Grønland-tur 2001, turbeskrivelse

Tag med på Grønlandsrejsen i 2002




OPLEVELSER PÅ
NATURHISTORISK OG KULTURHISTORISK
REJSE TIL GRØNLAND
2001

Arrangeret af BioNyt
i samarbejde med Folkeuniversitetet

Grønlandsturen 18. juli til 1. aug. 2001

Grønlandsturen 2001, hovedpunkter.

Vi var så heldige at have utrolig flot vejr med blikstille vand en stor del af tiden, og meget fint vejr resten af tiden. På turen havde vi stort set ingen regn og ingen generende tåge (kun havtåge, der ikke betød noget for turen).

Jakobshavn Isfjord var ekstrem isfyldt i forhold til andre år. Vi fik derfor en helt enestående smuk bådrejse fra Jakobshavn til Egedesminde, dels på grund af de tætte isbjerge dels på grund af det pragtfulde vejr.

Der var talrige hvaloplevelser, heriblandt en pukkelhval der viste halen meget tæt ved skibet, samt meget fine oplevelser af moskusokse og rensdyr i smukke omgivelser. Vi så flere flokke af grønlandssæler fra Disko. Af specielle fugleobservationer kan nævnes vandrefalk, ride og odinshøns. Men generelt er Grønland utrolig fugletomt, hvilket ikke er naturligt, men skyldes uhæmmet jagt ved fuglefjelde og i fredningstiderne, som ikke bliver håndhævet af de lokale myndigheder.

På turen oplevede alle deltagere en unik jubilæumsfest for Nordgrønlands sangkorforening, og nogle deltagere var med til en firmafest for Royal Greenland i Egedesminde med levende musik og til en lege- og dansefest for Jakobshavns beboere.

Ud over korsangerfesten nød vi på turen fremragende grønlandsk korsang ved andre lejligheder, bl.a. hvor sangerne var i nationaldragt, og vi oplevede en meget humoristisk maskedans, udført af en professionel, grønlandsk skuespiller i Godhavn. Først og fremmest oplevede vi den enestående grønlandske polkatradition, hvor man byder op til dans, igen og igen.

På turen var vi til kaffemik hos Jakobshavns førende billedkunstner, Ann Kristine Lundblad, som måske har byens flotteste hus hvad angår interieur og havudsigt over isfjorden. Senere i Godhavn var vi til kaffemik for Godhavns beboere på Arktisk Station i anledning af stationens 95 års fødselsdag.

Gruppen fik en flot tur op til Lyngmarksfjeldet (815 m) og lige så flot nedtur. Dette er usædvanligt eftersom vejret meget ofte driller her, og f.eks. har gjort det på turene de sidste to år. Der var pragtfuld solopgang over Lyngmarksfjeldet mens gruppen overnattede her, og deltagerne oplevede en flot slædehundetur i nyfrossen sne med helt friske hunde.

Der var ingen uheld i fjeldet, men på en programfri dag gled en ældre deltager meget uheldigt på en gruset vej i Godhavn og brækkede armen.

Vi smagte på rejsen vågehval, finhval, moskusokse, rensdyr, edderfugle, grønlandske alke, laks, fjeldørred, rejer, grønlandske krabber, kammuslinger mv. På turen fik vi nogle fine restaurantmiddage, dels en meget fin krabbe- og rejemiddag med hvidvin i Godhavn, dels en rensdyr- og moskusoksemiddag i Søndre Strømfjord. På brættet, det traditionelle udsalgssted i byerne, så vi sæl, rensdyr og forskellige fisk.

Skindværkstederne i Jakobshavn og Holsteinsborg var usædvanligt velassorterede.

Under sejladsen tilbage gennem Søndre Strømfjord fik vi lov at opholde os på broen, hvor styrmanden forklarede om radaren, højdemåleren, GPS'en og alle andre instrumenter på skibet. Som altid var denne sejlads en stor oplevelse.

Der blev på rejsen holdt foredrag og diskussioner om aftenen, hvor dette var praktisk muligt, og på ekskursionerne, og bl.a. fortalt om arktiske planters særlige tilpasninger, udforskningen af den grønlandske indlandsis, den grønlandske åndemaner, Knud Rasmussens liv, arkæologi ved Sermermiut, moskusokser (af to unge kvindelige biologistuderende, som studerer moskusokser 25 km inde i landet ved Søndre Strømfjord), zoologisk forskning på Arktisk Station, Disko's geologi mv. Desuden indgik weekendarrangementet om Grønland i Zoologisk Have i forberedelserne til turen.

Virkelig mange af deltagerne på turen kom i kontakt med grønlændere og fik derved nogle personlige oplevelser. Teknisk blev turen transportmæssigt gennemført som planlagt, hvilket ikke er rutine i Grønland. I 1999 var vores tilsvarende tur eksempelvis den eneste af rejsebureauets ture, som blev transportmæssigt gennemført uden problemer. Vi havde enkelte "grønlandske tilstande" i form af forudbestilte køjesenge i Jakobshavn, som viste sig optaget, manglende mulighed for at arrangere specielle sejlture, fordi bådene var havareret, i brug eller ikke til rådighed af andre årsager, og på vandrehjemmet i Godhavn manglede bl.a. elektricitet, fordi generatoren var defekt.

Der er efter rejsen blevet afholdt et heldagsmøde i Zoologisk have om bæredygtig fangst i Grønland med deltagelse af landsstyremedlem Alfred Jakobsen, der har ansvar for dette område, og afdelingsleder Peter Nielsen, som er ansvarlig for det direktorat, som er involveret heri. Deltagere fra Biologisk Forum / BioNyt's rejser til Grønland var blandt deltagerne, og deltog aktivt i debatten. Et grønlandsk landstingsmedlem udvandrede, men debatten blev ellers holdt i en sober tone. En tilsvarende debat i Grønland burde måske overvejes.

En video af mødet i Zoologisk have om bæredygtig fangst i Grønland kan købes for 315 kr + forsendelse. Bestilling her.



Maskedanser Else Danielsen, Qeqertarsuaq (Godhavn), foto Margrethe Tjalve, guide på Grønlandsturen i 2001



HUSK TILMELDING TIL
Foredragsweekend om Grønland i Zoo, 6.-7.april 2002
.

REJSEN TIL GRØNLAND 2002 (Sydgrønland):
Program for turen

REJSEN TIL GRØNLAND 2001 (Disko):
Rapport fra turen 2001
To deltageres beskrivelse af turen 2001
To deltageres fotos fra turen 2001
Flere billeder fra 2001-turen

REJSEN TIL GRØNLAND 1999 (Disko):
En deltagers beskrivelse af turen 1999
Billeder fra turen i 1999

WEEKENDMØDER I ZOOLOGISK HAVE OM GRØNLAND:
Foredragsweekend i Zoo, 6.-7.april 2002, om Grønland.
Foredragsweekend i Zoo, april 2001, om Grønland.
Foredragsweekenderne i Zoo, 1999 og 2000, om Grønland.

UDSTILLING OM GRØNLAND OG GRØNLANDSK KUNST:
Udstilling om Grønlandsk kunst i Brøndsalen påsken 2000

FOLKEUNIVERSITETSKURSER OM GRØNLAND:
Kursus 3.-4. marts 2001: "Grønland - et bæredygtigt samfund?" (Folkeuniversitetet i Århus)
Afholdt kursus i Folkeuniversitetet København 2000

LITTERATUR om Grønland:
“Grønlands økologi”, Atuakkiorfik forlag, 1999. 431 s. 350 kr.
“Farvel til Grønlands Natur”, Kjeld Hansen, Gad forlag, 2001. 140 s.
Debatten om Grønlands natur.



I juli 1998 arrangeredes en "Tycho Brahe Ekspedition" til Sydvestgrønland. Ekspeditionsberetningen kan læses på Internettet. Et formål var at filtrere ca. 2 tons sne for meteoritstøv over en 1000 km strækning efter meteoritnedslaget 9. december 1997. Se et billede fra området og kort over ekspeditionsruten.



Hvor gammel er universet, Jorden og livet på Jorden?
Bemærkelsesværdig dansk forskning i Grønland
BioNyt nr.105 (pris: kr. 48.75)
Køb bladet her. e l l e r Tegn abonnement