Supplement til blad nr. 160
Køb af bladet: her
BioNyt nr. 160 er et nummer om teknologi og fremtiden. F.eks. anvendelse af teknologi til at fremstille energi på forskellige måder. Anvendelse af teknologi til brug i udviklingslande til lys og transport. Anvendelse af teknologi til proteser, når mennesker har mistet en hånd eller en arm. Og mange andre eksempler på anvendelse af teknologi.
Læs mere om hjernen her
Supplerende artikler:
Dansker opfinder metode til at skrive på storskærm ved at lave fagter i luften.
En ph.d.-studerende fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU), Anders Markussen, har udviklet en metode, der gør det muligt at skrive tekstbeskeder på en interaktiv skærm blot ved at lave fagter i luften. Det kan bruges i sundhedssektoren så bakteriefyldte tastaturer undgås. Til sterile rum vil det være en åbenlys fordel, at personalet ikke fysisk behøver at røre ved noget, når de skriver noter eller søger information på computeren. Det ville også være muligt at skrive gennem en butiksrude. Det kunne være, hvis vi har en butik, der har udskrevet en konkurrence, hvor kunderne kan kommunikere gennem et butiksvindue efter lukketid. Måske kan man finde andre anvendelser. Han blev inspireret af Xbox Kinect , der aflæser bevægelser fra spillernes krop, uden at spillerne behøver at holde en genstand i hånden.
Den største udfordring ved metoden er at opnå en hastighed, der er til at leve med. Hastigheden er dog kommet op i et rimeligt niveau via de laboratorietests, Anders Markussen og hans forskerkolleger på Datalogisk Institut på Københavns Universitet har gjort, men den kan dog stadig ikke konkurrere med et klassisk tastatur eller en touchskærm.
Projektet kaldes Vulture. Det har indbragt Anders Markussen en Best Paper Award, som blev uddelt på verdens største konference for Human-Computer-Interaction (HCI), CHI2014, i Canada. Anders Markussens artikel blev udtaget som en af de bedste ud af 2000 indsendte. Under konferencen blev Anders Markussen interviewet til Discovery i Canada. En video, der viser metoden i praksis kan nu ses her:
http://news.discovery.com/tech/gear-and-gadgets/dont-type-pinch-and-swipe-the-air-instead-140429.htm
Tastaturer, der tillader brugeren at “tegne" sig gennem bogstaver, der bliver til ord via et virtuelt keyboard, findes allerede til touch skærme og kendes bl.a. fra mobiltelefoner. Det har dog ikke tidligere været afprøvet om disse teknikker også kan benyttes til at skrive i fri luft.
Sætningen "An offer you cannot refuse" skal skrives. Når man laver disse fagter foran skærmen:
- så opfatter computeren ordet "refuse" korrekt:
Se videoen her:
Anders Markussen og Søren Knudsen (iført elektroder på fingrene) viser gribeteknikken i Vulture
Projektet "Vulture: A Mid-Air Word-Gesture Keyboard" afprøver en ny type keyboard, der alene betjenes ved at lave fagter i luften. Vulture får en touch-baseret ordgenkendelses-algoritme til at fungere via gestik i luften, idet den projicerer brugerens bevægelser over på en skærm og tillader brugeren at tegne på et virtuelt keyboard ved at klemme tommel- og pegefinger sammen. Det var umiddelbart muligt at skrive tekst med en hastighed af 20,6 ord pr minut (WPM) og at det var håndbevægelsernes hastighed, der var den primære faktor der påvirkede WPM-tallet.
Efter træning kunne testpersonerne hurtigt nå op på 28,1 WPM, Det er 59% af den hastighed der opnås ved direkte touch input. Testpersonernes evne til at huske de håndbevægelser, de havde udført, da de skrev teksten, var ret dårlig, hvilket er tegn på, at det er vigtigt at få visuel feedback, mens man skriver. Dog kan den visuelle feedback også begrænse effektiviteten.
Vulture-projektet er en udløber af det 4-årige Wallviz-projekt, som udforsker brugen store interaktive skærme. Wallviz er finansieret af Det strategiske Forskningsråd og løber frem til udgangen af 2014.
Medforfattere til Vulture-artiklen er desuden professor Kasper Hornbæk og adjunkt Mikkel Rønne Jakobsen.
Se den videnskabelige artikel der udløste Best Paper Award’en.
Yderligere oplysninger:
Anders Markussen, ph.d.-studerende
E-mail: amark@di.ku.dk
Tlf.: 21 84 96 68
Mikkel Rønne Jakobsen, adjunkt
E-mail.: mikkelrj@di.ku.dk
Tlf.: 20 22 22 20
Se også:
Computer registrerer numre ved hjælp af håndsignaler.
KILDER TIL BIONYT VIDENSKABENS VERDEN NR. 160
Skifergas
Gashydrat
Kontaktenergi (Triboelektrisk energi)
Piezoelektrisk energi (fremkaldes ved bøjning af visse materialer)
Energi fra radiobølger i luften (Backscatter energy)
Passiv energihøst
Energilagring (superkondensatorer, superkapacitorer)
Forskellen på energitæthed / power-tæthed
WakaWaka lys til ulande
WakaWaka lys til ulande
Grafen (graphene)
Edderkopsilke-covering på bryst-implant
Håndproteser og armproteser samt -robotter
Kunstig muskulatur
Aerogel
Kunstigt hjerte med sensorer
Neuroproteser og hjerneimplantater
Robotter
Biomedicinske teknologiske opfindelser
Genbrugsideer og do-it-yourself forsøg
Teknologiske spidsfindigheder
3D-print
Nye sanser: Google-brillen
Nye sanser: Google-brillen for øret
Nye sanser: Spider Sense (evne til at føle på afstand)
Nye sanser: Computer på kroppen
Virtual reality - udstyr til måling af kropsposition
Virtuel kuvøse-kontakt
Udstyr til måling af din kropsholdning
Radiobølger oversat til optisk signal
Chips der tåler 300 graders varme
Nano mod olie
Kryptering af hjælp af kvantekryptografi
Spektroskopi
Satellitter til remote sensing
Droner
Vandslange-udlægning på hurtig måde i nødsituationer
Deep learning
E-cigaret app. (Smokio)
E-cykel