikler af det mystiske mørke stof kan være dukket op i en underjordisk mine i USA. I så fald er det et stort gennembrud, mener dansk forsker. (Nyhedssamling 1)

Partnere til kronisk syge føler sig magtesløse, misforståede og oversete, viser ny dansk forskning. (Nyhedssamling 1)

Pas på! En række snydepelse slår plat på hjerneforskningens store succes, som de tjener kassen på, advarer en hjerneforsker. (Nyhedssamling 1)

Patenter: Grøn teknologi fortrinsret i USA, når patentansøgninger skal vurderes. (Nyhedssamling 1)

Patienten tænker anderledes, end lægen tror. Det skaber misforståelse mellem de to parter, viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Patienter med manglende evne til at synke: Test kan hjælpe med at finde årsagen. (Nyhedssamling 1)

Patienter med skrumpelever har ofte udviklet helbredsproblemer på grund af sygdommen allerede, når diagnosen bliver stillet, viser nye forskningsresultater fra Århus Sygehus. Det øger risikoen for tidlig død. (Nyhedssamling 1)

Pattedyr danner morfonlignende opiater. (Nyhedssamling 1)

Penis kan blive længere uden operation, fremgår det af en undersøgelse i seneste udgave af ’British Journal of Urology International’. Men det kræver en dedikeret indsats. (Nyhedssamling 1)

Personalet på plejehjem skal involvere sig mere i måltiderne, hvis de ældre skal undgå underernæring, viser ny ph.d.-afhandling (Nyhedssamling 1)

Personer med hukommelsestab kan være kede af det, selvom de ikke husker hvorfor. En ny undersøgelse giver et indblik i, hvordan vores hukommelse fungerer. (Nyhedssamling 1)

Personer, som lider af en udbredt søvnsygdom, har næsten dobbelt så stor risiko som raske for at blive langtidssygmeldte. Faren for at ende som invalidepensionist mere end fordobles. (Nyhedssamling 1)

Peter Grünberg: Sol, måne og stjerner var min vej ind i fysik (Nyhedssamling 1)

PET-scanning af patienter med kræft medfører stigende udgifter. (Nyhedssamling 1)

Ph.d.-studerende løste solgåde på sofaen (Nyhedssamling 1)

Phoenix fandt vand og gift på Mars (Nyhedssamling 1)

Phoenix-sonden fangede solopgangen på den sidste dag i sondens planlagte mission på Mars. (Nyhedssamling 1)

Phoenix-sonden smager på Mars-vandet (Nyhedssamling 1)

Piger kan holde en del akne nede ved at spise grøntsager. Den vigtigste årsag til akne er dog psykiske problemer som depression og angst, konstaterer norske forskere i en ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Piger uden kæreste er ikke nævneværdigt mere begejstrede for eksemplarer af det modsatte køn end kvinder med kæreste på. Men de bruger længere tid på at vurdere dem. (Nyhedssamling 1)

Pigerne dominerer Unge Forskere (Nyhedssamling 1)

Pink tusindben lander på hitlisten (Nyhedssamling 1)

Planeten fra en anden galakse (Nyhedssamling 1)

Planeten Venus er nu kommet så langt øst for Solen, at den med lidt held kan fanges efter solnedgang. (Nyhedssamling 1)

Planeter, som kredser den omvendte vej. (Nyhedssamling 1)

Planet-jæger får nyt isenkram (Nyhedssamling 1)

Planetmøde på morgenhimlen (Nyhedssamling 1)

Plankton afslører rekordhøjt CO2-niveau (Nyhedssamling 1)

Planten Stevia indeholder et kaloriefrit og sundt sødestof, som ifølge ny dansk forskning også er et supereffektivt middel mod type 2-diabetes. Nu testes medicinen på mennesker. (Nyhedssamling 1)

Planter - ingen ren grøntsag (Nyhedssamling 1)

Planter kan være smartere, end vi tror. Ny forskning tyder på, at amerikanske ørkenbuske ikke blot kan sende beskeder til hinanden. De kommunikerer til og med bedst med slægtninge. (Nyhedssamling 1)

Plaststrimler mod forurening - til målinger (Nyhedssamling 1)

Pneumokok-infektion er 36 gange hyppigere hos børn med seglcelleanæmi (Nyhedssamling 1)

Polvending ikke lige om hjørnet (Nyhedssamling 1)

Populær ferieby i vulkansk risikozone (Nyhedssamling 1)

Portræt af en stjerne (Nyhedssamling 1)

Portræt af kosmisk fødeklinik (Nyhedssamling 1)

Praktiserende læger tøver med at give deres sukkersygepatienter livsvigtige råd om, hvordan de skal leve sundt. En ekstra sygeplejerske på klinikken kan ændre billedet, så patienterne får rådgivning, lyder det i en rapport fra Dansk Sundhedsinstitut. (Nyhedssamling 1)

Produkter, der er beriget med fiskeolie, kan måske give mere intelligente børn, men berigelsen stiller store tekniske krav og møder modstand fra forbrugere. (Nyhedssamling 1)

Professor Eskes Bog (Nyhedssamling 1)

Professor Helle Johannesen fra Syddansk Universitet undersøger nu potentialerne i alternative behandlingsformer. (Nyhedssamling 1)

Professor i virologi anbefaler, at man sygemelder sig i tiden efter en omgang influenza. På den måde undgår man, at sygdommen spreder sig yderligere. (Nyhedssamling 1)

Professor Rasmus Bro er sammen med andre forskere i gang med at udvikle en ny metode til cancer-diagnostik, som baserer sig på en komplet kemisk profilering af tarmkræft-blodprøver. (Nyhedssamling 1)

Proteinet fibrinogen (der er med til at størkne blod) er også af betydning ved dannelsen af ar i hjernen og rygmarven. Fibrinogen bærer på en hvilende faktor, som bliver aktiveret, når det kommer ind i hjernen efter en skade, og denne faktor får hjernecellerne til at danne et ar. Ar i hjernen og rygmarven kan blokere forbindelser mellem nervecdeller og kan medføre at patienten ikke bliver helt rask igen. (Nyhedssamling 1)

Prøver taget ved Blood Falls i Antarktis afslører, at små organismer i isolation har klamret sig til livet under mange meter is. (Nyhedssamling 1)

På baggrund af en ny undersøgelse mener en britisk forsker, at der ikke er noget grundlag for at anbefale fysisk aktivitet mod menstruationssmerter. (Nyhedssamling 1)

På COROT-7b regner det med småsten (Nyhedssamling 1)

På den tilsyneladende golde klippegrund i havdybet holder enorme mængder bakterier til. De lever formentlig af sten. (Nyhedssamling 1)

På en af klodens mest utilgængelige øer har danske forskere fået bygget en hytte af træ og messing. Observatoriet skal samle vigtig viden om Jordens magnetfelt. (Nyhedssamling 1)

På en konference for verdens dygtigste unge fysikere deltog to muslimske kvinder, der var dækket af slør fra top til tå. Religionen opfordrer os til at forske, siger de. (Nyhedssamling 1)

På Færøerne er risikoen for hjernesygdommen Parkinsons sygdom dobbelt så høj som i Danmark. Ny forskning tyder på, at færingernes kost har betydning for sygdommen (Nyhedssamling 1)

På grund af færre jobmuligheder udskyder amerikanerne tidspunktet, hvor de bliver "voksne". (Nyhedssamling 1)

På LIFE ved Københavns universitet arbejder forskerne intenst på at finde nye alternativer til bekæmpelse af bakterie infektioner. (Nyhedssamling 1)

På overfladen er Mars dødelig for bakterier, alligevel kan planetens støvlag skjule levedygtige bakterier, viser eksperimenter fra Marslab på Aarhus Universitet. (Nyhedssamling 1)

På søndag, d. 21. juni, har vi sommersolhverv og dermed årets længste dag. Hvor lang dagen er, afhænger dog meget af, hvor du befinder dig. (Nyhedssamling 1)

På toppen af vulkanen Socoma mellem Chile og Argentina har amerikanske biologer opdaget en hidtil ukendt form for mikrober. De lever af gasser, der siver op fra Jordens indre. (Nyhedssamling 1)

På trods af 100 års forskning mangler vi stadig grundlæggende viden om, hvorfor kørestolsbrugere får siddesår, konkluderer ny dansk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

På trods af julelys og juleglans kan den mørke tid være hård for dem, der lider af vinterdepressioner. Danske forskere er på sporet af en genvariation, der beskytter mod den alvorlige sygdom. (Nyhedssamling 1)

Påsken gav astronomer smør på brødet (Nyhedssamling 1)

Påvisning af røntgenstråler. (Nyhedssamling 1)

Radioaktivt nedfald fra atombomber hjælper svenske forskere til at løse en gammel gåde: hjertet kan forny sine celler. Det kan få stor betydning for behandling af hjerteanfald. (Nyhedssamling 1)

Radiologer og fysioterapeuter har langt større risiko for at sprede infektioner på hospitalerne end andre personalegrupper, viser nye forskningsresultter. (Nyhedssamling 1)

Raffinerede kulhydrater truer hjertet mere end fedt gør. (Nyhedssamling 1)

Rapport om anvendelsen af nye biobrændstoffer. (Nyhedssamling 1)

Rapport: Nanoteknologi vil kunne bruges mod kræft. (Nyhedssamling 1)

Rapport: Virkninger af skovrydning i Middelhavslandene. (Nyhedssamling 1)

Raske celler spreder muligvis kræft rundt til andre dele af kroppen, allerede mens første svulst er under udvikling. Opdagelsen på mus kan ændre ved teorierne om udvikling og behandling af kræft. (Nyhedssamling 1)

Regeringen vil bruge 150 mio. kr. af globaliseringsmidlerne på satellitbaseret klimaovervågning, som blandt andet skal holde øje med havisen fra rummet. (Nyhedssamling 1)

Rejs med til Månen (Nyhedssamling 1)

Rejsen til universets barndom starter i dag (Nyhedssamling 1)

Rejseskibet er lavet af solidt egetræ, og det er ladet med et videnskabeligt hold og en buket af forskningsprojekter, som søger svar på store spørgsmål om Grønlands geologi og klima. (Nyhedssamling 1)

Rekordfjernt sort hul (Nyhedssamling 1)

Resistens for midler mod tuberkulose. (Nyhedssamling 1)

Restproduktet fra pressede solbær og et ton ren solbærsaft er nogle af ingredienserne i ny forskning fra Syddansk Universitet. Målet er at imødekomme den stigende efterspørgsel på naturlige farvestoffer (Nyhedssamling 1)

Retten til Nordpolen (Nyhedssamling 1)

Ribben er ikke standardtilstanden hos hvirveldyr, men er en aktiv proces for balancering af Hox-genernes aktiviteter. (Nyhedssamling 1)

Rimfrost på marssonde (Nyhedssamling 1)

Risikoen for at få testikelkræft afhænger af, hvor i Danmark du er født, viser ny undersøgelse. Det er første gang i verden, man ser en variation af testikelkræft inden for et lands grænser. (Nyhedssamling 1)

Robotten Opportunity har taget billeder af små kugler på overfladen af en sten, der ligger ved et lille krater på Mars. Nu prøver forskerne at finde ud af, hvordan kuglerne er havnet der. (Nyhedssamling 1)

Roden til fornyelse i det danske køkken ligger i de danske rodfrugter. Forskere er gået i gang med at kortlægge rodfrugters smagsforskelle og deres gastronomiske egnethed. (Nyhedssamling 1)

Rotter holder sig til barndommens gade (Nyhedssamling 1)

Rovdyr og offer tolererer hinanden (Nyhedssamling 1)

Rumarkæologer har fundet grundstoffer fra planeter i udbrændte stjerners atmosfærer. Stjernerne må have været omkredset af klippeplaneter som Jorden - planeter, der kan have rummet liv. (Nyhedssamling 1)

Rumfart: Danmark kan spise kirsebær med de helt store (Nyhedssamling 1)

Rumfartshovedpine kan for os andre måske virke som en bagatel, når man svæver rundt blandt stjernerne. For astronauterne kan det være en stor gene, viser ny undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Rumfærgen Atlantis er tilbage på Jorden efter en succesfuld mission til den Internationale Rumstation. (Nyhedssamling 1)

Rumfærger forklarer Tunguska-komet (Nyhedssamling 1)

Rummet trænger til en skraldemand (Nyhedssamling 1)

Rumskibet jordkloden har fået verdensrummet tættere på sig. Ionosfæren, eller grænsen mellem jordens øvre atmosfære og verdensrummet, ligger nu usædvanligt lavt. (Nyhedssamling 1)

Rumsonder leder efter skæbneplanet (Nyhedssamling 1)

Rumstorme truer Jordens elforsyning (Nyhedssamling 1)

Rumteleskopet Hubble har leveret det hidtil dybeste kik ud i rummet i nær-infrarødt lys. (Nyhedssamling 1)

Rumteleskopet Hubble har optaget et spektakulært billede af to galakser, der er midt i et gigantisk sammenstød. (Nyhedssamling 1)

Rumteleskopet Hubble har set nærmere på en galakse, hvis indre dele har et usædvanligt, nærmest kasseformet udseende. (Nyhedssamling 1)

Rumteleskopet Hubble har studeret et nyopdaget objekt, der muligvis er resterne efter et sammenstød mellem to asteroider. (Nyhedssamling 1)

Rumvejr kan have skadelig indvirkning på strømforsyning og satellitnavigation, hævder forskere. (Nyhedssamling 1)

Rumvæsner har samme genetiske kode som os (Nyhedssamling 1)

Rusland vil øge forskning. (Nyhedssamling 1)

Ryglidelser starter allerede i teenage-alderen, viser ny undersøgelse. De kan forværres af arbejde, men det er sandsynligvis ikke den primære årsag til rygproblemerne. (Nyhedssamling 1)

Rygning under strålebehandling for kræft i hoved og hals fører til dårligere behandlingsresultater. (Nyhedssamling 1)

Rygning, forhøjet blodtryk og fed mad forkorter dit liv med 10 til 15 år. Det viser en stor engelsk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Røde blodlegemer undersøgt med diffrationsfasemikroskop giver viden om ændringer i blodlegemernes cellemembran. Måske kan testen bruges ved sygdomme som malaria og seglcelleanæmi. (Nyhedssamling 1)

Råger rager til sig med redskaber (Nyhedssamling 1)

Sabelkatten dolkede sine ofre (Nyhedssamling 1)

Sandsynligheden for intelligent liv på andre planeter er yderst lille. Evolutionen taber kampen mod tiden, ifølge en ny undersøgelse (Nyhedssamling 1)

Sandsynligheden for, at Danmark bliver ramt af et stort jordskælv er lille – men den er der. Også vulkaner kan udgøre en risiko, selvom der ikke findes vulkaner på dansk område. (Nyhedssamling 1)

Sang med håndklap forbedrer motoriske og cognitive evner. (Nyhedssamling 1)

Sangfugle kan flyve 500 km per dag (Nyhedssamling 1)

Satellit finder hidtil mindste exoplanet (Nyhedssamling 1)

Satellit finder usædvanlig supernovarest (Nyhedssamling 1)

Satellitbilleder af olieforureningen i den Mexicanske Golf. (Nyhedssamling 1)

Satellitbilleder afslører, at den sagnomspundne Nordvestpassage nord om Canada snart vil være isfri. Danmarks Rumcenter, DTU, står bag de epokegørende opdagelser. (Nyhedssamling 1)

Saturnmåne i 3D (Nyhedssamling 1)

Scientists are perfecting a new generation of airport scanning machines (Nyhedssamling 1)

Screening for livmoderhalskræft hvert 5. år. (Nyhedssamling 1)

Se asteoride passere tæt forbi rumsonde (Nyhedssamling 1)

Se en af kragefamiliens medlemmer bruge værktøj til at skaffe sig mad. (Nyhedssamling 1)

Se en lille giftig sjældenhed (Nyhedssamling 1)

Se Månen i jordskin (Nyhedssamling 1)

Sejlivet dinosaur kan have overlevet massedød (Nyhedssamling 1)

Seks makakaber har fået større og stærkere lårmuskler alene ved at få sprøjtet et gen ind i muskelvævet. Det giver håb om, at man i fremtiden kan behandle muskelsvind. (Nyhedssamling 1)

Selleri og rosiner til mig, kager og søde sager til dig. Ny amerikansk forskning viser, at vi vælger sundere mellemmåltider til os selv, end vi vælger til andre. (Nyhedssamling 1)

Selv de nærmeste stjerner kan gemme på overraskelser. Astronomerne har netop fundet ud af, at en af de tydelige stjerner i Karlsvognen kredser om en søsterstjerne. (Nyhedssamling 1)

Selv en minister kan blive klogere i Tivoli (Nyhedssamling 1)

Selv om influenza A pt er slumret hen, er der stadig risiko for en pandemi, da virusset muterer med stor hast. Men det er vaccineberedskabet slet ikke gearet til, advarer dansk virolog. (Nyhedssamling 1)

Selvmordsprogram i planteceller ind i kampen mod infektioner (Nyhedssamling 1)

Selvom bjergbestigere bruger alle kræfter i kampen om at nå de højeste toppe, bliver de ikke stærkere. Tværtimod mister de en stor del af deres muskelmasse, viser ny dansk forskning. (Nyhedssamling 1)

Selvom bumser er noget vi normalt forbinder med teenageårene, så fortsætter mange alligevel med at få bumser langt ind i voksenlivet. Især kvinder er forfulgt af bumser i årtier efter teenageårene. (Nyhedssamling 1)

Selvom den er iskold, så minder saturnmånen Titan på mange måder om Jorden. Det viser Cassini-sondens observationer. (Nyhedssamling 1)

Selvom man generelt lever lidt usundt, når man er på festival er der også en positiv effekt på sundheden. Der bliver nemlig gået rigtig meget. (Nyhedssamling 1)

Selvregulering - f.eks. børns evne til at styre deres egen adfærd og impulser - er direkte knyttet til deres akademiske evner. (Nyhedssamling 1)

Selvtillid giver højere karakterer (Nyhedssamling 1)

Selvundersøgelser af brysterne reducerer ikke faren for at dø af brystkræft. Derimod fordobles risikoen for unødvendige vævsprøver. Det viser en gennemgang af to undersøgelser af området. (Nyhedssamling 1)

Sensationel supernova (Nyhedssamling 1)

Sensationelt fund: Alle dinoer bar fjer (Nyhedssamling 1)

Ser pingvinbæ fra rummet (Nyhedssamling 1)

Sex fik fugle op at flyve (Nyhedssamling 1)

Siden d. 21. december er dagene blevet længere, men Solen er ikke stået tidligere op - tværtimod. Det er faktisk først nu, at vi går mod lysere tider om morgenen. (Nyhedssamling 1)

Sidste år skabte danske forskere de første klonede og transgene hungrise, der skal kaste lys over sygdommen Alzheimers. Nu får hungrisene unger på helt naturlig vis. (Nyhedssamling 1)

Signalproteiner mødes i revner (Nyhedssamling 1)

Sikkerhedsproblemer ved brug af grupper af servere i "cloud computing" forsøges løst. (Nyhedssamling 1)

Simon Bolivar, en general i Sydamerika, blev måske forgiftet (Nyhedssamling 1)

Sjusket forskning hindrer indsigt i klimaet og truede dyrearter (Nyhedssamling 1)

Sjælden måneformørkelse filmet (Nyhedssamling 1)

Sjældne røntgenglimt afslører hvid dværg (Nyhedssamling 1)

Skabelsen af en kvantecomputer har i mange år været en næsten uopnåelig drøm inden for forskning. Nu har en dansk forskningsgruppe taget et vigtigt skridt imod at kunne lagre kvanteinformation til brug i fremtidens kvantecomputere. (Nyhedssamling 1)

Skandinaver er efterkommere af bønder, der kom hertil for få tusinde år siden. Vi stammer altså ikke fra de jægere og samlere, der først bosatte sig i Skandinavien efter sidste istid. Det viser ny genforskning. (Nyhedssamling 1)

Skizofreni har eksisteret siden mennesket tog sine første spæde skridt, men sygdommen fik først navn for 100 år siden. Siden da har forskere ihærdigt forsøgt at finde den helt rigtige form for behandling (Nyhedssamling 1)

Skoleelever får bedre karakterer, hvis de har meget selvtillid. Det viser et omfattende studium af 4.000 tvillingepar. Studiet antyder, at gener spiller en vigtig rolle for vores præstationer. (Nyhedssamling 1)

Skydannelser giver ny indsigt i klimaet (Nyhedssamling 1)

Skønheden i Borneos hjerte (Nyhedssamling 1)

Slemme oplevelser som terrorangrebet på World Trade Center den 11. september 2001, kan reducere mængden af grå materie i hjernen. (Nyhedssamling 1)

Små blærer med farvestof har overlevet i kinesiske fossiler fra kridttiden. Fundet har for første gang gjort det muligt at fastslå farverne på fjerklædte dinosaurer og tidlige fugle. (Nyhedssamling 1)

Små genetiske forskelle mellem mennesker har stor indflydelse på, hvad blodsukkeret er, når man vågner om morgenen, viser ny forskning. Den ny viden kan blive vigtig i kampen mod sukkersyge. (Nyhedssamling 1)

Små hunde stammer fra Mellemøsten (Nyhedssamling 1)

Små krystaldefekter kan anvendes i informationsteknologi (Nyhedssamling 1)

Små kunstige muskler viser overraskende adfærd: Kan måske bruges i fremtidens robotværktøj. (Nyhedssamling 1)

Småbørn, som bor i et hjem med kat, har forøget risiko for at få astma senere i livet. Hunde er der til gengæld ingen problemer med. Det viser en ny norsk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Snart kan man få en vaccine, der forhindrer nikotin i at nå hjernen. Uden suset fra nikotinen forsvinder afhængigheden, og det bliver let at holde op med at ryge. (Nyhedssamling 1)

Snefnuggets komplekse og smukke symmetri har en egen evne til at pirre nysgerrigheden. Hvordan bliver disse snekrystaller til? Vi forstår dem stadig ikke fuldt ud. (Nyhedssamling 1)

Snowboard: Så skal der pumpes! (Nyhedssamling 1)

Social adfærd kan være en evolutionær blindgyde (Nyhedssamling 1)

Socialdemokraterne vil oprette et nationalt forskningscenter for hormonforstyrrende stoffer. Miljøministeren mener, at den store kamp skal føres i EU. (Nyhedssamling 1)

Sojabønnens genom er blevet sekvensbestemt. Dette har ført til opdagelsen af et gen, som styrer væksten af plantens hovedstilk. Opdagelsen kan føre til udvikling af nye sojabønneplanter. (Nyhedssamling 1)

Solen er ikke skræddersyet til liv (Nyhedssamling 1)

Solen er ved at forlade sin 11 år lange cyklus og gå ind i en ny. Meget tyder på, at Solens aktivitet vil stige eksplosivt de kommende år, og det vil have store konsekvenser for rumfarten og for Jordens klima. (Nyhedssamling 1)

Solen er ved at vågne op til dåd efter at have slumret i månedsvis. Dens overflade har været blottet for pletter siden januar, men nu har astronomerne fundet tre, der viser, at en ny cyklus er i gang. (Nyhedssamling 1)

Solen har en effekt på Jordens klima, men ingen ved præcis hvor stor den er. Astronomerne håber dog på at blive klogere, når Kepler-satelitten opsendes den 6. marts. (Nyhedssamling 1)

Solen har netop taget hul på en ny cyklus (Nyhedssamling 1)

Solen passerer himlens ækvator i dag (Nyhedssamling 1)

Solen på slingrekurs (Nyhedssamling 1)

Solens magnetfelt er netop nu stærkt svækket, hvor det burde være tiltagende i styrke. Solforskerne følger spændt udviklingen, og spekulerer over, om vi vil komme til at opleve en situation som i midten af det 17. århundrede, hvor Jorden oplevede ’en lille istid’. (Nyhedssamling 1)

Solens puls har været uregelmæssig siden istiden (Nyhedssamling 1)

Solopgang på Mars (Nyhedssamling 1)

Solsejl testes i rummet (Nyhedssamling 1)

Soludbrud får Solen til at synge (Nyhedssamling 1)

Som de første nogensinde har danske forskere kortlagt arvematerialet fra et fortidsmenneske. En 4.000 år gammel grønlænder kan nu rekonstrueres i detaljer og åbner for helt nye indsigter i fortidens kulturer. (Nyhedssamling 1)

Sommersolhverv - årets længste dag (Nyhedssamling 1)

Sommersolhverv banker på døren (Nyhedssamling 1)

Sorte huller kom først (Nyhedssamling 1)

Sorte huller og det mystiske ’mørke stof’ er, hvad det internationale rum-observatorium Integral undersøger. Søren Brandt fra DTU SPACE fortæller om det danske bidrag til projektet (Nyhedssamling 1)

Sorte huller undersøges med dansk teknologi (Nyhedssamling 1)

Sorte huller var tidligt på den (Nyhedssamling 1)

Sorte huller æder stjerner indefra (Nyhedssamling 1)

Spanien bliver lettere (Nyhedssamling 1)

Specialestuderende Alex Green Wielandt vil bruge sit sidste studieår på at forsøge at udvikle et enzym, der nemt kan ændres til at klare nye opgaver. (Nyhedssamling 1)

Specialister i stank har flikket en handy lille test mod rådden ånde sammen. Bliver den blå, er det bedst at klappe i. (Nyhedssamling 1)

Speed skating: På glatis uden Newton (Nyhedssamling 1)

Spis bare påskeæg med god samvittighed. Chokolade nedsætter nemlig risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald ganske markant. Det viser en ny stor undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Spor af bakterier som forårsager mavesår er blevet fundet i indianske mumier. Sygdommen var altså også et problem før Columbus kom til Amerika, viser undersøgelsen (Nyhedssamling 1)

Spottedrosler i byer lærer hurtigt at skelne imellem forskellige mennesker, påviser forskere fra Universitetet i Florida. (Nyhedssamling 1)

Spredning af influenza (Nyhedssamling 1)

Sprogforskning: Da Joshua Hartshorne lavede et ny fantasi-sprog, Dothraki. (Nyhedssamling 1)

Spædbørn som dør uventet, er ofte angrebet af den samme bakterie, som giver mavesår hos voksne, viser ny norsk forskning (Nyhedssamling 1)

Spørg Naturvidenskaben – få svar og kom med til fest (Nyhedssamling 1)

Stadig flere 70-årige hopper i høet – og nyder det (Nyhedssamling 1)

Stadig flere skaber et personligt forhold til deres ufødte barn gennem moderne 3D-scanning. Det (Nyhedssamling 1)

Stadig færre dør af kræft i Europa, men nedgangen i antallet af kræftdødsfald kan ikke spores hos danske kvinder, viser ny forskning. Kvinderne ryger nemlig for meget. (Nyhedssamling 1)

Stafylokokbakterien har stået model til et protein, som åbner nye muligheder for at behandle sjælden blodsygdom. (Nyhedssamling 1)

Stenjægere huserer igen i ishavet (Nyhedssamling 1)

Stephen Jay Gould blev verdenskendt for sin teori om, at livet udvikler sig i spring. Nu kan en del af fundamentet bag teorien være blevet gennemhullet. (Nyhedssamling 1)

Stillet overfor stor fare, udskiller pattedyr stærke duftsignaler. Nu ved forskerne hvordan lugten af frygt opfanges i næsen. (Nyhedssamling 1)

Stjerne eksploderede som heliumbombe (Nyhedssamling 1)

Stjernedrys ved juletid (Nyhedssamling 1)

Stjernedød skaber antistof (Nyhedssamling 1)

Stjernehimlen 2010 (Nyhedssamling 1)

Stjerneskud kæmper med månelys i nat (Nyhedssamling 1)

Stoffets hemmelighed skal afsløres i Odense (Nyhedssamling 1)

Stort forskningsprojekt undersøger klasselokalers indeklima (Nyhedssamling 1)

Stort fossil-puslespil samlet (Nyhedssamling 1)

Stort instrument skal fange små partikler i rummet (Nyhedssamling 1)

Strategien mod det nye influenza-virus kan vise sig at være uholdbar, mener to danske virologer. Sundhedsstyrelsen bør overveje at spare på kræfterne til epidemien rammer Danmark. (Nyhedssamling 1)

Stress kan føre til overspisning og vægtforøgelse, viser forsøg med aber. Stressede hunaber trøstespiser, mens lederne i flokken holder figuren. (Nyhedssamling 1)

Stress kan give overvægt (Nyhedssamling 1)

Stressfrie celler er vejen frem (Nyhedssamling 1)

Strubekræft kræver lymfeknuders involvering. (Nyhedssamling 1)

Studerende sender egen satellit ud i rummet (Nyhedssamling 1)

Studiet af vulkanisme under havet. (Nyhedssamling 1)

Styrtløb: Sådan kommer man først ned (Nyhedssamling 1)

Stærk peber kan øge energiforbruget og dermed øge patienters vægttab. (Nyhedssamling 1)

Stærke elektriske stød får delvist lammede mennesker til at gå, uden at slæbe foden efter sig. Danske forskere lægger nu sidste hånd på ny teknologi, der skal gøre livet lettere for folk efter et slagtilfælde. (Nyhedssamling 1)

Stærke vinde har knust den danske astmatiker Mogens Jensens drøm om at nå toppen af Mount Everest uden brug af kunstig ilt. Han blev ramt af lungeødem i 7.200 meters højde og er tilbage i base camp. (Nyhedssamling 1)

Større vulkanudbrud kan forårsage globale temperaturfald, men askeskyen fra Eyjafjallajökull vil sandsynligvis ikke påvirke klimaet i nævneværdig grad. (Nyhedssamling 1)

Sunflakes skal på danskeres energimenu i fremtidens samfund, hvis det står til den danske forsker Martin Aagesen. Han har udviklet et helt nyt materiale, der kan revolutionere måden solceller bliver fremstillet på. (Nyhedssamling 1)

Supernøjagtige vejrmodeller var et af værktøjerne bag den danske guldmedalje i 49’er-klassen ved OL i Beijing (Nyhedssamling 1)

Supervulkaners hemmeligheder afsløres af nyt fund (Nyhedssamling 1)

Sur-Kirsebær (Prunus cerasus, også kaldet Skyggemorel) har antiinflammatoriske egenskaber med betydning for hjertesygdom. (Nyhedssamling 1)

Svampegifte i korn er voksende problem i Norge (Nyhedssamling 1)

Sveden hos enæggede tvillinger lugter mere ens end sveden hos to mennesker, der ikke er i familie med hinanden (Nyhedssamling 1)

Svensk lektor: Atomkraftværker slipper farlige stoffer ud (Nyhedssamling 1)

Svenske forskere har lavet en top 10-liste over nye arter. Blandt dem finder vi en minisøhest, en selvdestruktiv palme og en spøgelsessnegl. (Nyhedssamling 1)

Svineinfluenzaen er ikke mere end en måned gammel, men har allerede præsteret at være på forsiden af alverdens aviser. Sygdommen får alverdens sundhedsmyndigheder op af stolen. (Nyhedssamling 1)

Svineinfluenzaen og andre typer virus smitter lettere i koldt vejr. Får vi en ny smittebølge, nu når kulden hærger? (Nyhedssamling 1)

Svære depressioner kan behandles med elektriske impulser fra elektroder, der implanteres dybt i hjernen på patienterne. Danske læger indleder forsøg med behandlingen til næste år. (Nyhedssamling 1)

Svært overvægtige teenagepiger har dobbelt så stor risiko for at udvikle multipel sklerose senere i livet, viser en amerikansk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Sygdomme som diabetes og hjerte/kar-sygdomme er i hastig fremmarch i tredjeverdenslande. Danske forskere søger årsag i for hurtige samfundsomvæltninger, og genfejl der opstår på fosterstadiet. (Nyhedssamling 1)

Synet af en syg person er nok til at dit immunsystem går op i omdrejning (Nyhedssamling 1)

Særlige antistoffer fundet i en hiv-smittet kvinde i Afrika har ledt forskerne på sporet af et usædvanligt sårbart område på hiv-virusset. Opdagelsen kan føre til en effektiv vaccine. (Nyhedssamling 1)

Søheste-hanner er til store damer (Nyhedssamling 1)

Søpølser mod kræft? Fremtidens mirakel-medicin skal måske findes i havets dyb. Men det er ikke nogen nem opgave at dykke ned i det blå element efter nye stoffer, fortæller nyuddannet farmaceut. (Nyhedssamling 1)

Søren Tvorup Christensen fortæller om sin banebrydende opdagelse af, hvordan kroppens celler ved hjælp af antenner navigerer rundt i kroppen på os. (Nyhedssamling 1)

Sørensenit, thomsenit, jørgensenit, steenstrupin. Listen over mineraler med gode, danskklingende navne er lang. Og nu er der blevet føjet endnu et til: (Nyhedssamling 1)

Søvn bidrager til at bevare og forstærke de mest følelsesladede aspekter ved et minde, mens detaljerne udviskes. Det viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Søvn er en elektrisk cyklus med højdepunkter og lavpunkter, men det oplever vi ikke, for vi sover. Heldigvis kan søvnforskerne fortælle os, hvad der sker under søvnen (Nyhedssamling 1)

Søvnen er inddelt i fire stadier, og du skal have dem alle sammen med – igen og igen. Det er ikke muligt at snyde, og de trætte udnytter søvnen bedst, siger forsker. (Nyhedssamling 1)

Søvnmangel er en kendt risikofaktor for sygdomme. Men at vælge kun at sove lidt behøver ikke være problematisk, hvis man kan klare hverdagens udfordringer, viser en norsk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Så er det om at komme til Kina, hvis man vil opleve en helt speciel solformørkelse. I mere end seks minutter bliver dag til nat, når Månen skygger for Solen. (Nyhedssamling 1)

Så skal vi til det – igen. Også i år regner dopingsagerne ned over verdens største cykelløb, og nu har et helt hold trukket sig ud. Men hvad er det, de doper sig med – og hvordan virker det? (Nyhedssamling 1)

Sådan kan vi udnytte naturens energi (Nyhedssamling 1)

Sådan laver man lækkert ølskum (Nyhedssamling 1)

Sådan lugter du frygten (Nyhedssamling 1)

Sådan vejer man neutrinoer med galakser (Nyhedssamling 1)

Sådan virker raketten (Nyhedssamling 1)

T. rex-slægtning peger mod Sydamerika (Nyhedssamling 1)

Tabet af ægtefællen er for nogle en traumatisk begivenhed med reaktioner og symptomer på linje med dem, man nogle gange ser efter overfald og ulykker. (Nyhedssamling 1)

Tack vare ett unikt ljuskänsligt pigment kan bakterier överleva bättre i havet. Denna nya upptäckt har forskare vid Linnéuniversitetet, tillsammans med forskare i Spanien, kommit fram till. Resultaten beskrivs idag i en artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften PLoS Biology. (Nyhedssamling 1)

Tallet på katastrofedødsofre for 2010 er rekordhøjt. Store, enkeltstående katastrofer er generelt skyld i høje tal, og i år har allerede der været to kraftige jordskælv og to voldsomme snestorme. (Nyhedssamling 1)

Tamiflu er sikker for gravide og deres babyer. (Nyhedssamling 1)

Tape udsender røntgenstråling (Nyhedssamling 1)

Teatergruppen Videnskabsteatret kombinerer teater med forskningsformidling. Den seneste forestilling har fokus på fedme og de mange sygdomme, der følger med. (Nyhedssamling 1)

Teenagehjerner er mere påvirkelige end voksnes hjerner. Det betyder, at teenagere har langt lettere ved at blive afhængige af rusmidler end voksne. Det viser et forsøg med rotter og kokain. (Nyhedssamling 1)

Teenageren fik lys i øjnene, og hans far anbefaler den forfriskende dogme-formidling, langt fra både det belærende og populariseringen, vi kender fra glitterblade og fjernsyn. (Nyhedssamling 1)

Teknik kan måske bruges til udvikling af en quantum-computer (Nyhedssamling 1)

Temperaturen i Arktis har været faldende i mindst 2.000 år, viser et stort internationalt forskningsprojekt med dansk deltagelse. Det tyder på, at de seneste hundrede års opvarmning er menneskeskabt. (Nyhedssamling 1)

Teori om livets udvikling smuldrer (Nyhedssamling 1)

Teorien der forandrede videnskaben (Nyhedssamling 1)

Termodynamikken – eller varmelæren – udgør grundlaget for de tekniske videnskaber og dermed for en række tekniske udviklinger af stor historisk betydning. Samtidig skaber termodynamikken en vigtig forbindelse mellem fysikken og naturhistorien. (Nyhedssamling 1)

Test af kræftbehandling kan gøres mere fleksibel, så testen kan ændres undervejs afhængig af virkningen på patienterne. (Nyhedssamling 1)

Test for astma. (Nyhedssamling 1)

Test for livmoderhals-kræft har haft stor succes, men fanger ikke altid de tidlige tegn på sygdommen. (Nyhedssamling 1)

Testosteron forstærker, men programmerer ikke hanlig adfærd. Den direkte virkning af testosteron er ikke nødvendig for maskulinisering af hjernen. (Nyhedssamling 1)

Testosteronet har et rygte for at gøre folk egoistiske og aggressive. Ny forskning antyder, at hormonet kan have helt andre effekter. I hvert fald så længe kvinderne ikke ved, hvad de får… (Nyhedssamling 1)

The Royal Society fylder 350 år. Det bliver fejret med et nyt website, hvor videnskabelige højdepunkter fra de mange år præsenteres. (Nyhedssamling 1)

Three species found possibly living where they should not (Nyhedssamling 1)

Tiden lige efter Big Bang er gentaget på DTU Fysik. Det krævede en ph.d.-studerende, en mikrochip og minus 269 grader celsius. (Nyhedssamling 1)

Tidligere antagelser om alderen på den gigantiske flodkløft ser ud til at være totale fejlskud. Grand Canyon kan være næsten ti gange så gammel som vi troede (Nyhedssamling 1)

Tidsskriftet Science har kåret de ti største gennembrud i 2008 - fra cellens mikroskopiske verden over nye superledende stoffer til planeter i fjerne solsystemer. (Nyhedssamling 1)

Tidsskriftet Science har kåret undersøgelsen af Ardi som det største videnskabelige gennembrud i 2009. Fundet af det 4,4 millioner år gamle skelet er det tætteste, forskere er kommet 'the missing link'. (Nyhedssamling 1)

Til en god øl hører dejligt blødt og lækkert skum. Hør eksperterne fortælle om teknikken bag det gode skum. (Nyhedssamling 1)

Til kamp mod Campylobacter (Nyhedssamling 1)

Tilbage fra Mars (Nyhedssamling 1)

Tilbage på lydsporet (Nyhedssamling 1)

Tilbagegang for biodiversiteten i Sverige (Nyhedssamling 1)

Tilbagegang for skovenes mosser, hvis kombination af miljøforhold ikke bevares (Nyhedssamling 1)

Tirsdag aften var mange danskere vidne til et meget lysstærkt meteor - en såkaldt ildkugle (Nyhedssamling 1)

Titan minder om Jorden (Nyhedssamling 1)

To amerikanske rumsonder vil i de kommende måneder lede efter spor af Jordens søsterplanet Theia, som astronomer mener kolliderede med Jorden for 4,5 milliarder år siden. (Nyhedssamling 1)

To danske forskere har fundet en metode til at modne kvindens æg uden for hendes krop. En opdagelse, der kan få stor betydning for behandlingen af barnløse. (Nyhedssamling 1)

To forskergrupper kæmper for at løse en af naturens største gåder: hvorfor findes der kun stof og ikke antistof i universet? Begge satser alt på at komme først med svaret. (Nyhedssamling 1)

To månesonder har i fællesskab set nærmere på et skyggefuldt krater ved Månens nordpol for at lede efter tegn på vandis. (Nyhedssamling 1)

To ph.d.-studerende har fundet en slægtning til velociraptor-dinosauren i Mongoliet. Fossilet er usædvanlig godt bevaret og viser, at dyret havde en dræberklo på den ene fod. (Nyhedssamling 1)

To store begavelser tørnede sammen ved Solvay-mødet i 1930. Efter en lang nats spekulationer havde Bohr gennemhullet Einsteins argumenter mod kvantemekanikkens relevans (Nyhedssamling 1)

To unge forskere fra Kræftens Bekæmpelse har fundet det, der kan vise sig at være menneskers tidligste forsvar mod kræft. Opdagelsen kan blive et vigtigt instrument til at udpege, hvem der er i høj risiko for at udvikle kræft. (Nyhedssamling 1)

To unge kemistuderende har kastet sig over så væsentlig forskning, at de har fået Carlsbergs Mindelegat. Det giver dem ro til at fordybe sig i klimaforskning og fremtidsteknologi. (Nyhedssamling 1)

Tobias Mourier fra Københavns Universitet har været med til at identificere en række gener hos verdens farligste malariaparasit, Plasmodium Falciparum. Ultimativt er håbet, at det kan være første skridt på vejen mod en DNA-vaccine mod malaria. (Nyhedssamling 1)

Togt, der skal hjælpe med at afklare, hvor stor en del af Arktis' havbund, der kan tilskrives Grønland. (Nyhedssamling 1)

Tolkning af et valg varierer afhængig af personens politiske overbevisninger. (Nyhedssamling 1)

Too little calcium may reprogram stem cells, permanently compromising bone--even fostering later osteoporosis (Nyhedssamling 1)

Top 10 over nye arter (Nyhedssamling 1)

Trangen til at spille forværres af depression, påviser danske forskere fra Aarhus Universitet. De mener, at man ikke skal behandle ludomani som en isoleret lidelse (Nyhedssamling 1)

Transplantation af bloddannende stamceller fra knoglemarv eller blod: Der er stor forskel på hyppigheden, hvormed transplantation foretages i forskellige lande. (Nyhedssamling 1)

Traumatiserede flygtninge kan ikke nøjes med 16 ugers behandling, viser undersøgelse fra Syddansk Universitets nye Videnscenter for Psykotraumatologi. (Nyhedssamling 1)

Traumatiske minder kan være smertefulde at bære rundt på, men nu har en amerikansk forsker fundet en metode, der kan slette minder i mus ét for ét (Nyhedssamling 1)

Trawler fisker Neandertal-kranie op af Nordsøen (Nyhedssamling 1)

Tre amerikanske forskere får årets nobelpris i medicin for at have kortlagt cellernes klippekort, de såkaldte telomerer. Fuldt fortjent, mener dansk professor, der her forklarer videnskaben bag prisen. (Nyhedssamling 1)

Tre døde babyer blev for et år siden fundet i en kummefryser i en villa i Tyskland. Ved at datere babyernes øjenlinser med en ny dansk metode, lykkedes det at opklare sagen. (Nyhedssamling 1)

Tre kemikere får Nobelprisen i kemi for opdagelsen af et selvlysende protein i en vandmand og dets teknologiske anvendelser heraf. (Nyhedssamling 1)

Træner du og spiser du sundt, men står vægten alligevel stille på stedet? Det kan hænge sammen med en overdreven weekend-kost. (Nyhedssamling 1)

Tsunami på Solen (Nyhedssamling 1)

Tusindvis af børn og gravide kvinder mister hver dag livet på grund af Malaria. Et nyt dansk forskningsprojekt vil skaffe medicinsk beskyttelse til de udsatte grupper (Nyhedssamling 1)

Tykke og tynde mænd kan vinke farvel til deres overdødelighed, hvis de dyrker motion, viser ny dansk forskning. Kvinder får tilsyneladende ikke samme ekstra gevinst. (Nyhedssamling 1)

Tyktarmkræft-celler kan dræbes hvis cellernes evne til at optage en vigtigt næringsstof forhindres. (Nyhedssamling 1)

Tyrannosaurus fandtes også i mini-format (Nyhedssamling 1)

Tyrannosaurusen var en kylling (Nyhedssamling 1)

Tysk drabssag opklaret med genial dansk dateringsmetode (Nyhedssamling 1)

Tyske forskere har fundet 32 forskellige fisk, som lyser rødt helt af sig selv. (Nyhedssamling 1)

Tyske forskere har med en særlig type musikterapi dæmpet tinnitus hos en gruppe patienter. Efter et års terapi havde de tinnitus-plagede langt mindre susen for ørene. (Nyhedssamling 1)

Tyske forskere knytter kuldechok for 13.000 år siden sammen med pludselige ændringer i vindsystemet. (Nyhedssamling 1)

Tæl masser af stjerneskud de kommende dage (Nyhedssamling 1)

Tættere på en kortlægning af malariaparastittens arvemateriale (Nyhedssamling 1)

Tøjet fra den fem tusind år gamle stenaldermand Ötzi er blevet undersøgt med avancerede instrumenter. Fundene styrker teorien om, at han var en hyrde. (Nyhedssamling 1)

Tør du satse eller ej? Personer med skader i hjernens frygtcenter gambler uden at være bange for at tabe, viser en ny undersøgelse. Det kan du måske lære noget af. (Nyhedssamling 1)

Tørt brød er snart en saga blot (Nyhedssamling 1)

Ud i rummet på Kristi Himmelfart (Nyhedssamling 1)

Udbrændte får ikke kun psykisk ondt. Ny norsk doktorafhandling tyder på, at udbrændthed også kan give kropslige smerter. (Nyhedssamling 1)

Udsivende stoffer fra laboratorie-plastic hæmmer DNA-analyser. (Nyhedssamling 1)

Udtræk fra vaccinen mod mæslinger har potentiale til helbrede patienter med fremskreden prostata-cancer. Under alle omstændigheder kan den holde sygdommen nede hos mus. (Nyhedssamling 1)

Uenige om hemmelige indholdsstoffer i fødevarer (Norge) (Nyhedssamling 1)

Uerfarne mødre har brug for at blive bekræftet (Nyhedssamling 1)

Uforsikrede amerikanere bliver sjældnere behandlet for kritisk sygdom. (Nyhedssamling 1)

Uhelbredelige bakteriesygdomme truer mennesker (Nyhedssamling 1)

Ukendt liv fundet på toppen af vulkan (Nyhedssamling 1)

Ukendt menneskeart fundet i Sibirien (Nyhedssamling 1)

Ukrudtsharvning – effektiv i økologisk landbrug (Nyhedssamling 1)

Under hedebølgen i 2003 døde 35.000 europæere af hedeslag. Kroppen koger over, når heden får hjernen til at slå fra. Genforskning giver en ny forståelse af mekanismerne bag hedeslag og håb om at redde menneskeliv. (Nyhedssamling 1)

Underernæring i livmoderen kan forfølge et dyr eller menneske resten af livet. Forskere er kommet på sporet af to stoffer i kroppen, der kan være involveret i problemet. (Nyhedssamling 1)

Ung forskning imponerer gammelt bryggeri (Nyhedssamling 1)

Unge forskere fra hele verden konkurrerer ved EM i København. De står på spring for at formidle deres projekter, men kun få møder op for at høre om dem. (Nyhedssamling 1)

Unge klippeplaneter holder længere på varmen end hidtil antaget og er derfor lettere at finde. Det viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Unge kønne kvinder har en stor stjerne hos mændene, men ryger nederst på rangstigen hos andre kvinder i den fødedygtige alder, viser nyt studium. (Nyhedssamling 1)

Unge mænd indtager mindst dobbelt så meget salt som anbefalet, viser ny svensk undersøgelse. (Nyhedssamling 1)

Unge planeter holder varmen (Nyhedssamling 1)

Unge, der ryger for meget hash, har større risiko for hjerneskader end andre unge. Amerikanske forskere påviser sammenhæng mellem massiv hashrygning og skader i teenage-hjernen. (Nyhedssamling 1)

Unikke fortidsfund afdækket i Egypten (Nyhedssamling 1)

Universets alder kan måles med galakse-linser (Nyhedssamling 1)

Universitetsforskere i Norge spilder tid på projektansøgninger (Nyhedssamling 1)

Uorden gør optiske chips effektive (Nyhedssamling 1)

Uranus i nærkontakt med kæmpe måne (Nyhedssamling 1)

USA: Tilbud om vaccine mod HPV i mange af USA's stater. (Nyhedssamling 1)

Usikker økonomi for detektor af kosmisk stråling. (Nyhedssamling 1)

Uskadelige bakterier, der kan udkonkurrere de skadelige, kan sammen med komponenter fra grøn te og timian blive antibiotikaens afløser (Nyhedssamling 1)

Utan synförmåga är det omöjligt att tolka ansiktsuttryck, eller? Inte längre. Shafiq ur Réhman, Umeå universitet, presenterar i sin doktorsavhandling en ny teknik – en punktskrift för känslor.– Den ger nya möjligheter till social interaktion för synskadade, säger han. (Nyhedssamling 1)

Vaccinationer er ikke nødvendige, de virker ikke, og så er de farlige. Det er alle myter. Læs om dem her og bliv klogere på fakta. (Nyhedssamling 1)

Valget mellem en fed fristelse og en sund snack er måske oplagt for mange i disse sundhedsfokuserede tider. Men så er der jo lige det der med teori og praksis... (Nyhedssamling 1)

Vand lader til at være udbredt i solsystemet. Meteornedslag på Mars har afsløret is lige under overfladen, og astronomerne har også fundet spor efter vandmolekyler på månestøvet. (Nyhedssamling 1)

Vand og vulkaner på Venus (Nyhedssamling 1)

Vanddamp er en effektiv drivhusgas - forskere fra DMI anslår at op mod en fjerdedel af den globale opvarmning kan skyldes vanddamp i den øvre del af atmosfæren. Et nyt projekt skal sætte et mere præcis tal på vanddampens bidrag. (Nyhedssamling 1)

Vandet løb mellem søerne på Mars (Nyhedssamling 1)

Vanvittige videnskabsmænd: Er du hundeelsker, er det en god idé, at springe denne artikel over. Det samme gælder, hvis du er modstander af brutale forsøg med dyr. Og afskårne hoveder. Og bizarre transplantationer. Er du her stadig? Ok, så er du selv ude om det. (Nyhedssamling 1)

Ved at bruge tyngdekraften som teleskop har forskere lavet meget detaljerede undersøgelser af stjernefabrikker i en meget fjern galakse. (Nyhedssamling 1)

Ved at hæmme en kaliumkanal i malariaparasitten, har forskerne forhindret snylterens æg i at modnes i myg, og dermed afbrudt smittevejen i dyreforsøg. (Nyhedssamling 1)

Ved at kombinere radioteleskoper fordelt over hele Jorden har astronomer vist, at voldsomme udbrud kommer fra et supertungt sort hul. (Nyhedssamling 1)

Ved et enestående tilfælde har astronomer for første gang set en stjerne, der ender dens liv i en gigantisk eksplosion - en supernova (Nyhedssamling 1)

Ved hjælp af elektroder er det lykkedes forskere at forstå hemmeligheden bag kobraslangens udspilede nakke. (Nyhedssamling 1)

Ved hjælp af målinger lavet af den japanske Kaguya-sonde har forskere nu for første gang fundet grundstoffet uran på Månen. (Nyhedssamling 1)

Ved hjælp af nye satellitmålinger har forskere fra DTU Space kortlagt nogle af de sidste ukendte områder på Jorden. Det vil gavne olieindustrien og føre til bedre tsunamivarsler i fremtiden. (Nyhedssamling 1)

Ved hjælp af Rumteleskopet Hubble har forskere afsløret 14 unge stjerner, der er blevet slynget væk fra deres fødesteder (Nyhedssamling 1)

Venus er tilbage (Nyhedssamling 1)

Venus tæt på solen (Nyhedssamling 1)

Verdens første hjemmetest om sundhed, livsstil og levealder er netop blevet lanceret af norske ernæringsforskere. (Nyhedssamling 1)

Verdens hurtigste slag (Nyhedssamling 1)

Verdens kraftigste supercomputer, Blue Waters, for åben, videnskabelig forskning. (Nyhedssamling 1)

Verdens største eksperiment er i gang (Nyhedssamling 1)

Verdens største maskine skal køre på halv kraft (Nyhedssamling 1)

Verdens største medicinalvirksomheder går sammen med en række af Europas førende forskere i et historisk stort samarbejde for at finde bedre behandling mod depression og skizofreni. (Nyhedssamling 1)

Verdens største partikelaccellerator er klar til Big Bang (Nyhedssamling 1)

Verdens største partikelaccellerator, LHC har allerede skabt det første billede. Det enestående snapshot viser protoner, der banker ind i siden på accelleratorrøret og forvandles til et hav af elementarpartikler. (Nyhedssamling 1)

Verdens største studie af sundhedsrisikoen ved mobiltelefoner er skudt i gang af britiske forskere. 2,4 millioner brugere er blevet spurgt, om de vil deltage. (Nyhedssamling 1)

Verdens største teleskop skal bygges i Chile (Nyhedssamling 1)

Verdens trædække er faldet over 3%. (Nyhedssamling 1)

Verdens voldsomste gammaglimt (Nyhedssamling 1)

Verdens ældste fiskespiser fundet (Nyhedssamling 1)

Verdens ældste sten fundet (Nyhedssamling 1)

Verdensrummet rykker tættere på (Nyhedssamling 1)

Vestkystens klitter afslører klimaændringer (Nyhedssamling 1)

Vi har i årets løb hørt om jordskælv mange gange. Senest i morges da et stort et af slagsen ramte Kina. Hvad der er fakta og hvad er myter, når det gælder jordskælv. (Nyhedssamling 1)

Vi har ikke en chance for at se planeter i andre galakser. Men ved hjælp af lyset og tyngdekraften kan vi finde dem alligevel - faktisk kan vi allerede have opdaget én. (Nyhedssamling 1)

Vi klapper i gorillahænderne... (Nyhedssamling 1)

Vi mennesker er bedre til at huske ting, der vækker følelser i os. Det kan man erfare med en ny test. (Nyhedssamling 1)

Vi mennesker har vist ikke grund til at prale af vores herkomst. Forskning antyder, at hele otte procent af vores genom stammer fra virus, og nu har nye undersøgelser afsløret endnu en blind passager. (Nyhedssamling 1)

Vi skal være mere tilfredse, når vi er patienter på det lokale hospital. Derfor skal læger og sygeplejersker i gang med at ændre på deres arbejdsdag. (Nyhedssamling 1)

Vi sover en tredjedel af livet, men det er først nu, at vi begynder at forstå søvnens virkning. (Nyhedssamling 1)

Videnskabelig forklaring på fyrværkeri. (Nyhedssamling 1)

Videnskaben bag fyrværkeri (Nyhedssamling 1)

Videnskabsfolk: Der er liv i rummet (Nyhedssamling 1)

Vil slå Hæren og Hjemmeværnet i Norge sammen. (Nyhedssamling 1)

Vilde hormoner påvirker risikoen for at udvikle både depression og diabetes hos hundredtusindvis af danskere. Det viser dansk professor ved hjælp af – matematik. Målet er bedre behandling. (Nyhedssamling 1)

Vinterens influenza blev kun til en mindre epidemi. En pandemisk influenza derimod kan have katastrofale følger. (Nyhedssamling 1)

Virkelighedens retsmedicinere sættes ind, når der sker mystiske dødsfald som for eksempel Michael Jacksons forleden. Alligevel er hverdagen langt fra det, vi ser på TV. (Nyhedssamling 1)

Virkninger af middel på marin-vækst på skibsskrog. (Nyhedssamling 1)

VIrkninger af tandkødssygdom. (Nyhedssamling 1)

Virtuelle computerprogrammer med 3d-øvelser for handicappede børn. (Nyhedssamling 1)

Virussets våben er blevet skilt ad (Nyhedssamling 1)

Vitamin B behandling i høje doser har sammenhæng med hurtig nedsættelse af nyrefunktionen i nogle nyrepatienter, hvor nyresygdommen skyldes diabetes. Vitamin-B behandlingen gav også flere hjerteanfald og slagtilfælde. (Nyhedssamling 1)

Voldsom opvarmning af Arktis bryder 2000 års afkøling (Nyhedssamling 1)

Voldsomme udbrud fra sort hul (Nyhedssamling 1)

Voldtægt og myter om Sydafrika (Nyhedssamling 1)

Vores evne til at opdage abstrakte sammenhænge når vi håndterer nye problemer. (Nyhedssamling 1)

Vores hænder efterlader et unikt spor af bakterier på alt, hvad vi rører ved. Nu har forskere har fundet ud af, at vores individuelle bakteriespor kan være med til at opklare forbrydelser. (Nyhedssamling 1)

Vores søvn styres af et utal af hjerneområder. Nu skal et nyt dansk forskningsprojekt bruge søvnen til at kortlægge ukendte områder af hjernen. Forskerne håber, at det kan give en ny forståelse af sygdomme som Alzheimers. (Nyhedssamling 1)

Vores varme naboplanet Venus har efter alt at dømme stadig vulkansk aktivitet. Det viser målinger lavet af ESA-sonden Venus Express. (Nyhedssamling 1)

Vulkaner på Venus (Nyhedssamling 1)

Vulkanudbrud gav global opvarming for 56 mill. år siden (Nyhedssamling 1)

Vulkanudbrud gav heftig global opvarmning (Nyhedssamling 1)

Vulkanudbrud i Island: Er Katla ved at vågne? (Nyhedssamling 1)

Vulkanudbrud i Island: Katla er rolig (Nyhedssamling 1)

Vulkanudbrud nedkøler troperne (Nyhedssamling 1)

Vulkanudbrud og jordskælv varsler ikke dommedag (Nyhedssamling 1)

Vulkanudbrud: Frygt ikke en kold sommer! (Nyhedssamling 1)

Vurdering af calciumstatus i hjerteblodkar har betydning for vurdering af risikoen for hjertesygdom (Nyhedssamling 1)

Vurdering af ny teknologi ved hjælp af ikke-eksperter som supplement til ekspertanalyserne. (Nyhedssamling 1)

Vægtvogtere i USA har succes med båre voksne og børn. (Nyhedssamling 1)

Zebrafisk på speed (Nyhedssamling 1)

Zombie-orm får evolutionen til at rulle baglæns (Nyhedssamling 1)

Zoologisk Museum fejrer Darwins fødselsdag (Nyhedssamling 1)

Ældre mennesker behøver 43 minutter mindre nattesøvn end yngre, har britiske forskere fundet frem til. I gennemsnit sov de ældre seks og en halv time hver nat. (Nyhedssamling 1)

Ældste dyrespor fundet i Canada (Nyhedssamling 1)

Ældste menneskefodspor fundet (Nyhedssamling 1)

Øl indeholder silicium, som kroppen skal bruge til at danne knogler. Ny forskning viser, at godt humlet øl brygget på byg rummer langt mere silicium end hvedeøl og pilsner. (Nyhedssamling 1)

Øl-forskere jager muterede gener (Nyhedssamling 1)

Ølgær ofrer sig for fællesskabet (Nyhedssamling 1)

Ømme muskler får friske muskler til at overtage det hårde arbejde. Det viser ny dansk forskning, som kan bane vej for nye træningsmetoder inden for sportsgrene som tennis og håndbold. (Nyhedssamling 1)

Ötzi spiste mos (Nyhedssamling 1)

Ötzi var klædt som fårehyrde (Nyhedssamling 1)

Øvelse gør mester, og træningen sætter sine spor i hjernen. Hvis man lærer at jonglere, vil der opstå nye nervetråde mellem hjernecellerne, viser ny forskning. (Nyhedssamling 1)

Åben mund og proteiner (Nyhedssamling 1)

Årets nobelpris i kemi går til tre forskere, der har kortlagt, hvordan ribosomer – kroppens proteinfabrik – ser ud helt ned på atomniveau. Flere danskere har spillet en central rolle i opdagelsen. (Nyhedssamling 1)

Årets største gennembrud (Nyhedssamling 1)

Århusiansk forsker kommer med en helt ny forklaring på, hvorfor chili giver os varmen. Og hvorfor capsaicin fra chili måske er et godt slankemiddel. (Nyhedssamling 1)

Århusianske og københavnske geofysikere strides om, hvorvidt Norges fjelde er 20 mio. gammel havbund eller 400 mio. år gamle slidte bjerge. Debatten er et sundhedstegn, mener forsker. (Nyhedssamling 1)

Årlig monsun spreder luftforurening Jorden rundt (Nyhedssamling 1)

Årsagen til psykopati. Ligheder med patienter der har en skade i hjernens pandelap (Nyhedssamling 1)

Gå til hjemmesiden for BioNyt - Videnskabens Verden